Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

KOBİ‘ler Alt Sistemleri Yerlileştirmek İçin Hazır ve İstekli

Savunma ve havacılık sektörlerinde KOBİ’lerin güçlü temsilcisi OSSA’nın 4. Olağan Genel Kurulu önemli aktörleri bir araya getirdi.
Ostim Editör
13 Ocak 2017 18:37

Sektör zirvesi gibi gerçekleştirilen Seçimli Genel Kurula katılan konuklar; savunma ve havacılık sanayinin, üretimin ve KOBİ’lerin önemine vurgu yaptı. Küme Yönetimi, KOBİ‘lerin alt sistemleri yerlileştirmek için hazır ve istekli olduğunu belirterek, “Desteklerin artarak devam etmesini bekliyoruz.” mesajını verdi.

OSSA'nın 4. Olağan Genel Kurulu’na, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Askeri Fabrikalar Genel Müdürü Murat Akkaya, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürü Ahmet Taşkın, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAI-TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Murat Şeker, Roketsan Genel Müdürü Selçuk Yaşar ve OSSA üyeleri katıldı.

“KOBİ‘ler hazır ve isteklidir”

Genel Kurulda OSSA Koordinatörü Hilal Ünal tarafından 1 Ocak 2015-31 Aralık 2016 tarihlerini kapsayan faaliyetler özetlendi.

Ünal, ana hatlarıyla şunlara değindi: “Öncelikle kendimizi yurt içinde ve yurt dışında tanıttık. Firmalarımıza çok ucuz maliyetlerle eğitimler yapıyoruz. Ekonomi Bakanlığımızın desteklerini kullanıyoruz. Bir savunma ve havacılık KOBİ’sinin ne ihtiyacı varsa o eğitimleri biz tek tek vermeye çalışıyoruz, danışmanlık faaliyetleri yürütüyoruz. ERP sistemleri yerleştiriyoruz. Bunlar aslında KOBİ için çok maliyetli kalemler, biz bunları Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle sürdürüyoruz. 2015-2016 yılları arasında OSSA olarak üyelerimizle birlikte yurtdışında savunma ve havacılıkta önemli etkinliklere katıldık. İnanılmaz bir lobi faaliyeti yürütüyoruz.

Ana sanayilerle görüşüyoruz. SSM ile çok yakın ilişkilerimiz var. Onların desteğini her zaman hissediyoruz. Savunma Sanayii Müsteşarlığı himayelerinde ve OSSA'nın organizatörlüğünde gerçekleştirilen ‘Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri (ICDDA 2016)' etkinliğimiz 33 ülke ve 200 firmadan 2000 kişilik bir katılımla 5.400 kayıtlı iş görüşmesi yapılarak tamamlandı. Yerlileştirme çalışmalarının hızlanması için Devletimizden gördüğümüz desteklerin artarak devam etmesini bekliyoruz. KOBİ‘ler alt sistemleri yerlileştirmek için hazır ve isteklidir.”

“Üretim aşkından vazgeçmeyen yürekli sanayiciler”

OSSA Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Ertuğ, yakın geçmişe kadar savunma sanayiine yönelik neredeyse her şeyi ithal eden Türkiye’nin artık olgunluk dönemine girdiğini bildirdi. Sektörün büyüklüğünün 3,5 milyar doları, yarattığı istihdamın ise 50 bini geçtiğine işaret eden Ertuğ, “Sektör,  KOBİ’lere çok önemli fırsatlar ve imkanlar sunmaktadır. Savunma ve havacılık olarak tanımlanan, toplam savunma sanayii cirosunun yüzde 30 çoğunluğu KOBİ’lerden oluşan yan sanayi tarafından karşılanıyor. Bu sektör de KOBİ’lerin önemini net bir biçim de ortaya koyuyor.” dedi.

Kümenin ilk kurulduğu günlerde iş alıp dağıtma olarak algılandığını söyleyen deneyimli sanayici, özetle şunları aktardı: “Ön yargıları yıkmak o kadar kolay olamadı. Önce kümelenmenin ne olduğunu anlamak, takım ruhunu oluşturmak gerekiyordu. OSSA’nın sloganı olan ‘Birlikte daha güçlüyüz’ün temelleri o günde atıldı. Arkamızda öncelikle yürekli sanayicilerin ve OSTİM’in desteği oldu.”

