400 Milyar Dolarlık Yatırım Yüzde 20 Büyüme
Kentsel dönüşüm iş ve inşaat makineleri üreticilerine ivme kazandıracak
Deprem kuşağında olan ülkemizde mevcut yapı stoklarının yeniden gözden geçirilmesi ve riskli olanların yenilenmesi için başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları, 16.05.2012 tarih ve 6306 sayılı Kanun çerçevesinde hız kazandı. Afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirleme amacı taşıyan Kanunla önümüzdeki süreçte bir çok taşınmaz gözden geçirilecek. Kentsel dönüşüm uygulamalarıyla kamu başta olmak üzere risk taşıyan çok sayıda binalar kullanım dışı kalacak. Daha sağlıklı ve sağlam bir yapılaşmaya yön vermesi beklenen uygulama iş ve inşaat makinaları sektörünü yakından ilgilendiriyor. Sektör, kentsel dönüşüm sürecine ayrılan kaynaktan en üst düzeyde yararlanmak istiyor.
Faruk Aksoy/İMDER Genel Sekreteri: İş makineleri operatör dahil 3’er kişilik ekip ile kullanılıyor. Bu da 12 bin kişilik kalifiye eleman ihtiyacı anlamına geliyor. Sektörümüzde 30 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Ancak mevcut elemanlarımız maalesef yürüyen işlerimiz için bile yetersiz kalıyor. 400 milyar dolar olarak ifade edilen Kentsel Dönüşüm Projesi’nin sektörümüzün büyümesine yüzde 20 katkı sağlamasını bekliyoruz. OSTİM firmaları İş makinaları sektörü yedek parça ve imalat konusunda çok büyük öneme haiz. Ciddi bir imalat kapasitesine sahip. OSTİM Sanayisi Türkiye’miz için de çok önemli gurur kaynağıdır. OSTİM ve İŞİM Kümesi gibi kurumlarla iş birliklerimizi arttırmak için çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Türkiye’nin gurur kaynağı OSTİM firmalarını dünya genelinde tanıtmak için çalışmalarda bulunuyoruz.
Harun Arab-Sanko Makina/İmalat Makineleri Satış Direktörü: Kentsel dönüşüm, sektörümüz açısından ciddi bir büyüme sağlayacaktır. Bu süreci iyi değerlendirerek kentlerimizin yeniden modern ve depreme dayanıklı olarak inşa edilme sürecinde katkı sağlamamız gerektiğini düşünüyorum. Kentsel dönüşüm nedir? Kentsel sorunlar ve ihtiyaçlar göz önüne alınarak bir bölgenin ekonomik, toplumsal ve mekansal özelliklerinin incelenmesi sonucunda uygulanabilir bir yol haritasının oluşturulmasıdır. Amacı; yaşanabilir standartlarda kentler oluşturmaktır. Ülkemiz ve kentlerimiz için çok önemli olan bu projelerin daha yaşanabilir, düzenli, modern ve insan odaklı inşa edilmesi de bir vatandaş olarak beni mutlu ediyor. 46 ilde başlayan kentsel dönüşümde 7 milyona yakın bina yıkılacak ve bunların yerine yenileri inşa edilecek. Bu kapsamda 400 milyar dolarlık yatırım ön görülüyor. Yıllık 4000 adetten fazla iş makinesi bu vesile ile pazarda kullanılacak, bu da sektörümüz için yüzde 20’ye yakın bir büyüme demek.
OSTİM İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM): Kentsel gelişmenin toplumsal, ekonomik ve mekânsal olarak yeniden ele alındığı ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yıkıp yeniden yapma, canlandırma veya yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama yapılması anlamına gelen kentsel dönüşüm, iş ve inşaat makineleri sektörünü de yakından ilgilendirmektedir. Gecekondu dönüşüm ve kentsel yenileme projelerinde ağırlıklı olarak kullanılmakta olan iş ve inşaat makinelerinden başlıcalar betonyerler, demir kesme-bükme makineleri, beton ve asfalt kesme makineleri, kompaktörler, vibratörler, mastarlar, vinçler, perdah makineleri, vinçler, kazıcı ve yükleyicilerdir. Türkiye’nin 2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefinin en önemli kalemini oluşturan makine sektörü kentsel dönüşümde de önemli bir pay sahibidir. Önümüzdeki 15 yıl içinde kentsel dönüşüm için yıllık 20-25 milyar dolarlık kaynak ayrıldığı da düşünülürse, sektörün yurt içindeki satış faaliyetlerini yakından ilgilendiren kentsel dönüşüm başta belediyeler olmak üzere önemli satın almacıların yerli üreticiye dönüşü için de büyük bir fırsattır. Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Uzak Doğu gibi pazarlarda giderek artan bir paya sahip olan Türk iş ve inşaat makineleri üreticisi ülkesindeki dönüşümde de yer almayı istekle beklemektedir.
Hidromek: Özellikle son yıllarda ülkemizde artış gösteren toplu konut projeleri ve beraberinde kentsel dönüşüm projeleri, büyük ölçekte yıkım işlerinde ve sonrasında kullanılan makinelere olan talebi artırdı. Sadece İstanbul’da büyük ölçekli bu dönüşümün başlamasıyla birlikte 1 milyonu aşkın binanın yıkılması öngörülüyor. Buna paralel olarak iş makinelerine olan talebin daha da yükseleceği bunun da yeni yatırımları ve istihdamları beraberinde getireceği düşünülmektedir. Kentsel dönüşüm uygulamalarının sağlayacağı bu ortamda rekabet de yüksek olacaktır. Rekabetçi yönün ayakta kalabilmesi içinse kalite olgusu sürekli ön planda tutulmalıdır.