Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

İŞİM Avrupa Standartlarında Kümelenme

İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi’nin (İŞİM) 4’üncü genel kurulu tamamlandı. OSTİM Başkanı Orhan Aydın, buradaki sanayicilerin artık Avrupa’da er meydanında kafa tutmaya başladığını belirtirken, Anadolu OSB Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, Türkiye’de ihracatın ithalata bağımlı olmasından yakındı. MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır da sektörün bu yıl ihracatta 15 milyar dolar seviyesini yakaladığı bilgisini verdi.
Ostim Editör
24 Aralık 2018 14:06

“Avrupa er meydanında kafa tutmaya başladık”

İş ve İnşaat Makineleri Kümesi 4’üncü Genel Kurulu’nda konuşan OSTİM Başkanı Orhan Aydın, kümelenmenin gelişmiş ülkelerin kullandığı bir kalkınma modeli olduğunu söyledi. Kümelenmenin, rekabetle iş birliğinin bir arada yürümesini sağladığını belirten Aydın, İŞİM’in bir başarı hikâyesi yazdığını, bunu diğer bölgelere yaymayı da kendilerine bir görev olarak edindiklerini belirtti. İŞİM’in Avrupa’da er meydanına çıkıp oradaki kümelerle yarışabildiğini söyleyen Aydın, oradaki kümelere de “Biz sizden daha iyi yapabiliyoruz diyebiliyorlar.” ifadelerini kullandı.

“İthal girdi kullanmadan ihracat yapamıyoruz”

Ankara’nın memur ve öğrenci şehri olmaktan çıkarak üretim şehrine dönüşmeye başladığını belirten Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, bunma karşılık Türkiye’de ithal girdi kullanılmadan ihracat yapılamadığını bildirdi. “Oysa tükettiğimiz her şeyi üretebilecek güçteyiz, yerli üretim şartıyla.” diyen Tuncay, ancak yerli üretimin tüketilmesi konusunda endişeleri bulunduğunu anlattı. Üretmeyen bir toplumun kalkınmasının mümkün olmadığına işaret eden Tuncay, üretime kooperatif olarak başlayan OSTİM’in, ardından OSB haline geldiğini ifade etti. Hüseyin Kutsi Tuncay, üretim sektörünün taksici veya dolmuşçular kadar örgütlü olmamasından yakındı.

“Makine sektörü 77 milyar liralık katma değer üretti”

Makine İmalat Sanayi Dernekleri Federasyonu (MAKFED) Genel Sekreteri Zühtü Bakır, makine imalat sanayinin 2017 yılında 77 milyar liralık üretimle 15 milyar liralık katma değer oluşturduğunu söyledi.

Bu yıl 15 milyar dolarlık ihracat yapılmasına karşın, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 59 seviyesinde olduğunu kaydeden Bakır, “Ülkemiz zenginleştikçe daha çok makineye ihtiyacımız var, imal edemezsek ithal etmek zorundayız” diye konuştu. Zühtü Bakır, Güney Kore, İtalya, Tayvan gibi ülkelerde yaptıkları incelemede kümelenme modeline önem verildiğini gördüklerini söylerken, kümelenmelerin yarışa sokulmadan mevcut halleriyle tespit edilerek, oldukları yerde desteklenmesini öngören bir mekanizma kurulmasını önerdi.

“Tasarımdan üretime kadar her noktada üretim yapan mühendis yetiştireceğiz”

OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Altunok, tasarımdan üretime kadar her noktada işini en iyi yapan mühendisler yetiştireceklerini söyledi. Sanayinin üniversitesi olmayı hedeflediklerini kaydeden Altınok, mevcut koşullarda mühendislerin ancak mezun olduktan sonra pratik kazanabildiklerini vurguladı. 

“Makine sektörüne özel Türk Ticaret Merkezi kurulmalı”

İŞİM Yönetim Kurulu Başkanı Halide Rasim, görev yaptığı süre boyunca gerçekleştirilen faaliyetlerden bahsetti. Bu süreçte Türk iş makineleri markasının, dünyada aranan bir  değer olması için çalıştıklarını dile getiren Rasim, üreticilerin uluslararası rekabette öne çıkması çalışmalarını başlattıklarını aktardı. Halide Rasim, önümüzdeki dönemde yurt dışında bir iş makinelerine özel bir Türk Ticaret Merkezi kurulmasını hayal ettiklerini kaydetti.

Genel Kurulda yapılan seçim sonucunda Yönetim ve Denetim Kurulu şu isimlerden oluştu.

