80. Tren Milli Marka Olacak
Avrasya bölgesinin tek ve dünyanın en büyük üçüncü demiryolu fuarı olma özelliği taşıyan Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı – Eurasia Rail 6. kez kapılarını açtı.
TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız, Yüksek Hızlı Tren alımlarında 80. trenin milli Türk markası olacağı müjdesini verdi. Fuar boyunca ARUS standını ziyaret eden yabancı konuklar da küme üyelerini iş görüşmeleri için ülkelerine davet etti.
İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleşen fuarın açılışı, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız, Uluslararası Demiryolu Birliği Genel Müdürü Jean Pierre Loubinoux tarafından yapıldı.
Fuarda uluslararası düzeyde 30 ülkeden 300 firmanın temsil edildi. 3-5 Mart 2016 tarihleri arasında düzenlenen etkinlikte sektörel konferanslarda alanında uzman isimler sunum yaptı.
Konferanslarda; Demiryolu Mevzuatı, Kent İçi Raylı Sistemler, Demiryolu Araçlarındaki Gelişmeler, Demiryollarında Özel Konular ve Emniyet Yönetim Sistemi, Ülkemizde Yerli Ve Milli Marka Üretimi konuları işlendi.
Yüzde 53 yerli katkı 85’e çıkacak
Fuarın açılışında konuşan TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız, 12 yılda toplam 1.805 km demiryolu inşa edildiğini ve 3.057 km’lik demiryolunun inşasının devam ettiğini, 10 bin kilometre hattın yenilendiğini, demiryollarımızda gerçekleştirilen projelerle ülkemizin de geliştiğini vurguladı.
Yüksek Hızlı Tren hatlarının yanı sıra Bursa-Ankara, Eskişehir-Antalya, Kayseri-Antalya, Konya-Karaman-Mersin-Gaziantep arasında yük ve yolcu taşımacılığına uygun Hızlı Tren hatları inşa çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Yıldız, 3.500 km yüksek hızlı, 8.500 km hızlı, 1000 km konvansiyonel demiryolu hattının döşenerek, toplam demiryolu uzunluğunun 2023 hedefleri doğrultusunda 25.000 km’ye çıkarılacağın bildirdi.
Yıldız, yakında ihaleye çıkılacak Yüksek Hızlı Tren alımlarında 80 tren için en az yüzde 53 yerli katkıdan başlanarak kademeli olarak yüzde 85 yerli katkı seviyesine çıkılacağını ve 80’inci trenin Milli Türk markası olacağını müjdesini verdi.
“Millileşme konusunda kararlıyız”
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Geçtiğimiz 10 yılda 11 bin kilometrelik hattın 10 bin kilometresinin tamamen yenilendiğini, gelecek 8-10 yıl içerisinde bütün hatların elektrik sinyalli hale getirileceğini, ülkemizde yerlileştirme ve millileştirme konusunda kararlı bir politika izlediklerini anlattı.
Yıldırım şunları söyledi: "Türkiye olarak gerek yerlileştirme, gerekse millileştirme konusunda çok iddialı ve kararlı bir programımız var. Bu programda amacımız bölgede daha gelişmiş ülkelerin teknolojileri ile ihtiyacı olan ülkeleri bir araya getirmek. Böylece sektörün gelişmesi için insanlığın kardeşliği, huzuru ve refahı için ürünleri daha makul seviyelerde sahiplenecek yapıyı sağlamaktır."
İTALYANLAR VE ÇEK’LER ARUS’U DAVET ETTİ
Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) ve üyeleri bu yıl da yerli ve yabancı konukların ilgi gösterdiği kurum oldu.
Fuara küme üyelerinden Bozankaya, Durmazlar, ASELSAN, ASAŞ, Tüdemsaş, Tülomsaş, Tüvasaş, Kardemir, Siemens, Hyundai Eurotem, Kayseri Ulaşım, Havelsan, Sarkuysan, Medel Elektronik, Yazkar, Safkar, Avitaş, Era Elektronik, Alpin Kimya, Berdan Civata, Das Lager Rulman, Hüroğlu Otomotiv, Ellamp, Avitech, Babacan, Estetik yay, DTD, Elsitel, Elmak, Epsilon NDT, Özkan D.Ç, Panel Poliüretan, Sağlam Metal, SKC Karbon, Üntel Kablo, Yavuzlar Vagon olmak üzere 50 firma katıldı.
İtalyanlar ve Çek’ler işbirliğini güçlendirmek istiyor
Fuarda İran, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Fransa, Çin Halk Cumhuriyeti ve İspanya’dan gelen küme oluşumları da dikkat çekti. ARUS 80 m2 standı ile fuarda büyük ilgi gördü. Birinci gün açılış konuşmalarından ardından İtalyan Ditecfer Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi’nin firmaları ile ARUS firmaları ikili iş görüşmeleri yaptı. İtalyan tarafı iş bağlantılarını güçlendirmek amacıyla ARUS üyeleri Haziran ayında İtalya’ya davet etti.
Yine fuarın ilk günü saat ARUS üyeleri ile Çek Cumhuriyeti’nden ACRI üyeleri arasında iş birliği toplantıları yapıldı. Çek’ler de ARUS üyelerini 16-18 Mayıs tarihleri arasında Çek Cumhuriyeti’ne davet etti.
ARUS Yönetimi ile Siemens Yönetimi arasında Türkiye’de ortak yatırım, işbirliği, ARUS Yönetimi ile Bombardier Yönetimi arasında ortak yatırım ve iş birliği görüşmeleri önemli fuarın gelişmelerinden biri oldu.
Gerek Siemens ve gerekse Bombardier, Türkiye’de ARUS sanayicileri ile yatırım yapma konusunda çok istekli olduklarını ifade ettiler. Bilindiği gibi Bombardier ilk işbirliğini, hızlı tren alanında Bozankaya ile protokol imzalayarak yapmıştı.
Almanya Demiryolları Birliği VDB de ARUS ile yaptığı yerli katkı, ortak işbirlikleri ve yatırım yapma konusunda protokolü hükümetler arasında imzaya açmak istediğini bildirdi. Edinilen bilgiye göre 16 Nisan’da Türkiye’ye gelmesi beklenen Federal Almanya Ekonomi Bakanı’nın konuyu Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ile görüşecek.
Yerli Üretim ve Milli Marka sunumu
Fuarın ikinci gününde yapılan konferanslarda Prof. Dr. Sedat Çelikdoğan, ‘Yerli Üretim ve Milli Markalarımız’ başlıklı sunumuyla konunun ülkemizin geleceği açısından taşıdığı önemini anlattı.
Çelikdoğan, otomobilde elde edilemeyen milli markanın, raylı sistemlerde; İstanbul Tramvayı/İstanbul, İpekböceği/Bursa, Green City LRT/ Bursa, Kayseri Tramvayı/ Kayseri, TCV Trambüs/Malatya’da hayata geçtiğini ifade etti. Sedat Çelikdoğan, sırada Milli Metro projesinin olduğunu söyledi.