Mithat Ertuğ, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile kurulan sıcak ilişkileri, Ekonomi Bakanlığı’nın, SaSaD’ın ve birçok devlet kurumunun desteklerini vurguladığı konuşmasını, “En büyük alkışı hak eden yürekli sanayicilerimize katılımlarından dolayı, ne yaşanırsa yaşansın üretim aşkından vazgeçmedikleri için teşekkür ediyorum.” ifadeleriyle noktaladı.

“SSM son derece önemli bir kuruluşumuz”

OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSSA’nın ve sektörün çok önemli bir şansı olarak SSM’yi gösterdi. SSM’nin kurulmasının, Türkiye’deki savunma sanayiinin bugünlere gelmesindeki etkisine temas eden Aydın, “Sivil tarafta; enerjide, ulaştırmada, sağlıkta savunma sanayiinden daha çok para harcadığımız alanlarda bu yapıyı maalesef karşımızda bulamıyoruz. Mesela bir ulaştırma, savunmadan daha çok para harcıyor. Ama orada gidip derdimizi anlatabileceğimiz projelerinizi konuşabileceğiniz yerli, milli üretim yapabileceğiniz bir kapı yok. Bu sektörü takip eden düzenleyen bir yapı yok. Enerji Bakanlığı’na gidin orada da yok. Bu nedenle SSM, savunma sektörünü sahiplenmesi açısından son derece önemli bir kuruluşumuz.” ifadelerini kullandı.

Müsteşarlığin, Türkiye’nin sanayileşme kavramının içini dolduran yetişkin bir kadrosu olduğuna dikkat çeken Orhan Aydın, “SSM’nin muadili bir kurumu, diğer sektörlerde de ikame etmeliyiz ve bu kurum Türkiye’nin sanayileşmesinden sorumlu olmalı.” dedi.

Küçük üreticilerin sadece taşeron olmasını, fason üretici olmasını yeterli görmediklerini dile getiren OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı, “Bunları, tasarım yapabilen, üretim yapabilen, sistemleri yapabilen bir konuma dönüştürmek hepimizin görevi. Dünyadaki uygulamalara göz atıyoruz, Amerikan uygulamasında ‘Önce küçük olanı düşün!’ deniliyor. Bakın ticaretin dışında bir yaklaşım var. Biz ise burada; ‘Hemen büyük olanı düşün, riski en az olanı düşün, hemen büyüğe git’ modelinden tersine bir şey söylüyoruz. Bunu sadece ben söylemiyorum. Avrupa Birliği mevzuatında da küçük işletmeleri koruma yasası da aynı bunu söylüyor. ‘Önce küçük olanı düşün!’  ikinci öncelik, bilgisi olanı tercih et.” görüşünü paylaştı.

Yerli ve milli motor konusunu da gündeme getiren Orhan Aydın, konuyla ilgili olarak şunları aktardı: “Motor olmadan hiçbir şey olmuyor. Tank yürümüyor, uçak uçmuyor. Nasıl yapacağız? Hemen aklımıza; ‘Teknolojiyi gider başkasından alırız.’ geliyor. O da vermiyor. Kendimiz yapacağız. Yapabilir miyiz? Evet yapabiliriz.”

DEĞERLENDİRMELER

Genel Kurul’a konuk olarak katılan kamu ve özel sektör kuruluşları temsilcileri hem OSSA hem de alanlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Konuklar yerli ve milli üretimin gerekliliği üzerinde durdu; KOBİ’lerle birlikte çalışmanın sektöre katkılarından bahsetti.

Temel Kotil-TAI-TUSAŞ Genel Müdürü:

TAI olarak; TAI’nin yerine geçecek şirketlerin isimlerini görmek istiyoruz. ‘Ben TAI’nin yerine geçmek istiyorum’ diyen şirket varsa elini kaldırsın. Yarın sabahtan başlayarak onu TAI’nin yerine geçireceğiz. O zaman biz daha yukarı gideceğiz. Bu toplantıdan 10 tane TAI çıkarsa biz de 10 kat büyüyeceğiz. 2017 yılında, bu yıl ciromuz konsolide olarak 1.9 milyar dolar konsolide olarak olacak. Öyle sanıyorum sektörün cirosu da 6 milyar gibi olacak. Nerdeyse 1/3’üyüz. Biz ihracat olarak OSSA’daki ortaklarımızla beraber yaklaşık yarım milyar dolarlık ihracat yapıyoruz.