  •  Yönetim Kurulu: İlker Eriş (Hidromek), Halide Rasim (Rasim Makine), Necati Dayı (Pi Makine), Burcu Erdoğan Kaya (Er Makine), Ayşe Saraçoğlu (Set Makine), Yeliz Özkaraoğlu (Özkara Hidrolik), Raşit Özgül (MST), Hülya Karakuş (MTK), Sinan Kaybal (MEKA), Kenan Döker (Kensan Makine), Umut Tuncer (Serdar Plastik), Emrah Değirmenci (Gülhan Kauçuk), Abdullah Çörtü (OSTİM Yatırım)
  •  Denetim Kurulu: Orhan Aydın (OSTİM OSB), Hüseyin Kıral (Alimar), Yıldıray Erzurum (KARKE), Ömer Faruk Yılmaz (Paragon)

40 ülkeden 902 küme ile kıyaslandı ‘Bronz Marka’ya ulaştı

İŞİM Genel Kurulu’nda Küme Koordinatörü Fevzi Gökalp ve Uluslararası Proje Yöneticisi Esma Akyüz tarafından 2016-2018 dönemi içerisinde gerçekleştirilen faaliyetler aktarıldı. Ana hatlarıyla faaliyetler şöyle:

  • 3 yıllık süreç içerisinde 16 adet kamu destekleri bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Küme üyelerinin ticaretini geliştirebilmek adına Eti Maden İşletmeleri, taahhüt firmaları başta olmak üzere ikili işbirliği programları planlandı.
  • Sektörü ilgilendiren fuarlara katılım sağlanırken, yerli sektörün gelişimine katkı sunacak toplamda 5 ayrı teknik gezi ve saha ziyaretleri gerçekleştirildi. Ayrıca dönem içerisinde küme faaliyetlerinin paylaşıldığı ve üyelerin bilgilendirildiği üç bilgilendirme toplantısı yapıldı.
  • Dönem içerisinde kurulan iki çalışma grubu sayesinde iş birliklerin geliştiği. Kamu ve Finans Çalışma Grubu’nun çalışmaları kapsamında, kamuda sektörün önemli aktörlerinden DMO, KGM, DMO başta olmak üzere 30’u aşkın kamu kurumu ziyaret edildi. Kapasite Geliştirme ve Eğitim Çalışma Grubu ile birlikte üç eğitim kurumu ile protokol imzalandı, 4 başlıkta eğitim verildi.
  • İŞİM, İşletmelerin ve KOBİ'lerin Rekabet Edebilirliği Programı (COSME) kapsamında Türkiye‘de ilk kez ve dünyada 5 projeden biri olarak Küme Mükemmeliyet Programı’nı Projesi’ni kazandı. 01.01.2016 tarihinde başlayan 250 bin Euro bütçeli, 2 yıl süreli proje başarıyla tamamlandı. Clustem Projesi ilk iş paketinde yer alan Kıyaslama Analizi kapsamında İŞİM toplam 40 ülkeden 902 küme ile kıyaslandı ve Bronz Marka almaya hak kazandı. Gümüş ve Altın Markalar için çalışma başlatıldı. Yurtiçinde 4 ilde düzenlenen COSME bilgilendirme toplantılarında tecrübeler paylaşıldı.
  • T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen UR-GE Projesi’nin üçüncüsü tamamlandı. Dördüncüsü için üyelerden başvurular alındı. 2019 itibariyle bakanlığın onayıyla ihracatı geliştirmek adına yaptığımız bu projemiz başlamış olacak.
  • 29 üye firmamızın yer aldığı 3. UR-GE Projesi’nde Uluslararası Ticari İstihbarat, KOBİ’lerde Liderlik, Kaizen Temelleri, Satış Sonrası Hizmetler ve Depo Stok Yönetimi olamk üzere toplamda 5 eğitime imza atıldı. Projede yer alan firmalardaki 100’ün üzerinde personele sertifikalı eğitimler verildi.
  • Hedef Pazar ve Rakip Analizi Danışmanlığı, proje katılımcısı firmalarda ticari istihbarat veri tabanı ile hedef pazar tespiti, rakip analizi, aktif ihracatın gerçekleşmesi, ihracatın artırılmasına yönelik çalışmaların yapılması ve sonucunda bilinçli ihracata geçilmesi hedefleriyle tasarlandı. 6 ay süreli faaliyet toplam 10 firma ile gerçekleştirildi.
  • UR-GE’de Almanya, Dubai, ABD ve Kenya ve Güney Afrika olmak üzere 5 ülkeye yurtdışı ticaret heyeti düzenlendi. Heyetlerde fuar ziyaretlerinin yanı sıra ikili iş görüşmeleri, tesis ve saha ziyaretleri yapıldı. Ayrıca 2 binden fazla ikili iş görüşmesinden olumla sonuçlar alındı.
  • Üyelerin ihracatını artırmak adına Türk Dış Ticaret Merkezleri konusunda çalışma başlatıldı.
İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.