Yerli ve Milli 5G’de Birlik Mesajı
Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) 2. Olağan Genel Kurul Toplantısı, OSTİM OSB Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
Genel Kurula; BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Başkan Yardımcısı Gazali Çiçek, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı UDH Araştırmaları Merkezi Başkan Vekili Mehmet Ali Değer, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Müldür katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından yapılan oylamada Divan heyetine, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, EPTİM Genel Müdürü Nihat Güçlü ve ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Serdar Alemdar seçildi.
“Amacımız firmalara global vizyon kazandırmak”
HTK Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Bağören: “HTK’nın amacı firmalara global vizyon kazandırmak. Yönetimi seçerken bu düşünceyle hareket etmeniz önemli. Bizim sektörümüz müşteriyi tanıyarak daha uygun çözümler üretmeyi gerektiriyor.”
“İş birliği ve güç birliği ile çalışmalıyız”
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın: “Bu sektörün Türkiye’de tek temsilcisi olarak HTK’yi görüyorum. Yerli firmalarımızı rekabetçi yapmak için yol ve yöntem arıyoruz. Gelecek nesillerimiz için de bu gerekli. Haberleşme sektöründe yerliliği yüzde 1’lerden yüzde 20’lere buradaki firmalar çıkardı; yüzde 100’ünü de yapabilirler. Türkiye’nin istiklal ve istikbali için bu projede iş birliği ve güç birliği ile çalışmalıyız. Gönlünde iş yapma isteği olan herkes burada görev alabilir.”
“Üretime dayalı ekonominin merkezi HTK”
BTK Başkan Yardımcısı Gazali Çiçek: “Yüzde 45 yerli şartı çok iddialıydı. Yerli ve milli üretim seferberliği başlattık. Üretimin ne kadar önemli olduğunu gördük. Elektronik ve haberleşme sektöründe yerli ve milli üretimi başlatmış olduk. Bu, çok önemli. Bunu bugün daha iyi anlıyoruz. Güçlerimizi birleştirerek öncelikli alanlarımızı belirliyoruz. Biz yurt içini antrenman sahası olarak görüyoruz; hedef pazar olarak görmüyoruz. Hedef; ihracat pazarı. HTK’yi bu sebeple çok önemsiyorum. Bu bir sabır ve emek işi. Hep beraber elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. Daha gidecek çok yolumuz var. HTK; hem BTK hem bakanlıklar hem de operatörlerle köprüyü kurmak zorunda. Bu nedenle de biz kümenin kurulumunu destekledik. GTENT’in kurulumunu çok önemsiyoruz.
Dünyanın gerçeklerine ayak uydurmak zorundayız. Bizim devlet olarak bir stratejimiz var. HTK’nın kurulumuna destek olduk. Uçtan uca proje tasarladık. Bizim sektörümüz bunu istiyor.
5G ihalesi öncesi ürünlerin hazır olmasını bekliyoruz. Bu stratejinin başarılı olacağına inanan varsa başımızın üstünde yeri var. Herkesin her anlamda tercih edebileceği imkanlar mevcut. Yerlilik oranını yeterli görmüyoruz. HTK’de yer alan firmaların ihracat rakamlarını görmek istiyoruz. Bu memleketin üreticilere çok ihtiyacı var. Üretime dayalı bir ekonomiye geçilecekse bunun merkezi HTK.”
OSTİM Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Müldür: “Öğrencilerimizi deneyimli mezunlar olarak sizlere yönlendirmek istiyoruz. Firmalarla çok yakın iş birliği içindeyiz. Sadece teoriyle değil pratikle de öğrencilerimizi geliştirmeliyiz.”
“Güç birliğine ihtiyacımız var”
BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu: “HTK olarak güç birliğine ihtiyacımız var. Birbirimize destek olmalıyız. Ülkemizin kaynakları sınırlı. Bu desteklerin sonunda sizlerin güçlenip mühendislerimizin emeğini büyüten bir sektör haline gelmenizi bekliyoruz. Vatandaşımızın evine giren bir üründe ismimiz yer alırsa bizim adımız büyüyecek. Bugün imrenerek baktığımız firmaların bazılarını ben ilk olarak bir usb modem ile tanıdım. Sektörün önünü açmak için belli hedefler koyuldu. Biz bunun altını doldurmak zorundayız. Bu hedeflerin altına HTK’nın imzasını atmak zorundayız. 5G’de de hep birlikte yer alacağız inşallah.”
Genel kurulda, 2019-2021 dönemi yönetim kurulu faaliyet raporu, denetim raporu ve gelir gider hesapları müzakere edilerek ibra edildi.