Kauçuk Kimya Sektörünün Önemli Bileşeni
Türkiye ihracatında 15 milyar dolarla üçüncü sırada yer alan kimya sektörü, 300 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Kimya sanayisinin temsilcileri, akademisyen ve bürokratlar, Kimya Sektör Platformu’nun (KSP) Ankara’da düzenlediği 8. KSP Kimya Endüstrisi Gelişim Şurası’nda bir araya geldi.
Şura, Kauçuk Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şirzat Karayel, Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD) Yönetim Kurulu Başkanı Timur Erk, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ve T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan’ın açılış konuşmalarıyla başladı.
İTHALATIN İHRACATI KARŞILAMA ORANI YÜZDE 90
KSP Dönem Başkanı Kauçuk Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şirzat Karayel, sektör olarak uluslararası ilişkilerde önemli aktör olduklarını belirtti. Kimya sektörünün 2015 yılında otomotiv ve hazır giyimden sonra yaklaşık 18 milyar dolarla en çok ihracat yapan üçüncü sektör konumuna geldiğini ifade eden Karayel, “Sektör ihracatını her yıl genel ihracat oranı artışından fazla artırmaktadır.” dedi.
Kauçuğun kimya sektöründe önemli bir bileşen olduğunu dile getiren Karayel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kauçuk sektörü, kimya sektörünün ihracatında üçüncü sırada yer alarak birçok sektörü geride bırakarak önemli bir başarıya ulaşmıştır. Avrupa’da da üretimde Almanya’dan sonra ikinci sırada yer almaktayız. 2014 yılında 2 buçuk milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. İthalatın ihracatı karşılama oranı yüzde 90.”
“Gelişmiş Türkiye için gelişmiş kimya”
Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD) Yönetim Kurulu Başkanı Timur Erk, kimya sektörünün 30’a yakın sektöre hammadde ve ara mamül verdiğini hatırlatan Erk, “Gelişmiş bir Türkiye için, mutlaka gelişmiş bir kimya sanayine ihtiyaç var. Akademisyenler, sanayiciler ve bürokratlar olarak elbirliği halinde güç birliğini tesis etmemiz lazım.” dedi.
Hedef: katma değerde Türkiye ortalamasını geçmek
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, kimya sektörünün 2016 yılını 15 milyar dolar ihracatla tamamlayacağını öngördüklerini aktardı. Akyüz, “Kimya ihracatımızdaki dolar bazında kilogram başına ihraç fiyatlarına baktığımızda; boyada 1,42; plastik mamüllerde 2,2; kozmetikte 3,74; kauçukta 4,8 dolarken ilaçta 15,3 dolara çıktığını görüyoruz. Hedefimiz Türkiye ortalamasının üzerinde katma değer üretmek.” dedi.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, boya sanayinden gelen bir sanayici olarak kimya sanayinin sorunlarına yabancı olmadığını belirtti ve ATO olarak sektöre her konuda destek olacakları mesajını verdi.
“Üniversite ve kamu firmaların yanında olmalı”
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, yürütülen sektörel kümelenme çalışmalarına değindi. Firmaların bireysel olarak kendi rekabetlerini yaptıklarını ancak uluslararası rekabette bunun yeterli olmadığını anlatan Aydın, “Bunun için firmaların bir araya gelmesi çok değerli. Ama bu da yetmiyor, üniversite ve kamunun da firmaların yanında yer alarak eksiklikleri gidermesi gerekiyor.” dedi.
“Sorunların çözümü için çalışacağız”
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, şurada ortaya çıkacak sorun ve çözüm önerilerini takip edeceklerini vurguladı. Kimya sektörünün 50 milyar dolarlık ihracat hedefine dikkati çeken Aslan, “Kimya sektörünün 50 milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştirme yolunda neler yapılacağının konuşulacağı toplantının sonuçlarını yakından takip edecek ve sorunların çözümü için çalışacağız.” mesajını verdi.
Refah toplumuna ulaşmak için Ar-Ge çalışmalarına işaret eden deneyimli Bürokrat, kamu, üniversite ve sanayi işbirliğine vurgu yaptı. Ar-Ge Merkezleri hakkında bilgi veren Aslan, “Türkiye’deki Ar-Ge Merkezlerinin sayısı 350 oldu. 2017 yılında hedefimiz Ar-Ge Merkezi sayısını 500’e çıkarmak. Ülkemizde Ar-Ge’ye yapılan yatırımların GSMH’ye oranı 2015 yılında 1,06 dolar. Kimya sektörüne baktığımızda Ar-Ge harcamasının 3 dolar olduğunu görüyoruz. Yani kimya Türkiye ortalamasının üç katı Ar-Ge harcaması yapıyor. Bu yatırımların mutlaka teknoloji düzeyine ve ürüne yansıyacağına inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
Kimya sektöründe 22 bin işletmenin faaliyet gösterdiğini hatırlatan Ersan Ar-Ge Merkezi olan işletme sayısının 17 olduğunu bunun sorgulanması gerektiğini ifade etti. Sektörün istihdamının 300 bin kişi olduğunu aktaran Aslan, “Kimya, 4. Sanayi devrimine doğrudan hızlıca girebilecek sektörlerin başında geliyor.” yorumunu yaptı.
2 gün süren şurada ilk gün Kimya Sektöründe Uluslararası Boyutuyla Dış Ticaret Etkileri, Kimya Sektöründe Yatırım, Üretim ve Kümelenme, 2023 İşgücü Planlaması Kimya Sektöründe Eğitim, Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme oturumları gerçekleştirildi.
ŞURADA ELE ALINAN KONULAR
- • 40 milyar dolara yaklaşan dış ticaret açığının kapatılmasının yöntemleri.
- • Mesleki eğitimde kalitenin artırılması.
- • Üniversite-sanayi-kamu işbirliğinin güçlendirilmesi.
- • Devlet desteklerinin yüksek katma değerli ürünlere yönlendirilmesi.
- • Sektörel kümelenmenin hızlandırılması.