Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Maraş Biberi Kümelenmeyle Dünyaya Açılacak

Kahramanmaraş İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiroğlu, “OSTİM’in yaptığı kümelenme modellerini izlemek istiyoruz. Tecrübe ve bilgi paylaşımı için sürekli OSTİM’le irtibat halinde olacağız.” dedi.
Ostim Editör
24 Nisan 2018 12:25

OSTİM kümelenme modeli, Türkiye’deki diğer bölgelerde de model olarak izleniyor. Kahramanmaraş İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından başlatılan, Maraş Biberi Kümelenme Projesi kapsamında, Kahramanmaraş İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiroğlu ve biber üreticisi firma temsilcilerinden oluşan heyet OSTİM’i ziyaret ederek, kümelenme modelleri konusunda bölgenin tecrübelerini dinledi.

“Ahilik modelini kümelerde uyguluyoruz”
OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürü Adem Arıcı, bölgenin kuruluşu ve devam eden projeler hakkında bilgi verdi. Sektörel kümelenme projelerini anlatan Arıcı, bölgesel rekabet analizi sonucunda 4 sektörde kümelenme potansiyelinin ortaya çıktığını vurguladı. Bölgedeki firmaların talepleri doğrultusunda da kümeler kurduklarını dile getiren Arıcı, “Kümelenme faaliyetlerini en iyi uygulayan bölgelerden biri olmamızın sebebi, birbirini tamamlayan firmaların olması. 7 sektörde kümelenmelerimiz var. Ahilik modelini kümelerde uyguluyoruz.” dedi.

Kümelenme modellerinde kamu kurumlarının desteklerinin önemine vurgu yapan Arıcı, Bakanlıklar tarafından kümelenmelere verilen destekler hakkında bilgi verdi. Arıcı, “T.C. Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirilmesinin Desteklenmesi (URGE) Projeleri firmalara çok katkı sağlıyor. Kümelenmeler üyelerini seçerken olmazsa olmazı yerli ve milli üretici olması.” değerlendirmesini yaptı.

“OSTİM’le irtibat halinde olacağız”
Kahramanmaraş İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiroğlu, Maraş Biberi Kümelenme Projesi hakkında bilgi verdi. Projeyi, bölgenin özgün ürünü olan biberin ulusal ve uluslararası platformda rekabet gücünü artırmaya yönelik olarak başlattıklarını aktaran Emiroğlu, şu bilgileri verdi: “Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ortaklaşa finanse ettiği, T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yürüttüğü Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen Projede, Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa illerindeki biber üreticileri bulunuyor.”

OSTİM’in Türk sanayisindeki önemine işaret eden İl Müdürü, “OSTİM çok önemli projeler yürütüyor. Önemli kümelenme modelleri oluşturulmuş. Ülkemizin geleceğine hizmet eden sanayi bölgelerinden birisi. OSTİM’in yaptığı kümelenme modellerini izlemek istiyoruz. Tecrübe ve bilgi paylaşımı için sürekli OSTİM’le irtibat halinde olacağız.” 

OSTİM İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM) Koordinatörü Fevzi Gökalp ve Uluslararası Proje Uzmanı Esma Akyüz de kümelenme çalışmalarının teknik detayları ve proje yönetimi hakkında heyeti bilgilendirdi.

Maraş kırmızı pul biberi, renk kalite ve tat bakımından haklı bir üne sahip. Kahramanmaraş, ülkemizin kırmızı pul biber ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılıyor. Kırmızıbiberin ekimi bahar aylarında yapılıyor, Ağustosun ortalarında olgunlaşıyor. Ekim ayı sonuna kadar dört kez hasat ediliyor. Hasat edilen biberler güneşte kurutularak, öğütülüyor ve sonrasında paketlenerek tüketime sunuluyor. Türkiye’de 2016 yılında; 122.415 dekar alanda 228.531 ton işlenmemiş kırmızı biber üretildi.

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.