İhracat olarak, öyle sanıyorum bu sektörde en büyük biziz. Normalde özgün ürün olsaydı da bunlar en az 10 kat daha pahalıya satardık. Gönülden, TAI olarak buradaki her bir firmanın TAI kadar büyük olmasını istiyoruz. Ciro hedefimiz 10 milyar dolar. Bu rakama gelmezsek zaten bir oyuncu olamıyoruz. İnşallah hep beraber birinci oluruz.

Ahmet Taşkın-MKE Genel Müdürü

Ankara’nın köklü bir firması Makine Kimya Endüstrisi olarak biz de sizlerle beraberiz. Birlikte ne yapabilirsek buna hazırız. İşbirliklerine hazırız.

Mustafa Murat Şeker-ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı

Belli bir noktaya geldik. İnşallah daha iyiye gideceğiz. Bugüne kadar SSM’nin koyduğu kurallarla bu noktalara geldik. Bunların artık doğal olması lazım. Ana firmalar olarak artık bizler, bunlarda devletin herhangi bir zorlaması olmadan artık birlikte çalışma kültürünü oluşturmamız lazım. İnşallah bundan sonraki dönemi öyle görüyorum. İşbirliklerini artıracağız, iş ortaklıklarını çoğaltacağız ve beraber büyüyeceğiz. 

Selçuk Yaşar-Roketsan Genel Müdürü

OSSA’nın yükselen başarısını izliyoruz. Biz alt yüklenici aramıyoruz, çözüm ortağı arıyoruz. Türkiye’de birisi bir işi yapıyorsa, biz onu yapmayız, yapmak da istemeyiz. Biz özgün ürünlerle, sistem satarak büyük cirolara ulaşalım. Ben 1987-88’de OSTİM’de bir yıl çalıştım, gururla söylüyorum. Şimdiki OSTİM, Avrupa seviyesinde. Avrupa’daki mühendislerin, teknisyenlerin yaptığını yapabilen bir endüstri oldu. OSTİM çok kıymetli bir marka oldu. Çok daha büyük işler yapacak. Bizim hedefimiz bu. Çok daha büyük başarılara birlikte imza atacağımıza inanıyorum.

Tümgeneral Murat Akkaya-MSB Askeri Fabrikalar Genel Müdürü

OSTİM benim için çok büyük bir fabrika. Türkiye’nin çok büyük bir fabrikası olarak gördüğüm bir yer. İnşallah bu görevde de sizlerle daha başarılı hizmetler yapacağımıza inanıyorum. Motor projesini başarmak zorundayız, başaracağımıza da inanıyorum. Askeri Fabrikalar Genel Müdürü olarak bu konunun içinde de sizlerle beraber olacağız. Yakın zamanda sizlerle beraber olacağım. Bir ayağım OSTİM’de olacak. Biz o işbirliğini geliştireceğiz.

Nurettin Özdebir-ASO Yönetim Kurulu Başkanı

Dünyanın ağırlık merkezi, dünyanın en zor coğrafyasında yaşıyoruz. Dünyada yeniden kurulmak istenen bir düzenin, artık biz olmadan kurulamayacağını herkes kabul etmiş durumda. Eğer sizler olmasaydınız şu anda gerek terörle mücadelede gerek Fırat Kalkanı Operasyonu’nda kullandığımız kabiliyetlere sahip olmayacaktık. Her şeyi parayla almak mümkün değil. Parayla aldığımızı da zaman zaman bize zaten kullandırtmıyorlar. Hep birlikte ülkemizin Silahlı Kuvvetleri’ne çok ciddi kazanımlar sağlamalıyız. Eğer bunları yapamazsak, daha da fazla geliştiremezsek dünyanın kıymetli ve en zor coğrafyasında daha fazla barınamayız. Bizim 365 gün 24 saat çalışmamız lazım. İstikbalimizi korumak için mazlum insanları ve devletleri de korumak için biz buna mahkumuz, bunu yapmak mecburiyetindeyiz.

