Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Yaz Okulu Bilimi ve Üretimi Sevdirdi

Çocuklar kendileri hayal etti, tasarladı ve üretti.
Ostim Editör
14 Ağustos 2017 14:17

Gelecek nesillere üretim bilincini aşılamak amacıyla OSTİM’de örnek bir uygulama gerçekleştirildi. OSTİM’de ilk kez bu yaz çocuklara özel gerçekleştirilen kurslarda 7-9 ve 10-12 yaş gruplarında bilgisayar ortamında kodlama, elektronik, robotik ve 3 boyutlu tasarım öğretildi. Ahşap Atölyesi’nde kendi oyuncaklarını üretirken Sanat Atölyesi ve Eğlenceli Bilim Atölyesi’nde de eğlenerek öğrenmenin keyfini yaşayan çocuklar, programın bitiminde baret takarak mezun oldular.

OSTİMSPOR, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, OSTİM Vakfı iş birliği ile açılan kurslarda 7-12 yaş gurubu öğrenciler bilgisayar ortamında kodlama, 3d tasarım ve robotik eğitimi aldılar. Eğitimlerde yeni nesil eğitim araçları ve yöntemleri kullanılarak, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik tabanlı eğlenceli ve öğretici uygulamalara da yer verildi.

Programlar Bilişim Garaj Akademisi kurumuyla ve onların eğitmenleri ile bir arada gerçekleştirildi. Çocuklara el becerilerini geliştirmeye yönelik ahşap atölyesinde ise Gilika Çocuk Tasarım Atölyesi yardımcı oldu. Bunlarla birlikte Türk Hava Kurumu ile model uçak yapımının yanısıra çocuklar eğlenceli bilim dersinde çeşitli deneyler yaparken drama ve sanat atölyesi derslerinde de eğlenerek öğrendiler.

Yeni nesil eğitimler
Her iki gruptan 26 kursiyerin eğlenceli ve keyifli bir ortamda becerilerini geliştirdiği projenin Koordinatörü Hakan Ünsal, bu kursların gelecekte oluşacak bilişim mesleklerine çocukları hazırlamak ve geleceği yakalamak için harekete geçmek amacıyla açıldığını belirterek, “Çocuklarımız burada kendi oyuncaklarını tasarlama sevinci ile ayrılıyorlar.“ dedi.

Ünsal, çocukları gelecekteki mesleklere hazırlamanın önemini ve çocuklara özel bilişim kurslarını şöyle anlattı: “Çocuklara yeni nesil eğitimler dediğimiz kodlama, programlama, 3 boyutlu tasarımlar, robotik gibi konular ile ilgili eğitimler verdik. Her bir çocuğumuz kendi yaş grubuna uygun eğitim araçları ile bu eğitimleri aldılar. Aynı zamanda el becerilerini geliştirmeye yönelik, ahşap atölyesi, sanat atölyesi ve çeşitli deneyler yaptıkları eğlenceli bilim adını verdiğimiz programlar gerçekleştirdik. Çocukların öğrenirken eğlendikleri yaz sıcaklarında güzel vakit geçirdiğimiz son derece verimli bir program oldu.”

Kendi oyuncaklarını ürettiler
“Bunu yapmada ki bir amacımız ise çocuklara üretimi sevdirmek.” diyen Ünsal, “Burada çocuklar kendi oyuncaklarını tasarlıyorlar ve üretiyorlar. Programın geçtiğimiz sürecinde çocuklar 3 boyutlu tasarımlarla kendilerine bir anahtarlık yaptılar ve 3 boyutlu yazıcılardan bunların çıktılarını aldılar. Türk Hava Kurumu ile birlikte model uçak, ahşap atölyesinde basketbol potası yaptılar. Buradaki ahşap oyuncaklar da yine çocuklara uygun torna freze tezgahlarında uygulamasını yaparak, işleyerek tamamlandı. Kendi oyuncaklarını üretmelerinin sevincini yaşadılar.” bilgisini verdi.

Çalışmaların önümüzdeki dönemde OSTİM'de kurulması hedeflenen mesleki teknik merkezinde devam ettirilmesi planlıyor. Ünsal, endüstri 4.0 kavramını yakalayabilmek için ‘bizler ne yapabiliriz buna yönelik olarak çocukları geleceğe nasıl hazırlarız’ yaklaşımlarıyla hareket ettiklerini belirtiyor. Hakan Ünsal, buradaki ana amaçlarının; ‘sanayide çalışan ya da   eğitimini yeni tamamlamış, tamamlamak üzere olan veya iş arayan gençlere ileri imalat teknolojilerini öğretebilmek, öğrenebilecekleri ve uygulayabilecekleri ortamları hazırlayabilmek.’ ifadeleriyle paylaştı.

