Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Yenilenebilir Enerji Konseyi toplandı

OSTİM OSB Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Küme Konseyi, Çıraklık Eğitim Vakfı’nda yapılan toplantıda bilgilendirme ve çalışma takvimine ilişkin planlamalar yaptı. Toplantıya sektör temsilcileri, üniversite ve kamu temsilcileri ile uzmanlar katıldı.
Ostim Editör
09 Aralık 2011 00:00

OSTİM OSB Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Küme Konseyi, Çıraklık Eğitim Vakfı’nda yapılan toplantıda bilgilendirme ve çalışma takvimine ilişkin planlamalar yaptı. Toplantıya sektör temsilcileri, üniversite ve kamu temsilcileri ile uzmanlar katıldı.

OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri (OTEM) Küme Konseyi oluşturuldu. Yoğun bir katılımın gözlendiği gözden geçirme ve takvim oluşturma toplantısı Ostim Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın’ın genel olarak küme çalışmaları ve yönetim olarak amaçlarını anlattığı konuşması ile başladı. Aydın, KOBİ’lerin nasıl rekabetçi olabileceklerine yönelik yapılan analizler sonucu kimi sektörlerde kümelenme yapılabileceğinin belirdiğini; bunun üzerine savunma, iş inşaat makineleri, yenilenebilir enerji ve sağlık ve medikal malzemeler sektörü gibi dört ana konuda KÜME kurma çalışması başlattıklarını anlattı.
Başkan Aydın şunları söyledi:
“Yenilenebilir enerji ve çevre teknolojileri kümelenmesi ile bölgemize, ülkemize yeni girişim alanları açılabileceğini gördük. Ortada 150 milyar dolarlık bir pazar var. Üniversitelerimiz işin içindeler. Yeni binamızı yüksek performanslı düşündük, sıfır olmasa bile yeşil bina uygulamaları yaptık. Türkiye için model olacak. Enerji parkı planımız var. Bu konuda proje geliştiriyoruz. Güneşten, rüzgârdan, yer altı ısısından yararlanıyoruz. Çalışmanın bir tarafında kamu var, üniversiteler var, sivil toplum var, sanayici var. İnanıyoruz ki bu kümelenme girişimi ve bağlı çalışmalar sonucunda yeni bölgemiz için, Ostim için, Türkiye için yeni ürünler çıkacak. Bu çalışmaları birilerinin yapması gerekiyordu, biz talip olduk.”
Toplantıda Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürü M. Kemal Büyükmıhcı güneş enerjisi uygulamalarına ilişkin sunumunda bu alandaki yeni teknoloji ve uygulamaları, pazar imkânlarını anlattı. Yenilenebilir enerjiyle birlikte enerji verimliliği konusuna da önem verdiklerini belirten Büyükmıhcı, Türkiye’nin şu anda yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayabileceği enerji miktarının, enerjiyi verimli kullanabilmek için gerekli olan enerji miktarından daha az olduğuna dikkat çekti. Büyükmıhcı, yenilenebilir enerji kaynaklarının, ithal bağımlılığımızı azaltması bakımından da önemini vurguladı.
Ostim Yenilenebilir Enerji Kümesi Koordinatörü Mete Bağdat da yaptığı sunumda Ostim olarak yenilenebilir enerji sektöründeki kümelenme girişiminin amaçlarını anlattı. Bağdat, sektörün uluslararası rekabetçilik gücünü analiz ettiklerini belirterek özetle, “Yeni üretim, işgücü ve pazar fırsatları ile gelecek yüzyılda büyüme içerisinde olacağı öngörülen sektörde, bölgemizin sürdürülebilir rekabet avantajı kazanması için oluşturduğumuz kümelenme çalışması ile sanayi, üniversite ve kamudaki aktörleri bir araya getiriyoruz. Hedefimiz kesintisiz işbirliği ağının oluşturulmasıdır” dedi.
Toplantıda üniversite, sanayi ve kamu kesiminin temsilcileri de birer konuşma yaptılar. Üniversite kesimini temsilen konuşan Gazi Üniversitesi’nden TEMENAR Başkanı Prof. Dr. Bekir Zühtü Uysal Türkiye’nin kullandığı enerjinin yüzde 72’sini ithal ettiğini belirterek önümüzdeki 20 yıl içinde bu açığın daha da büyüyeceğine dikkat çekti. Uysal, “Biz konvansiyonel enerji kaynakları açısından çok zengin bir ülke değiliz. Doğalgazımız yok, petrolümüz yok. ‘Yeterli kömürümüz var’ deniyor ama yeterli kömürümüz de yok. Geriye tek bir şey kalıyor: yenilenebilir enerji kaynakları” şeklinde konuştu. Konvansiyonel enerji konusunda geç kalındığını, ancak yenilenebilir enerji konusunda umutlu olduğunu söyleyen Uysal, hızlı bir şekilde hareket eden Ostim yönetimiyle birlikte çalışmaktan son derece memnun olduğunu belirtti. Türkiye’nin teknolojik uygulamalar konusunda da geride olduğunu ifade eden Prof. Uysal “Ar-Ge diyoruz sürekli, ama ‘Ar-Tek-Ge’ demeliyiz. Biz bir şeyi araştırıp geliştiriyoruz, ama teknolojik uygulamasını yapamıyoruz. Bu işbirliği çerçevesinde bu ar-Tek-Ge projelerini gerçekleştireceğimizi düşünüyorum” dedi.
Toplantıda kamu sektörünü temsilen konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Danışmanı Halil Toker ise, Türkiye’nin enerji sistemlerini tasarlayabilecek ve üretebilecek altyapıya sahip olduğunu belirtti. “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2020’ye kadar bu alana 120 milyar dolar yatırım yapacak. Bunu biz üretmezsek bu yatırım yurtdışına gidecek” diyen Toker, Türkiye’nin kendi özgün üretimlerini çıkartmasını beklediklerini belirtti. Sanayi değerlendirmesi yapmak üzere Ostimli bir firma sahibi olarak konuşan Sedat Çelikdoğan ise sektördeki uygulamalara ilişkin gözlemlerini dile getirdi. Türkiye’nin güneş ve rüzgâr enerjileri bakımından yüksek bir potansiyele sahip olduğunu belirten Çelikdoğan, pazar sorununun hâlâ mevcut olduğunu ve bu konuda devlet politikalarının eksikliğini duyduklarını söyledi.


 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.