Boeing KOBİ’lere ICDDA 2020 için Randevu Verdi
T.C. Ticaret Bakanlığı ve Boeing tarafından Ankara’da düzenlenen Havacılıkta Tedarik Zinciri Geliştirme ve İhracat Konferansı, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Boeing tedarik yetkilileri, OSSA yöneticileri ve OSSA’nın AS 9100 sahibi veya sertifikasyon sürecinde olan üyeleriyle havacılık sanayine yönelik KOBİ’lerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Konferansta Boeing tarafından katılımcılara tedarik süreçleri hakkında bilgi verildi.
İhracata Küresel Ticaret Zinciri desteği
Etkinliğin açılışında konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk firmalarının, yüksek teknolojili ürün ihracatında küresel tedarik zincirlerine daha fazla katılım göstermelerini istedi. Pekcan, böylece firmaların Türkiye'nin ihracatına daha fazla katkı sunabileceklerine inandıklarını ifade etti.
İhracatçıları geleceğe hazırlamak Türkiye'nin mal ihracatındaki konumunu yükseltmek amacıyla proje bazlı destek mekanizması olan Küresel Ticaret Zinciri desteğini (KTZ) oluşturduklarını hatırlatan Pekcan, "Türkiye, havacılık sektöründe azımsanmayacak bir yol kat etmiş durumdadır. Bunu daha da geliştirmemiz lazım. Şu anda artık emekleme sürecini geçtik, koşuyoruz. Şimdi havacılıkta küresel oyuncuların ve Bakanlığın destekleriyle artık uçuşa geçmemiz lazım. Yüksek teknolojili ürün ihracatımızı havacılık sektörü başta olmak üzere artırmamız lazım." dedi.
Havacılık sektöründe şu anda sadece 3 firmanın KTZ desteğinden faydalandığını dile getiren Bakan Pekcan, firmaların, başta AS 9100 olmak üzere, havacılık alanında ihracatçı olmalarını sağlayacak her türlü sertifikanın teminindeki danışmanlık hizmetlerinin yüzde 75'ini karşıladıklarını vurguladı.
Bakanlığın destekleri hakkında da bilgiler veren Ruhsar Pekcan, “Sertifikanızı almanız halinde katlandığınız maliyetin de yüzde 50'sini pazara giriş belgelerine yönelik desteğimiz kapsamında hibe ediyoruz. Amacımız sadece sizleri küresel tedarik zincirlerinde yüksek teknolojili ürün ihracatınızı artırabilmek. Küresel tedarik zincirlerine kabul edildiğinizde üretim ve tedarik sürecindeki ihtiyaçlarınıza göre desteklerimizi yapılandırabiliriz.” mesajını verdi.
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanı Mustafa Ali Yurdupak katılımcılara Küresel Tedarik Zinciri desteğini anlattı.
Boeing’in alt yüklenicisi ve OSSA üyesi Gür Metal Genel Müdür Yardımcısı Handan Özçelik, Küresel Tedarik Zinciri desteği ile Boeing’e alt yüklenici olma yolunda aldıkları mesafeleri sundu.
ICDDA KOBİ’lerle buluşma açısından önemli
Boeing Tedarik Zinciri yetkilileri, Boeing'e Tedarikçi Olmak konulu sunum ile ayrıntılı bilgi aktardı. Tedarik Zinciri Yetkilisi Christina Wills, KOBİ'lerin Boeing tedarik süreçlerine dahil olabilme aşamalarında katılım sağladıkları, OSSA tarafından düzenlenen ICDDA etkinliğinin önemine işaret etti. ABD’li uzman, ICDDA’in kendileri için KOBİ'lerle buluşma ve süreçler hakkında bilgi alışverişi yapmaları açısından çok önemli olduğunu belirtti. Wills, 2020 yılında gerçekleşecek ICDDA etkinliğinde yine KOBİ'ler ile buluşacaklarının da mesajını verdi.
ICDDA 2020
OSSA tarafından Ankara’da iki yılda bir düzenlenen ICDDA etkinliğinin dördüncüsü, 23-25 Ekim 2018 tarihlerinde Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. ICDDA 2018’de, 60 ülke, 260 firma, 2.200 katılımcı ağırlanırken kayıtlı 5.700 iş görüşmesi yapıldı. Dev organizasyonun beşincisinin 3-15 Ekim 2020 tarihleri arasında Hacettepe Beytepe Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilmesi hedefleniyor. ICDDA hakkında detaylı bilgi www.icdda.com.tr adresinde.