İsmail Demir-SSM Müsteşarı

Cürmü ve yaptığı işlere baktığımızda gerçekten bence boyutundan çok daha fazla yer tutuyor, Türkiye’nin savunma ve havacılık yapılanmasında. Bu sektörel yayılımın, diğer kümelenmelere de örnek olmasını diliyorum. İnşallah nice başarılara imza attığınızı görmek istiyoruz. Bu yolculukta her zaman olduğu gibi yanınızdayız. Sadece teşekkür değil, sürekli eleştiri ve rehberliğinizi de bekliyoruz, Türkiye’deki bütün kümelenmelerin. Beraberce doğruyu bulacağız. Her yapılanın biraz daha iyisini yapmak, her sektörel yayılımı sağlamak gerekiyor. İnsanımızın dinamizmine güveniyoruz. Evet, bu coğrafyada sıkıştırılmak isteniyoruz. Bu ülkenin dinamizmi, gücü inşallah bunu yenecektir. Dik duralım ve bu badireleri atlatalım.

Şuay Alpay-Milli Savunma Bakan Yardımcısı

Sanayicilik köklü bir kültürün, ciddi bir geleneğin ve bu yönüyle de asaletin temsil edildiği önemli bir alandır. Maliyeti ağır bir iştir. Bir ülkenin kalkınmasında sanayinin ve sanayicilerin ne derce büyük önemi olduğunu tarife bile gerek yok. Yakın bildiğim sanayicilerden sağlığını kaybeden ve bedel ödeyen çok insan var. Onun içinde ağır bir külfeti temsil ediyorsunuz. Bunun için de hepinizi saygıyla selamlıyorum. Hepiniz hakikaten yürekten tebrik edilecek insanlarsınız.

Önünüzün açılması için yapılması gereken ne varsa  ben onu yapılması gerektiğine inanan bir arkadaşınızım.  Bu ülkeye yaptığınız büyük katkılar var. Burada büyük başarı hikayesi var. Bu büyük başarı hikayesinde pay sahibi olan emek veren Başkanlarımı, Yönetim Kurulu üyesi olan arkadaşları ve bütün sanayicileri tebrik ediyorum, başarılarınız daim olsun diyorum.

Emrullah İşler-AK Parti Ankara Milletvekili

Burada dile getirilen hususlar beni mutlu etti. Özellikle birkaç şeyin altını çizmekte fayda görüyorum. Savunma ve havacılık son derece önemli konular. Bir ülkenin olmazsa olmazı. Özellikle de bizim coğrafyamızda yaşıyorsanız, muhakkak bu alanda kendi kendinize yetmeniz gerekir.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği, yakın himayeleri ve direktifleri doğrultusunda yaklaşık 15 yıldır bu alanda çok büyük mesafeler kat ettik. Bunun yeterli olduğunu söylemiyorum. Hala motorunu yapamayan bir ülkeyiz. Dolayısıyla bizim bir an önce bunları başarmamız lazım. Savunma alanında ve her alanda kendi kendimize yetecek mesafeye muhakkak ulaşmamız lazım.

Bugüne kadar yapılanlar elbette bizi gururlandırıyor. Son yıllarda atılan adımlar bizleri mutlu ediyor. Başarılarla seviniyoruz, ama yeterli olmadığının da altını çizmek durumundayız.  Bu salona baktığımızda devlet millet kaynaşmasının da oluştuğunu görüyoruz. Dolayısıyla un var, yağ var, şeker var. O zaman bizim bir an önce bu helvayı yapmamız ve piyasaya sürmemiz lazım. 

SEÇİM SONUÇLARI

Genel Kurul Toplantısında yapılan seçimin ardından alınan oylara göre Yönetim ve Denetim Kurulu şöyle teşkil edildi:

  • Yönetim Kurulu Asil: EMGE, Küçükpazarlı, Alkan Makina, Dora Makina, Mikron Mühendislik, Skymark, MFK.
  • Denetim Kurulu Asil: Tolga Plastik, Akalın Isıl İşlem, Cetek Makina

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.