Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Anadolu KOBİ’lerine risk sermayesi desteği

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, G43 Anadolu Girişim Sermayesi Fonu kapsamında “Risk sermayesi” kavramının Anadolu’ya taşınacağını ve hedef büyüklüğü 30 milyon Euro olan bir kaynağın 43 ile aktarılacağını açıkladı.
Ostim Editör
14 Şubat 2012 00:00

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, G43 Anadolu Girişim Sermayesi Fonu kapsamında “Risk sermayesi” kavramının Anadolu’ya taşınacağını ve hedef büyüklüğü 30 milyon euro olan bir kaynağın 43 ile aktarılacağını açıkladı.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan, G43 Anadolu Girişim Sermayesi Fonu kapsamında “Risk sermayesi” kavramının Anadolu’ya taşınacağını ve hedef büyüklüğü 30 milyon euro olan bir kaynağın 43 ile aktarılacağını açıkladı.

Kaplan, yaptığı yazılı açıklamada, G43 Anadolu Girişim Sermayesi Fonu’nun ana yatırımcılarının Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) ve Türkiye’nin Fonlar Fonu programı olan İstanbul Venture Capital İnitiative (iVCi)’nin olduğunu ifade ederek, bu proje ile risk sermayesi kavramı Anadolu’ya taşınacağını ve hedef büyüklüğü 30 milyon euro olan bir kaynağın 43 ile aktarılacağını belirtti.

G43 Anadolu Girişim Sermayesi Fonu’nun 43 ilde üretime, istihdama katkı sağlayacağını belirten KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, bu projeden, 2001 istatistiklerine göre, kişi başına düşen gelirin Türkiye ulusal ortalamasının yüzde 75’inden daha düşük olduğu iller olan Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan, Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Kayseri, Sivas, Yozgat, Kastamonu, Çankırı, Sinop, Samsun, Tokat, Çorum, Amasya, Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane’de büyüme potansiyeli gösteren KOBİ’ler ile belirli alanlarda rekabet avantajı sergileyebilen girişimcilerin yararlanabileceklerini açıkladı. Kaplan, “Fon boyutunun en az yüzde 50’si Güneydoğu Anadolu bölgesinde gerçekleştirilecek yatırımlarda kullanılacaktır” dedi.

IPA ve iVCi tarafından fona sağlanacak kaynak 16 milyon euro’ya ulaşacak
EIF’ın, proje için tahsis edilen IPA fonlarının yöneticisi ve danışmanı olarak G43 Anadolu Girişim Sermayesi Fonu için bir Fon Yöneticisi belirleyeceğini açıklayan Kaplan, “Fon Yöneticisi’nin diğer yatırımcıları da çekerek G43 Fonu’nu 30 milyon euro büyüklüğüne ulaştırması hedeflenmektedir. Fonun bu büyüklükte, hedef bölgede geleneksel ve yenilikçi sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lere yatırım yapması beklenmektedir. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti, IPA fonları aracılığıyla G43 Anadolu Girişim Sermayesi Fonu projesi için EIF’i görevlendirmiştir. EIF tarafından danışmanlığı yürütülen ve kamu ve özel sektör ortaklığında bir yatırımcı tabanına sahip olan Türkiye’nin Fonların Fonu iVCi, G43 Fonu’nda IPA fonları ile birlikte eş yatırımcı olarak yer alacaktır. IPA ve iVCi tarafından fona sağlanacak kaynak 16 milyon euro’ya ulaşacaktır” diye konuştu.

Başvuru için son tarih 20 Mart
EIF’ın, detayları www.eif.org internet sitesinde duyurulacak olan Teklif Çağrısını gerçekleştireceğini söyleyen Kaplan, başvurmak için son tarihin 20 Mart 2012 olduğunu ifade etti. Fon Yöneticisinin seçim işlemlerinin Temmuz ayında sonuçlandırılmasının beklendiğini söyleyen Kaplan şunları kaydetti: “G43 Fonu’nun Hedef Bölge’deki KOBİ’lere 2013-2017 yılları arasında yatırım yapması beklenmektedir. Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) fonları Türkiye ekonomisinin sosyo-ekonomik kalkınmışlık seviyesinin Avrupa Birliği seviyesine çıkartılması ve aynı zamanda bölgesel farklılıkların giderilmesi amacıyla yüzde 85 oranında Avrupa Birliği, yüzde 15 oranında Türkiye Cumhuriyeti tarafından sağlanmaktadır. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı altında tahsis edilen IPA fonlarının yürütücüsüdür. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye’de KOBİ’lerin desteklenmesinde lider kuruluş olarak projenin temel ortaklarından birisi ve programın nihai faydalanıcısıdır. Türkiye Cumhuriyeti Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) AB kaynaklı programlar kapsamında bütçeleme, teklif değerlendirme, sözleşmeler, ödemeler, muhasebe ve satın almalara ilişkin finansal raporlama alanlarında sorumluluğu üstlenen sözleşme otoritesidir. G43, KOSGEB, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), Türkiye Kalkınma Bankası (TKB), Garanti Bankası ve NBG Grup ve EIF tarafından desteklenen Türkiye Cumhuriyeti’nin Fonların Fonu, İstanbul Venture Capital Initiative (iVCi) kaynaklarından da faydalanmaktadır. IPA ve iVCi tarafından sağlanacak kaynak 16 milyon euro’ya ulaşacaktır.”

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.