Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araçlar KOBİ’lerle Geliştirilecek
OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) üyeleri, kara araçları üreten ana yüklenici firmalarla bir araya geldi. OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu’nda gerçekleşen programda alt sistem ve parça üreten, üretmek isteyen 35 OSSA üyesi; ASELSAN, BMC, FNSS, Katmerciler, Otokar firmalarının tedarik süreçlerinin parçası olmak amacıyla toplam 134 iş görüşmesi yaptı. SSM Kara Araçları Daire Başkanı Fatih Yakıcı, Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araçlar Projesi’ne ilişkin bilgiler paylaştı. Yakıcı, “Bu, önemli bir proje sektörümüz için. Alt yüklenici firmalarımız, KOBİ’lerimiz, yan sanayimiz, nasıl daha fazla yerli katkımızı artırabiliriz? Projemiz kapsamında bunu sizlerle paylaşmak istiyoruz.” dedi.
“Cironun yüzde 30’unun çoğunluğu KOBİ’lerden oluşuyor”
Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) Sanayileşme Dairesi’nin koordinasyonunda, SSM Kara Araçları Dairesi’nin iş birliğinde düzenlenen programın açılışında konuşan OSSA Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Mithat Ertuğ, yakın geçmişe kadar savunma sanayine yönelik neredeyse her şeyi ithal eden Türkiye’nin artık olgunlaşma dönemine girdiğini söyledi.
Sektörün büyüklüğünün 3,5 milyar dolar, yarattığı istihdamın ise 50 bini geçtiğini dile getiren Ertuğ, şunları kaydetti: “Sektör, KOBİ’lere de çok önemli fırsatlar ve imkanlar sunmaktadır. Savunma ve havacılık olarak tanımlanan toplam savunma sanayii cirosunun yüzde 30’unun çoğunluğunun KOBİ’lerden oluşan yan sanayi firmaları tarafından karşılanıyor olması, bu sektörde KOBİ’lerin önemini net bir biçimde ortaya koymaktadır. OSSA olarak önceliğimiz; ana sanayi firmaları ve KOBİ’leri bir araya getirmek, ortak sorunlarını tek bir sesten iletebilmektir. Çok şükür yıllar içerisinde başarılı bir şekilde ilişkilerimizi kuvvetlendirdik. Gün, sanayi firmaları ile birlikte projeler üretme, onlarla birlikte hareket etme günüdür.”
“Modelimiz; SSM’nin sanayileşme politikası”
OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın yaptığı çalışmaları çok önemsediğini vurgulayarak; sivil tarafta yapılan çalışmalarla mukayese edildiğinde, ülkemizin sanayileşmesinde, son derece ciddi bir duruş sergilediğine temas etti. Aydın, “Onların yaptığı çabaların ülkemiz için çok kritik olması nedeniyle; sektöre sahip çıkmaları ve bu sektörü sadece ana sanayi değil KOBİ’lere kadar taşıyor olmaları ve stratejik olarak bunu takip ediyor olmaları bizim için son derece değerli. Sivil taraftaki diğer kurumlara, bakanlıklara, kurum ve kuruluşlarımızın da bunu yapması gerektiğini onlara hatırlatıyoruz.
Örneğimiz, modelimiz Savunma Sanayii Müsteşarlığımızın sanayileşme politikası. Bu neden Müsteşarlığımıza bir kere daha teşekkür ediyorum. Ayrıca ana sanayicilerimize minnettarız.” dedi.
OSTİM’de savunma sanayiine yönelik firmaların oluşmasında, ekosistemin gelişmesinde başta ASELSAN olmak üzere ana sanayilerin çok net bir katkısı olduğunu anlatan Başkan Aydın, konuşmasında şu değerlendirmelerde bulundu: “Bunu Türkiye’deki diğer bölgelerle mukayese ettiğimiz zaman Ankara’da, özellikle OSTİM ve çevresinde oluşan ekosistemin meydana gelmesinde bunların katkısını çok net görebiliyoruz. Bu nedenle onlara da çok teşekkür ediyorum. Sanayicilerin burada ortak çalışmalarını yapmak üzere bizim oluşturduğumuz, OSTİM himayesinde oluşan OSSA’nın da eskiye göre daha sektörle diyalog kurmasında ara yüz olarak önemli bir fonksiyon icat ettiğini düşünüyorum.”
“Bu sanayimizi daha çok millileştirmemiz lazım”
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, “Hem anayurdumuzu koruyabilmek hem de etrafımızdaki ülkelerin savunmalarına destek olabilmek için bizim bu sanayilerimizi geliştirmemiz, güçlendirmemiz ve daha çok millileştirmemiz lazım.” dedi.
