Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Yerli Aşılar OSTİM’de Test Ediliyor

COVID-19 da aşılama çalışmaları devam ederken bir yandan da yerli aşıların kullanıma hazırlanması sürecinde testleri de hızla ilerliyor. Çalışmalar, ODTÜ OSTİM Teknokent’te faaliyet gösteren, Türkiye’nin özel sektörde ilk ve tek GLP uygunluk beyanı bulunan laboratuvarı, KOBAY Deney Hayvanları Laboratuvarı’nda yapılıyor.
Ostim Editör
17 Mart 2021 16:50

KOBAY Deney Hayvanları Laboratuvarı A.Ş., 2008 yılında Veteriner Hekim Ayşe Begüm Buğdaycı Açıkkol tarafından Türkiye’nin sağlıklı deney hayvanı ihtiyacının karşılanması amacıyla kuruldu.

Şirket, 2009 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan çalışma ruhsatını alarak, Türkiye'deki ilk ve tek özel deney hayvanları üretim laboratuvarı oldu. KOBAY A.Ş., aynı yıl TÜBİTAK’ın KOBİ Ar-Ge desteğini alarak Türkiye’nin ilk bağışıklık sistemi baskılanmış farelerini üretmeye başladı.

Türkiye’nin ilk laboratuvar hayvanı ihracatını ve ilk laboratuvar hayvan suşu lisans ihracatını gerçekleştiren KOBAY A.Ş.’ nin bünyesinde Deney Hayvanları Üretim Laboratuvarı, Araştırma Geliştirme Laboratuvarı, Hücre Kültürü Laboratuvarı ve Histopatoloji Laboratuvarları da bulunuyor.

4 yerli ve 1 ithal aşının çalışmaları yürütülüyor

COVID-19 mücadelesinde Türk bilim insanları tarafından geliştirilen aşı çalışmaları devam ediyor. Türkiye’de aşı çalışmalarının toksisite çalışmalarının İyi Laboratuvar Uygulamaları Sistemi Standardı (GLP) uygunluk beyanı bulunan laboratuvarlarda yapılması isteniyor.

KOBAY A.Ş. kurucusu Ayşe Begüm Buğdaycı Açıkkol, “Laboratuvarımız özel sektör temsilcisi olarak Türkiye’nin özel sektörde ilk ve tek GLP Uygun Beyanı bulunan laboratuvarıdır. Laboratuvarımızda COVID-19 çalışmaların da 5 adet aşı, 1 adet gıda takviyesi çalışması yürütülmektedir.” dedi.

‘Hümanize’ fare üretecek

Devam eden projeleri hakkında da bilgi veren Buğdaycı Açıkkol, “Yeni onaylanan 1501 TÜBİTAK projemiz kapsamında da Prof. Dr. Güneş Esendağlı ile 'hümanize' fare üretimi gerçekleştirilecek. Türkiye'de üretilen ve araştırmacıların hizmetine sunulacak insanlaştırılmış fareler araştırmacıların çalışmaları sonrasında geliştirdikleri aşıları insanlaştırılmış fareler üzerinde denediklerinde insan gibi yanıt alabilir hale gelecekler. Bu projemizde özellikle COVID-19 aşı ve ilaç çalışmaları açısından da oldukça önem arz ediyor.” değerlendirmesini yaptı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, laboratuvarı ziyaret ederek, çalışmalar hakkında Ayşe Begüm Buğdaycı Açıkkol’dan bilgi aldı.

İlgili Görseller
İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.