Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

“Yerli Üretici Kendini Yalnız Hissediyor”

Türkiye’nin yerli ve milli ilk tünel açma makinesini üreten E-Berk Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Savaş Özüdoğru, Kamu İhale Kanunu ile ihalesi yapılan projelerde işe ve ürüne göre yerli makine/aksam tanımı yapılmadığından ihaleyi üstlenen firmaların kolaylıkla ithal ürün tercih edebildiklerini dile getirdi. Özüdoğru, “Ülke içindeki politikalarda da çoğu zaman kendimizi yalnız hissediyoruz.” dedi.
Ostim Editör
15 Nisan 2022 14:09

OSTİM OSB Youtube Kanalı Sektör Konuşuyor programı canlı yayınlarında ağırladığı konuklarıyla yerli ve milli üretimin nabzını tutmaya devam ediyor.

Programın yeni bölüm konuğu, İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM) ve Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) üyesi E-Berk Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Savaş Özüdoğru oldu. ARUS Koordinatörü Dr. İlhami Pektaş’ın moderatörlüğünde gerçekleşen canlı yayında Özüdoğru, yerli üretimi ve sorunlarını dile getirdi.

Türkiye’nin ilk yerli ve milli tünel açma makinesini üreten ve Türkiye’yi dünyada bu kabiliyete sahip 8 ülkeden biri yapan Özüdoğru, “Bizler yalnızız. Tarih boyunca Türkler hep kendi imkânlarıyla bir şeyler yapmıştır. Bu yalnızlığın yanına bir de ülke içindeki politikalarda da sanayiciler olarak çoğu zaman kendimizi yalnız hissediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız, Bakanlarımız yerli ve milli diyor. Yerli ve milli ürünlere içeriden taleplerin artırılmasında yaşadığımız en büyük tıkanıklığın ihale yasası olduğunu düşünüyorum. Yerli üreticilerin en büyük probleminin ihale yasası olduğuna inanıyorum.” dedi.

“Kamu ihalelerini alanlar yerli ve milli ürün kullanıyor mu?”

Kamunun ihale mevzuatındaki yerli üretime yönelik eksikliklere dikkat çeken deneyimli sanayici, “Metro, üst yapı, altyapı, demiryolu, baraj ihaleleri yapılıyor. Peki bu ihaleleri alanlar yerli ve milli ürünler kullanıyorlar mı?” diye sordu.

Kamu İhale Kanunundaki boşluğa dikkat çeken Özüdoğru, “İhale yasasının içerisinde o ihaleyle ilgili kullanılacak olan makinelerin tanımı yapılsın. Yeni bir makine alınması gerekiyorsa ve alınacak her yerli makine için devlet desteği uygulansa, hem ihaleyi alan firma için itici bir güç hem de bizler için de satış kabiliyetimizi artırma adına önemli bir potansiyel oluşur.” dedi.

Kamu ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliye sağlanan yüzde 15 fiyat avantajına işaret eden Özüdoğru, “Devlet ihaleyi alan firmaya, ihtiyaç duyduğu makineleri örneğin, beko loder, kule vinç, tünel açma makinesi vs. listeler ve yerli almasını isterse yerli firmalar bunu memnuniyetle karşılar, çünkü yüzde 15’te devletten teşvik almış olacak. Bu uygulanmadığı sürece ihaleleri alan firmalar, ithal alternatifleri değerlendirmeye devam eder.” değerlendirmesini yaptı.

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı çok hızlı aksiyon alıyor”

Özgür Savaş Özüdoğru, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın çalışkanlığı ve dirayetiyle her meseleye birebir yaklaşım gösterdiğini söyledi. Bakan yardımcıları Hasan Büyükdede ve Mehmet Fatih Kacır’ın da aynı yaklaşımla hareket ettiğini vurgulayan Özüdoğru, “Bu fırsatı değerlendirmemiz lazım. Çünkü konuştuğunuzda anlattığınızda çok hızlı aksiyon alan bir bakanlığımız var. O nedenle bu süreci el birliğiyle doğru değerlendirme şansımız var.” görüşünü aktardı.

“Mücadeleye devam edeceğiz”

Türkiye’nin 250 milyon Euro’luk tünel açma makinesi ihtiyacını yerli üretimle karşılayabileceklerini kaydeden Özüdoğru, “Fabrikamızın yıllık 100 milyon dolarlık makine üretme kapasitesi var. 3, 6, 9 ve 12 metre çaplara kadar makine üretebilme kabiliyetine sahibiz.” bilgisini verdi.

Daha önce projelerde çalışmış makineleri de revize ederek ithalatı önlediklerini de anlatan Özüdoğru, şunları söyledi: “7 milyon Euro’luk makinelere 1-1,5 milyon Euro’luk revizyonlar yaparak, yeni makine satın almanın önüne geçiyoruz. Biz mücadeleye devam edeceğiz. Ülkemize yeni ürünler üretmeye, tünelcilik sektöründe başarılı olmaya devam edeceğiz. Sektörün ilerlemesini biz de istiyoruz. Sektördeki makine üreticilerinin sayısının artması, işletme anlamında da daha kalifiye insanların gelmesi adına bir misyonumuz olduğunu düşünüyorum.”

Programın tamamını izlemek için:

https://www.youtube.com/watch?v=gCCaMp0_xBE&t=3s

 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.