Hollanda’da İşbirliği Arayışı
Küme, 10-14 Nisan 2016 tarihleri arasında Arnhem’de ülke bürokrasisi ve özel sektör nezdinde temaslarda bulundu. Hollanda’da kümeyle ilgili bilgiler aktarılırken, yeni teknolojiler yerinde görüldü, Türkiye’deki enerji yatırımlarının sağlayacağı muhtemel işbirlikleri değerlendirildi.
Gelecekteki enerji hedeflerini temiz enerji yaklaşımıyla ifade eden Hollanda, geri dönüşüm tesisleri ve yenilenebilir enerji odaklı faaliyetleriyle bu alanda hizmet veren kişi ve kurumların ilgi alanında… 2020 yılı hedefinde; ülkenin enerji ihtiyacının yüzde 14 ünü yenilenebilir enerji ile karşılamayı planlayan Hollanda’nın konuklarından biri OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi firmaları oldu.
11 firmadan 13 kişinin katıldığı üç günlük süren program, Gelderland Eyaleti Ekonomiden Sorumlu Vali Yardımcısı Michiel Scheffer’in heyeti kabulü ile başladı. Kabulde, Kleefse Waard Endüstri Parkı hakkında bilgiler alındı. Aynı bölgede bulunan, bölgenin en büyük enerji dağıtım firması Alliander de heyetin incelediği bir diğer tesis oldu. Firma, şehrin elektrik kullanımı için akıllı sistemler üzerinde çalışıyor.
İlk günü oldukça yoğun geçiren OSTİM grubu, Deventer Başkonsolosluğu Zafer Ateş ve Ticaret Ateşesi Hasan Önoğul’unu makamında ziyaret etti. Günün sonunda Arnhem Belediyesi Ekonomiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Ron König, heyet onuruna akşam yemeği verdi.
Kümeye ofis açma teklifi
Firmalar, ikinci güne Kleefse Ward Endüstri Parkı’yla giriş yaptı. Eski fabrikanın bir girişimci tarafından, kuluçka merkezine dönüştürüldüğü Kleefse Ward, 60 firmaya ev sahipliği yapıyor. OSTİM ve küme sunumlarını dikkatle takip eden Kleefse Waard Koordinatörü Mathijs Buddingh, kümeye ofis tahsis edebileceklerini belirtti.
OSTİM grubu bir sonraki durağında, yüzde 100 yenilenebilir hammadde kullanımı ile ahşabın ömrünü uzatan ve çevreye zarar vermeyen maddelerle tamamen doğal ve doğayla uyumlu hammaddeler üreten firmayı inceledi. EL-KW Ceo’su Jurgen Van Kalleveen’in sunumunu da dinleyen gruba, halihazırda Türkiye’den bir firma ile anlaşarak elektrikli otobüs üretimine bu yıl sonunda başlanacağı açıklandı.
İkili iş görüşmeleri
Kleefse Waard Greenhouse‘daki bir başka etkinlik ikili iş görüşmeleri oldu. Temiz teknolojiler alanında çalışmalar yapan Hollanda şirketleri ile küme üyeleri kabiliyetlerini aktardı, işbirliği alanlarını konuştu. Hollanda’da şirket kurmanın hukuki boyutlarının da öğrenildiği toplantılarda, hidrojen ile çalışan elektrikli otobüs ilgi çekti. TOV Arnhem İşverenler Derneği de heyet onuruna akşam yemeği düzenledi.
Seyahatin son gününde Triogen ve AVR firmalarını ziyaret edildi. Triogen firmasının, Organik Rankine Çevrim teknolojisi biyogaz, biyokütle, çöp gazı, maden gazının elektriğe ve yerel ölçekte ihtiyaç duyulan ısıya dönüştürerek ile daha küçük enerji santrallerinin verimini artırmayı planladığı öğrenildi.
Avrupa’nın en büyük atıktan ısı ve elektrik üreten tesisi olan AVR’de modern teknolojisiyle dikkat çekiyor. Tesiste atıklar önce buhar ardından ısı ve elektriğe dönüştürülüyor; akıllı yazılımların yardımıyla kışın şehrin ısıtılıyor, yazın ise elektrik üretiliyor. Avrupa’da İngiltere, İtalya ve İrlanda’dan çöp ithal eden Hollanda özellikle ayrıştırılarak gelen atıkların imhasını bu tesiste yapıyor. (Pınar Yalman Akcengiz-Çiğdem Yerli)
KATILAN FİRMALAR: Arges, Biyotar, Damla Kimya, GC Enerji, Karakaya, Makim, Taşçı Makine, Hidronerji, Teknam, Kaleliler, Şantes.