7’den 77’ye bilişim kursları
OSTİM Vakfı Müdürü Gülnaz Karamanoğlu, bu tarz kursların daha çok İstanbul’da yaygın olduğunu, bunu Ankara’da da yaygınlaştırmanın öneminin çocuklara ve yetişkinlere büyük kazançlar sağlayacağını ifade etti. Yazın durgunluğundan faydalanarak böyle bir pilot çalışmayı tasarladıklarını anlatan Karaosmanoğlu, “55 yaşındaki bir yetişkin ile 5 yaşındaki bir çocuğun bilişim öğrenmesindeki farklar yaşadığımız bu teknoloji çağında kalkmış durumda.

Biz de o cesaretle çocuklara kodlamayı ve tasarlamayı öğretiyoruz kurslarda. Aynı zamanda dijital ortam sizin kendi dünyanızı, becerilerinizi kolaylaştıran bir yerdir. Bu anlamda da tasarım becerilerini de geliştirmeye çalıştığımız bir program hazırladık. Bizim buradan beklentimiz; çocuklarımız hem eğlensin hem öğrensin” dedi.

Karaosmanoğlu, buradan kazandıkları edinimlerle bir model oluşturup önümüzdeki yılbaşından itibaren bütün Ankara’ya ve yaş sınırı olmadan herkese açık olacak bilişim kursları oluşturacaklarını söyledi.

GÖRÜŞLER

  • . OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın: “OSTİM bir üretim merkezi. Özellikle kaliteli, katma değeri yüksek ürünlerin eğitimsiz olması mümkün değil. Bu nedenle eğitime çok önem veren bir bölgeyiz. Bölgemizde birçok eğitim kurumu var. Buna ilaveten bu sene çocuklarımız için de bir yaz okulu programı düzenledik. Çocuklarımızdan aldığımız geri bildirimler bizi etkiledi. Eğitimin nasıl olması gerektiğini bu modelde daha iyi görmüş olduk. İnşallah bunu daha da yaygınlaştıracağız.”
  • . OSTİMSPOR Yönetim Kurulu Üyesi Adem Arıcı: “Farklı bir eğitim modeli. Benim kızım da bu kursa katıldı. Her gün sabah erkenden kalktı ve büyük bir merakla geldi. Eve gidince de annesine, kardeşlerine, arkadaşlarına anlatıyor. El becerilerine merakı vardı. Çok mutlu oldu. Böyle bir eğitimle çocukların beklediği, istediği ve olması gerekenin bu olduğunu gördük, yaşadık.”
  • . Bilişim Garaj Akademisi Yöneticisi Doç. Dr. Selçuk Özdemir: “Üretim çok sihirli bir kelime. Artık yeni nesillerin mutlaka öğrenmiş oldukları bütün bilgi ve beceriyi inovasyon haline getirebilecek yenilikçi özelliklere sahip olması lazım. Burada çocuklarımıza gösterilen kodlama, 3 boyutlu tasarım, robotik, ahşap gibi etkinliklerin arkasındaki sebep; kodlama, robotik değil. Çocuklar, sahip oldukları bilgi ve becerilerle inovatif yeni ürünler ortaya çıkartabilsinler. Hayal ettikleri şeyleri hayata geçirebilsin diye bu yaz okulunda eğlenceli bir ortamda çocuklarımıza üretim yapmanın hazzını, keyfini yaşadık. Gelen dönüşler de çok güzel.”
  • . Ahşap ve Tasarım Atölyesi Eğitmeni Seçil Gökdoğan: “Çok keyifli ve güzel bir eğitim süreci oldu. Çocuklarımızı, üreten bireyler haline getirebilmek için ilk adımları atmış olduk. Onları, rahatlıkla kullanılabilen, güvenliği yüksek makinelerle buluşturduk. Onlara, kendi tasarımlarını hayata geçirme fırsatı verdik. Kendi oyuncaklarını yapmanın mutluluğunu yaşadılar.”
  • . Eğitmen Ebru Baştuğ: “Makineler artık insan gücünün yerine, insani eylemleri üstlenmiş durumda. Hayatımızda artık bilgisayarın ciddi anlamda önemi var. Bizde çocuklara gelecek hayatlarında karşılaşacakları mesleklere dayanarak, bunu küçük yaşlarda onlara eğitimlerle ile göstererek, bilişim üretmenin  ne kadar kolay yapılabileceğinin bilincini  öğretmeye çalışıyoruz.”
  • . Eğitmen Ali Yeğen: “Çocuklara ileriki hayatlarında ihtiyaç duyacakları meslekleri küçük yaştan itibaren onlara kazandırmayı hedefliyoruz. Yani biz onlara şunu anlatıyoruz, artık bilişim hayatımızın her alanına girmiş durumda ve çocuklarımızda ileriki hayatlarında bilişimle ilgili meslek edinme durumunda kalacaklar.”

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.