Almanlar ARUS'la Güç Birliğine Gidiyor
Almanya’nın Başkenti Berlin’de gerçekleşen Uluslararası Demiryolu Teknolojileri, Sistemleri ve Araçları Fuarı (InnoTrans) 55 ülkenin sektör temsilcilerini buluşturdu. Fuarda Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) ile Federal Almanya Demiryolları Birliği (VDB) arasında yüzde 51 yerli üretim hedefiyle İşbirliği Protokolü imzalandı.
Son yıllarda Yüksek Hızlı Tren, Metro,Tramvay gibi büyük çaplı projeler için yüzlerce kilometre uzunluğunda raylı sistemler inşa edecek olan Türkiye, bu alanda işbirliğini artırmak üzere kamu kurumları ve özel sektör temsilcileri ile birlikte Almanya'da düzenlenen InnoTrans Fuarı’nda yoğun ilgi gören ülkeler arasındaydı. Başkent Berlin’deki fuarda, Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi, Federal Almanya Demiryolları Birliği (VDB) ile işbirliği protokolü imzaladı.
23-26 Eylül tarihleri arasında 12’incisi düzenlenen fuar, 55 ülkeden 2 bin 758 şirkete ev sahipliği yaptı. 130 bine yakın ziyaretçinin buluştuğu InnoTrans 2014’te; demiryolu taşımacılığındaki yenilikler, raylı ulaşım sistemleri araçlarının parçaları, raylı araç trafik sistemleri, yolcu hizmetleri teknolojileri, raylı sistem planlama teknolojileri, ulaşım, iletişim ve haberleşme sistemleri, haberleşme teknolojileri, veri işleme teknolojileri ve sistemleri, tünel inşaat teknolojileri, raylı araç ekipmanları, lojistik sistemler ve teknolojileri, donanım ve sistemleri ile Ar-Ge çalışmaları sergilendi.
Fuarın açılışından önce Alman Demiryolları Birliği (VDB) başkanı Dr. Martin Lange ve Federal Almanya Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrindt tarafından katılımcılara resepsiyon verildi. Resepsiyonda ARUS Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, ARUS Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Çelikdoğan, ARUS Koordinatörü Dr. İlhami Pektaş ve ARUS yönetim kurulu üyeleri de yer aldı.
Türkiye’den geniş katılım
Bu yılki fuara Türk demiryolu sektörü geniş bir katılım gösterdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Belediye Başkanı Recep Altepe, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsa Apaydın ile sanayi ve ticaret odaları temsilcileri Berlin’e gelerek firmalara destek verdi.
Türkiye’den 37 firmanın stant açtığı fuarda milli markalar göz doldurdu. İstanbul Ulaşım A.Ş.’nin İstanbul Tramvay’ı, Durmazlar’ın İpekböceği ile LRT Hafif Raylı Araç Green City’si, TCDD bağlı kuruluşları TÜLOMSAŞ, TÜVASAŞ, TÜDEMSAŞ’ın imzasını taşıyan Milli Yolcu Treni, EMU/DMU Hızlı Trenleri ve Milli Hızlı Tren’in tanıtımı, Bozankaya’nın TCV Trambüs ve Sileo aracı katılımcıların büyük ilgi gösterdiği ve detaylı bilgi aldığı projeler arasındaydı.
Diğer yandan Medel’in Raylı Ulaşım Sistemi Inverter ve Kabinleri, TÜBİTAK MAM tarafından geliştirilen Raylı Ulaşım Sistemleri Kontrol Ünitesi ve Sinyalizasyon, Sazcılar’ın Kompozit malzemeden geliştirilen Kabin ve İç Tasarım Sistemleri, Elektra Elektronik’in Konvertör Trafoları, Konvertör Şokları, Sinyalizasyon Trafoları ve Empedans Bondları, Scott-t Trafolar ve Makas Motorları, Hüroğlu’ndan Koltuk Sistemleri, Safkar’ın Klima örnekleri ilgi gören diğer çalışmalar oldu.
ASAŞ Aluminyum, Hisarlar Makine, Sarkuysan Bakır, Savronik, ERA lighting, Burulaş, Alnal, Akın Kauçuk, Asis Elektronik, Cel-Mer Steel, Emas Demir-Çelik, Europower Enerji ve Otomasyon, GAGE Otomotiv, GL Crankshafts Glokal Ltd, Gürmak Çelik Ray Bağlantı, Laspar, Nane İletişim, Olimpia Auto Glass, Ortana A.Ş, Özkan Demir-Çelik, Panel Poliüretan, Proyapı Mühendislik ve Danışmanlık, Railcen Demiryolu Sistemleri, Vaest Silikon ve Kompozit Uygulamaları, VIG Makine Sanayi ve Yapıray firmalarının ürünleri de sektör temsilcilerinin dikkatini topladı.
ARUS ve VDB yüzde 51’de anlaştı
Fuarın Türkiye açısından en önemli gelişmelerinden biri, ARUS ile Federal Almanya Demiryolları Birliği (VDB) ile imzalanan İşbirliği Protokolü oldu. Daha önce İstanbul ve Ankara’da Alman Demiryolları Birliği ile ikili görüşmeler gerçekleştiren küme, imzalanan protokolle, Türkiye’de yapılan tüm yabancı ihalelerde ve yatırımlarda finansal olarak en az %51 ve üzerinde yerli katkı sağlanması konusunda anlaştı.
Bu kapsamda ARUS; Hızlı Tren, Metro, Hafif Raylı Ulaşım Araçları (LRT), Monoray ve Tramvay gibi raylı ulaşım araçlarını Türkiye’de üretmek üzere Federal VDB sanayicilerinin Türkiye’de yerli sanayicilerimizle birlikte uluslararası kalite sistemlerine uygun olarak ortak yatırım ve üretim yapmasını, yan sanayinin geliştirilmesini, yerli üretimin artırılmasını ve üyeler arası işbirliklerinin geliştirilmesini sağlayacak. Böylece Alman sermayesi ve teknolojisi Türkiye’ye transfer edilerek yerli firmalarımızla en az %51 yerli katkılı ortak işbirlikleri gerçekleştirilecek.
InnoTrans 2014’ün Türkiye adına en önemli gelişmelerinden birine ARUS imza attı. Federal Almanya Demiryolları Birliği (VDB) ile varılan mutakabata göre; Türkiye’de yapılan tüm yabancı ihalelerde ve yatırımlarda finansal olarak en az %51 ve üzerinde yerli katkı sağlanacak.