Yeşil Bina’da Japon incelemesi
“İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı" (İDEP) dâhilinde kamu binalarının ‘enerji verimli’ hale getirilmesi için çalışmalar başlatıldı. Bu çalışmalara destek verecek olan Japon teknik heyeti fizibilite çalışmaları kapsamında, “Yeşil Bina” konseptinde inşa edilen OSTİM OSB yönetim binasını ziyaret etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün "İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı" (İDEP) tamamlandı. Binaların enerji verimli hale getirilmesi çalışmasında Türkiye Japonya ile işbirliği yapacak. Bu kapsamda Japonya’dan gelen teknik heyet Türkiye’de “Yeşil Bina” alanında ilk örneklerden olan OSTİM Organize Sanayi Bölgesi yönetim binasını ziyaret etti.
Japonya ile işbirliği
Binalarda kullanılan enerjinin verimli hale getirilmesi çalışmasında Türkiye Japonya ile işbirliği yapacak. Bu kapsamda Japonya’dan gelen teknik heyet de ortalama 1,5 yıl sürecek olan fizibilite çalışmalarına başladı. İlk olarak Türkiye’deki mevcut ‘enerji verimli’ binaları inceleyen heyet, bu kapsamda Türkiye’de “Yeşil Bina” alanında ilk örneklerden olan OSTİM OSB yönetim binasını ziyaret etti.
Ostim OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ve Bölge Müdürü Adem Arıcı tarafından ağırlanan heyet, bina hakkında bilgi aldı. Binanın yapım süreci ve tasarruf yüzdeleri hakkında detaylı bilgi edinen heyet üyeleri, binanın kendileri için önemli bir örnek teşkil ettiğini belirttiler.
OSTİM’in mesajı: Yerli üretim
Heyeti ağırlamaktan ve yapılacak olan çalışmalarda işbirliği içinde olmaktan mutluluk duyacaklarını belirten OSTİM OSB Başkanı Orhan Aydın; “OSTİM olarak tüm imkânlarımızla Bakanlığımızın bu projesinin yanındayız” dedi. OSTİM Yenilenebilir Enerji Kümesi’nin tüm üye firmalarının da bu süreçte üretim desteği verebileceklerini de söyleyen Aydın, bu noktada yerli üretimin özellikle altını çizdi. Aydın şöyle konuştu:
“Biz OSTİM olarak enerji verimliliğini çok önemsiyoruz. Yalnız burada önemli bir nokta var. Bizler enerji verimliliğini sağlarken seçtiğimiz malzemeleri başka ülkelerden alacaksak bir anlam ifade etmiyor. Proje kapsamında ortaya konan çözümlerin yerli çözümler olması lazım. Enerjiden tasarruf edelim ama bunu sağlayacak malzemeyi dışarıdan alalım dersek, bu bize bir fayda sağlamaz. Diğer bir önemli nokta da yerel çözümler üretmektir. Örneğin Ankara için oluşturduğunuz proje diğer iller için uygun ve verimli olmayabilir. Ankara için Ankara’ya uygun, Erzurum için Erzurum’a uygun, Diyarbakır için Diyarbakır’a uygun çözümü bulmak zorundayız. Her bölgenin iklimine uygun yerel malzemeler vardır. Bazı bölgede taş kullanılır, bazı bölgede perlit kullanılır vb. Bu hem projenin doğru ve işlevsel olması için hem de yerli ekonomiyi desteklemek anlamında çok önemlidir. Enerjiden tasarruf ederken malzemeyi savurmayalım. Yerel, bölgesel ve yerli ürünlerle çözümler üretmezsek bizim için bu projenin hiçbir anlamı olmayacaktır.”