Enerjide yerli üretim mesajı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, rüzgâr santrallerinin özellikle türbin ve jeneratör kısımlarının Türkiye'de üretilmeye başlanabileceğini belirterek, "Bu, 20 milyar dolarlık bir pazardır. Bu pazarın yerli üretimle beraber karşılanmasını hedefliyoruz" dedi.
Gebze'deki TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'ni (MAM) ziyaret eden Yıldız, enerjide çok fazla dışarıdan alman, transfer edilen teknolojilerin Türkiye'de yapılmasıyla ilgili ciddi bir çalışma olduğunu kaydetti.
20 milyar dolarlık pazar
Öncelikle enerji tasarrufuna, enerji verimliliğine ve yerli kaynaklarla geliştirmeye önem verdiklerini dile getiren Yıldız, şöyle konuştu: "Rüzgar santrallerimizin türbin ve jeneratör kısımlarının imal edileceğini inşallah hep beraber Türkiye'de görmüş olacağız. Bu 20 milyar dolarlık bir pazardır. Türk mühendisleri çalışmalarıyla inşallah bunun altyapısını oluşturacaklar."
Yerli kaynakla gireceğiz
Yıldız, 2023 yılına yerli kaynaklarla girmeyi hedeflediklerini de belirterek, "Bu cari açığın azaltılması adına da önemli. Bor hidrürlü aracımızda olduğu gibi hidrojen enerjisiyle hibrit sistemle çalışan araçlarımızın geliştirilmekte olduğunu göreceğiz" dedi. Kömürden ve biyo kütleden sıvı yakıt elde edilmesiyle ilgili prototip çalışmaların olduğuna da işaret eden Yıldız, şunları anlattı: "Yerli ve ucuz enerjiye özellikle yerli enerjiye konulacak katkıların aslında bütün mühendislerimiz için bütün bu işle ilgili paydaşlar için heyecan verici olduğunu söylemeliyim. Güneş enerjisiyle ilgili de 2012 ve 2013 önemli yular."
Özelleştirmeye devam Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) tamamlanmak üzere olan 700 megavatlık bir yatırımı olduğuna da değinen Yıldız, şöyle konuştu: "Elektrik dağıtımındaki özelleştirmeler devam ediyor. Bu geçiş dönemlerinde bir takım aksaklıkların olduğunu görüyoruz. Bu aksaklıkları özel şirketler ve sivil toplum kuruluşlarımızla hep beraber değerlendiriyoruz. Problemlerine çözüm yolları arıyoruz."