Kapasite Fazlası Çin’i Yeni Pazarlara Yönlendiriyor
Demiryolu yatırımlarına geç başlayan Çin, bugün sahip olduğu alt yapısının yarısını son 50 yıl içerisinde gerçekleştirdi. 2000’li yılların başından itibaren sektöre olan ilgisini giderek artıran Asya devi, 2009-2010 yılları arasında yatırımlarını zirveye taşıdı.
İşbirlikleri ve know-how transferleriyle demiryolu sanayini oluşturan Çin, Yüksek Hızlı Tren setlerinin üretiminde; Bombardier, Kawasaki, Siemens ve Alstom firmalarıyla işbirliği yaparken elektrikli tren setlerinde Siemens ile çalıştı. Lokomotif üretiminde de GE and EMD, Alstom ve Bombardier ile işbirliğine giden Çin LRV üretiminde ise Bombardier, Siemens, Skoda ve Ansolda Breda firmalarıyla birlikte projeler üretti.
Firmaların hızlı tırmanışı
Bu faaliyetleriyle ülkedeki demiryolu endüstrisini dünyada rekabetçi konuma çıkartan Çin’de CNR ve CSR firmaları 2012 yılı itibariyle dünyanın en büyük 10 CER üreticisi sıralamasında ilk iki sıraya yerleşti. Bombardier, Alstom ve Siemens 2006-2012 yılları arasında yüzde 3 büyürken buna karşılık Çinli CNR ve CSR firmaları aynı dönemde yüzde 25 büyüme kaydetti. Çin', son yıllarda yavaşlayan yatırımları nedeniyle ortaya çıkan kapasite fazlası için yeni pazarlar arayışına girdi. Şu anki kapasiteyle ülkede yıllık 3 bin metro aracı üretiliyor.
Araç sertifikasyonu engel oldu
Araç sertifikasyonlarının maliyetli ve uzun sürmesi, Avrupa’nın parçalarda sertifikasyon istemesi, teknoloji transferi ile AB bölgesinde halen bazı teknolojileri kullanamaması ve marka imajının düşük olması Çin’in bölgeye araç satmasını zorlaştırıyor.
Öte yandan marka üreticiler için yaptığı sertifikalı parça üretimi ile Avrupa pazarına yavaş yavaş girmeye başlayan Çin, 2011-2013 döneminde Afrika, Orta Doğu metro araçları pazar payının yüzde 72’sine sahipti. Çin demiryolu endüstrisi, Güney ve Doğu Asya pazar payının yüzde 65’ini elinde bulunduruyor.
2009 yılında demiryolu yatırımlarına 80 milyar Euro kaynak ayıran Çin 2010 yılında 100 milyar Euro’nun üzerindeki yatırımlarıyla zirveye ulaştı. Ülkede 2014-2015 arasında yıllık 60 milyar Euro düzeyinde yatırım planlanıyor.