Başkan Özdebir şu görüşleri paylaştı: “Bugün bize bazı şeyleri vermedikleri, en azından havacılıkta kullanılan özel alüminyum alaşımları vermedikleri takdirde istediğiniz kadar üretim kabiliyetiniz olsun bir faydası yok. Kara taşıtlarında da birçok şeyde hassas malzemeleri, bazı ürünleri bize vermedikleri takdirde o üretimleri yapabilmemiz mümkün değil. Onun için bizim bu pazarda, bu üretimde derinlemesine, alta doğru daha fazla genişleyebilmemiz, daha çok KOBİ’mizin bu işlere girmesi lazım. Aynı zamanda devletimizin de destek olarak; üretilmeyen diğer şeylerin üretilmesi için de yatırımlar yapılmalı. Savunma Sanayii Müsteşarlığımız, Allah razı olsun; bütün ekibi, Müsteşarımız, Müsteşar Yardımcılarımız, Daire Başkanlarımız, tüm çalışanları bu sektöre sahip çıkarak, bu sektörde pazar ve üretim derinliğinin artırılmasında müthiş bir başarı sağladılar. Keşke bütün sektörlerin böyle bir sahibi olsaydı. Önümüzdeki dönemde bu pazarın çok daha fazla büyüyeceğini, bu pazarın dünya merkezinin etrafımız olduğunu sizlere bir kez daha hatırlatarak; anayurdumuzun korunmasında bugüne kadar sağladığınız katkı için teşekkür ediyorum.”
Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araçlar Projesi KOBİ’lerle geliştirilecek
SSM Kara Araçları Daire Başkanı Fatih Yakıcı, “Savunma sanayiimizin geldiği bu aşamada OSTİM ve OSSA firmalarımızın desteği çok önemliydi. Müsteşarlığımızın koordinasyonunda çok önemli çalışmalar gerçekleştirildi. Özellikle kara araçlarında bunu daha da çok hissediyoruz. Bundan sonrada bu desteğinizi daha da fazla alarak, tamamen bağımsız yerli kara araçları sektörümüzü oluşturacağız inşallah.” diyerek sözlerine başladı.
Konuşmasında Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araçlar Projesi’ne ilişkin açıklamalara yer veren Yakıcı, “Bugün Kara Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyacı olan Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araçlar Projesi kapsamında buradayız. Bu, önemli bir proje sektörümüz için. Çünkü çok sayıda araç, çok değişik konfigürasyon var. Bu doğrultuda projelerimiz kapsamında alt yüklenici firmalarımız, KOBİ’lerimiz, yan sanayimiz, nasıl daha fazla yerli katkımızı artırabiliriz? Projemiz kapsamında bunu sizlerle paylaşmak istiyoruz.” dedi.
Projenin uzun dönemli olacağını anlatan SSM Daire Başkanı, şu bilgileri verdi: “İsminden de anlaşılacağı üzere yeni nesil araçlarımız olacak. Burada da yeni teknolojilerimizi kullanacağız. Yeni teknolojilerimizi geliştirmek için Müsteşarlığımız olarak, Sanayileşme Dairesi ve Kara Araçları Dairesi olarak bizde gerekli desteği vermek istiyoruz. Bu doğrultuda sizlerle beraber bu projemizi güzel bir şekilde gerçekleştirmek istiyoruz.
Bu yıl 1300 adede yakın araç teslim edilecek
Müsteşarlık olarak 2016 ve 2017’nin ilk altı aylık döneminde önemli projeler gerçekleştirdik. Geçen yıl 900 adet araç teslim edildi. Bu yıl da 1300 adede yakın bir araç teslim edilmesi planlanıyor. Silahlı Kuvvetlerimize, Emniyet Genel Müdürlüğümüze, Jandarma Genel Komutanlığımıza. Bu doğrultuda tabii ki ana yüklenici firmalarımızın da önemli üretim kapasiteleri arttı. Müsteşarlığımızın bu konudaki temel stratejimizi biliyorsunuz. Ana yüklenici firmalarımızın bütün işlerini, alt yüklenicilere, KOBİ firmalarına dağıtmasını istiyoruz. Burada OSSA’nın da önemli destekleri var. Bu kapasite artırımının, ana yüklenici ve yan sanayi firmalarımıza aktarılması önem arz ediyor. Bunun içinde biz gereken yönlendirmeleri yapmaya çalışıyoruz projelerimiz kapsamında.
Sadece yurt içi pazarımız değil, yurt dışı pazarında da önemli satışlar gerçekleştiriyor araç firmalarımız. Bu doğrultuda hem yurt içi pazar, hem de yurt dışı pazarda ana yüklenicilerimizin alt yüklenicilerimizi desteklemesi önemli. Yeni nesil araç projemizdeki yeni nesil teknolojileri bu projede nasıl kullanabiliriz? Asıl bizim temel konumuzun bu olması gerekiyor. Bugünden itibaren de buna yoğunlaşacağız. Dünyadaki yeni teknolojileri takip edip bunların ülkemizde uygulanabilmesi, alt yüklenici firmalarımızın bu yeni teknolojileri gerçekleştirmesi için ihtiyaç duyduklarını öğrenerek onlara destek olmaya çalışacağız.
“Alt yüklenicilerden özel yeni teknolojilere yoğunlaşmalarını istiyoruz”
Savunma sanayii sektörümüzde alt yüklenicilerin önem vermesi gereken konu, bazı konularda çalışmalar yapması, o konuda uzman bir firma olması bütün ana yüklenicilerimizin o firmalarla çalışması, yurt dışında, Türkiye’de kullanıldığı zaman bir referans oluyor. Yurt dışında da büyük bir pazar olanağı sağlamış oluyor. Bu doğrultuda da alt yüklenici firmalarımızdan, yan sanayi firmalarımızdan isteğimiz, özel yeni teknolojilere yoğunlaşmaları ve bu yeni teknolojilere yönelik, geliştirme çalışmalarını, Ar-Ge çalışmalarını yapmaları. Nerede destek ihtiyacı olursa Müsteşarlığımız her zaman hazır.”