Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Katma Değeri Yüksek Ürün İhracatımız İvme Kazanacak

"Katma değeri yüksek olan kauçuk ve kauçuk eşya ürünlerinin ihracatının önümüzdeki yıllarda da artan bir ihracat ivmesine sahip olacağına inanıyoruz. "
Ostim Editör
27 Aralık 2016 15:16

Murat Akyüz - İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı

Kimyanın en dinamik ve istikrarlı büyüyen alt sektörlerinden biri olan kauçuk sektörü, yeni gelişme ve teknolojileri ihracatına hızlı şekilde aktarabilme gücüne sahip. Kalite ve ürün çeşitliliğinde ulaştığı nokta kauçuk sektörümüzün ihracat rakamlarına da olumlu yönde yansıyor.

Kauçuk bugün inşaat, havacılık, sağlık, otomotiv, madencilik, makine, giyim, ayakkabıcılık, büro eşyaları, mobilya, oyuncak gibi birçok farklı sektörde kullanılıyor. Aynı zamanda sağlıktan inşaata, giyimden otomotive kadar çok farklı yapıdaki sanayilere girdi sağlıyor. Boru, hortum, taşıma bantları, kayışlar, sızdırmazlık elemanları, hareketli mekanizmalarda titreşim sönümleyici takozlar, körükler gibi pek çok ürünün hammaddesini kauçuk oluşturuyor. En yaygın olarak ulaşım araçlarının lastik tekerleklerinde kullanılmasının yanı sıra ayakkabı tabanları, bağlantı parçaları, contalar vb. farklı pek çok alanda kauçuk ürünler kullanılıyor. Kauçuk sektörü hammaddede dışa bağımlılık, üretim maliyetlerinin yüksekliği gibi olumsuzluklara karşın 2015 yılında gerçekleştirdiğimiz 15,5 milyar dolarlık kimya ihracatında Plastikler ve Mamülleri ile Mineral Yakıtlar ve Yağlar sektörlerinin ardından üçüncü sırada yer aldı. 2016 yılının on aylık döneminde de bu tablo değişmedi. 

Kimya sektörümüzün genelinde olduğu gibi hammaddede yüksek oranda (kauçuk sektöründe hammaddenin yüzde 100’ü ithal ediliyor) dışa bağımlılığa karşın dış ticaret dengesinde sektörün ihracat ve ithalatı arasında çok büyük uçurumlar olmadığını görüyoruz. Bu da kauçuk sektörümüzün ihracattaki başarısının bir göstergesi. Kauçuk sektörü, üretimde ulaştığı nokta ile Almanya’dan sonra Avrupa’nın en büyük ikinci kauçuk üreticisi olarak dikkat çekiyor.

2015 yılında kauçuk ihracatımız 1 milyar 122 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl en fazla kauçuk ihracatı yaptığımız ilk 10 ülke; Almanya, ABD, Bulgaristan, İtalya, İspanya, Fransa, İngiltere, Polonya, Romanya ve Hollanda olarak sıralandı. 2016 yılının Ocak-Ekim döneminde ise kauçuk ihracatı 945 milyon dolar oldu. İhracatta Avrupa ülkelerinin ağırlığını koruduğu görüldü. Avrupa’nın kalite standartlarına uyum sağlamakta zorlanmayan ihracatçı firmalarımız, ülkemizin coğrafi konum ve lojistik avantajını da iyi kullanıyor. Katma değeri yüksek olan kauçuk ve kauçuk eşya ürünlerinin ihracatının önümüzdeki yıllarda da artan bir ihracat ivmesine sahip olacağına inanıyoruz.

İKMİB olarak sürdürülebilir ihracat artışının sağlanmasında kauçuk sektörümüzün yanındayız. Kauçuk sektörüne yönelik olarak her yıl İstanbul’da gerçekleştirilen Kauçuk Endüstrisi Fuarı’na Ekonomi Bakanlığı Koordinatörlüğünde, Birliğimiz organizatörlüğünde ‘Alım Heyeti’ düzenleniyor. Ayrıca Kauçuk Sektörü Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme Projesi (Kauçuk URGE) için hazırlıklara da başlamış durumdayız. İhracatı artırmak hedefiyle sektörel işbirliğinin güçlendirilmesinin çok önemli katkılar sağladığına inanıyoruz. Şimdiye kadar Ekonomi Bakanlığımızın da katkısıyla pek çok başarılı URGE takımına imza attık. Kauçuk sektörümüz de yeni başarı hikayeleri çıkaracak güç ve kararlılığa sahip bulunuyor.

Kauçuk Derneği Başkanı ve yine Kauçuk Derneği’nden ve Yönetim Kurulumuzdan sektör temsilcileri, Ekonomi Bakanlığımız temsilcileri ile beraber Malezya ve Vietnam’da yapmış olduğumuz toplantılar neticesinde de ortak satın alma ve ortak sektörel stratejilerinde; uzun vadeli üretim kaynaklarının güvence altına alınacağı organizasyonlara ağırlık verilmesi gerekliliğine karar verilmiştir.

Ayrıca İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) çerçevesinde yapılacak yeni projede Kauçuk Derneği ile ortak proje hazırlanması bunun ardından da Güdümlü Proje Kapsamında Ar-Ge ve Test Laboratuvarının çalışmalarına başlanması öngörülüyor.

Kauçuk ve kauçuk eşyada katma değer potansiyelinin yüksek olduğunu vurgulamıştık. İhracatta sürdürülebilir artışı sağlamada Ar-Ge’nin önemi yadsınamaz. Ar-Ge’ye yapılan yatırımların artması, inovasyon kültürünün yerleşmesi ve özellikle KOBİ’lerin ortak Ar-Ge projeleri gerçekleştirmek üzere kümelenmesini doğru bir yaklaşım olduğunu düşünüyor ve Kauçuk Derneği’nin bu yöndeki çalışmalarını destekliyoruz.

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.