Milli Markalarımız Küresel Rekabette
Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS), Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen, dünyanın en büyük demiryolu teknolojileri etkinliği, InnoTrans 2018’e katıldı. Fuarda, ARUS üyelerinin yerli ve milli marka araçları sergilendi. Etkinlikte, Aselsan ve Tülomsaş'ın geliştirdiği E1000 Hibrit Lokomotif, Durmazlar’ın ürettiği İpekböceği Tramvayı ve Bozankaya’nın SİLEO isimli elektrikli araçları dünyanın beğenisine sunuldu.
ARUS, Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (URGE) projesi kapsamında, demiryolu teknolojilerinde dünyanın önemli etkinliklerinden olan InnoTrans 2018 Fuarı’na katıldı.
Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen InnoTrans 2018, 3 binden fazla katılımcının ürünlerini sergilediği, 200.000 metrekarelik alan, 41 Salon ve 3.500 metrelik hareketli raylar üzerinde gerçekleşti.
Akülü trenler gelecek
Innotrans Fuarı Almanya Ulaştırma Bakanı Andreas Scheuer’in açılış konuşması ile başladı. Alman Bakan, taşıma sektörünün geleceğinde dijitalleşmenin önemine değindi. Alternatif taşıma yolları ve akülü trenlerden bahseden Scheuer, gelecek yıllarda Almanya için planlanan 270 milyar Euroluk ulaşım projelerinin %40’nın demiryoluna ait olduğunu ve ITCS dijitalizasyon için de 6 milyar Euro daha ilave edileceği bilgisini verdi.
Bakanın konuşmasından sonra Sanayi temsilcisi olarak Siemens, Alstom ve Bombardir yetkilileri söz aldı. Konuşmalarda Almanya’da geliştirilen projeler ile demiryolunda gürültünün azaltılacağını, 2021 yılında gürültü laboratuvarlarının kurulacağını ve akülü ulaşımın başlayacağı bilgisi paylaşıldı. Bu süreçte start-up’lara ve inovasyona büyük önem vereceklerini kaydeden konuşmacılar, yasal mevzuatların bir ülke için değil tüm Avrupa Birliği ve diğer dünya ülkeleri için geçerliliğinin sağlanmasının önemini vurguladı.
45 Türk firmasından stantlı katılım
45 Türk firmasının stant açtığı fuarda; ARUS yönetim kurulu üyeleri ve 20 üye firması ile ziyaretçi olarak katılım sağladı.
Fuarda dikkat çeken katılımcılar arasında; çekiş sistemi, cer motoru, modernizasyon gibi konulara yoğunlaşan Aselsan, Kayseri tramvaylarını ve Bangkok metro araçlarını üreten Bozankaya, Bursa, İzmit, Samsun, Eyüp ve Olsztyn tramvaylarını üreten Durmazlar, yük vagonu üreticisi Gök Yapı ve RC Endüstri, sinyalizasyon sistemleri üreten Savronik ve YM Idis, TCDD ve bağlı kuruluşları olan TÜLOMSAŞ, TÜVASAŞ, TÜDEMSAŞ, Taşımacılık A.Ş., Raysimaş, Türkiye’nin ilk yerli elektrikli manevra lokomotifini üreten TÜBİTAK ve raylı sistem altyapı ürünleri üreten Yapıray, HAVELSAN, Kompozit üreticisi Sazcılar, Bakır üreticilerimiz Er bakır, Sarkuysan, Era Elektronik, Atalar Makine, Angst Pfister, Ellamp, Albayrak, Avitech, Rexroth, AKG, FMC, Fikssan, FZK, Hüroğlu, Metroray, Özkan D.Ç, Isışah ve Staubli yer alarak tanıtımlarını yaptı.
ARUS, Almanya programı kapsamında, Türkiye Büyükelçisi Ali Kemal Aydın ve Berlin Ticaret Müşaviri Mehmet Azgın’ı ziyaret ederek, fuar kapsamında yapılan iş birlikleri ve iş görüşmeleri hakkında bilgi verdi.
ARUS üyeleri fuar boyunca dünyanın pek çok ülkesinden katılan firmaların stantlarını ziyaret ederek, sektörde ki son gelişmeleri ve yenilikleri inceleme ve aynı zamanda bu alanda yapılabilecek iş birliklerini geliştirme fırsatı buldu. Bu kapsam da ARUS üyeleri fuar boyunca yüzlerce iş görüşmeleri gerçekleştirdi.
3 milli marka araç sergilendi
OSTİM ve ARUS’un çalışmaları kapsamında yerli ve milli üretim farkındalığının oluştuğu raylı sistemler sektöründe ortaya çıkan milli marka araçlar uluslararası pazarlarda rakipleriyle boy ölçüşüyor. InnoTrans 2018’de Aselsan ve Tülomsaş'ın geliştirdiği E1000 Hibrit Lokomotif, Durmazlar’ın ürettiği İpekböceği Tramvayı ve Bozankaya’nın SİLEO isimli elektrikli aracı sergilenen milli araçlardı. Aselsan ve Tülomsaş'ın geliştirdiği E1000 Hibrit Lokomotif fuar alanında törenle tanıtıldı.
Geçtiğimiz Haziran ayında Avusturya Büyükelçiliği‘nin daveti üzerine Viyana’ da gerçekleşen iş görüşmelerine katılan ARUS, fuarda, Avusturya Ticaret Heyeti ile toplantılar düzenleyerek ilişkilerini daha da güçlendirme fırsatı buldu.
Alman firmalarından iş birliği talebi
Verimli iş görüşmelerinin gerçekleştiği InnoTrans 2018’de Alman Stadler firması, ARUS ile görüşme talebinde bulundu. ARUS üyelerine yaptıkları işleri anlatan ve ürettikleri araçları gezdiren Stadler yöneticileri, Türk firmalarıyla iş birliği içinde Türkiye’de yatırım yapmak istediklerini vurguladı.
Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası’nın desteğiyle ARUS üyeleri ve Alman Demiryolları Birliği üyeleri; Siemens, Bombardier, Knor Bremse, Ephy-Mess, Hübner Gmbh, CE Cideon Gmbh, Weidmüller Interface Gmbh, Windhoff Bahn Gmbh ve TransTec F&E Gmbh ve sektörde söz sahibi birçok şirketin üst düzey yetkilileri arasında başarılı iş görüşmeleri gerçekleştirildi.
Etkinlikte, ARUS ile Almanya Demiryolu Birliği (VDB) arasında 2014 yılında yapılan protokol çerçevesinde Türkiye’de yerli üretim iş birlikleri ve yatırımların hızlandırılması konusunda görüş birliğine varıldı. Alman firmaları, Türk firmaları ile Türkiye’de en az % 51 yerli katkı şartı ile yatırım yapmak ve birlikte Asya, Ortadoğu, Avrupa, Afrika ve Amerika ülkelerine ihracat yapmak istiyor.
ARUS ERCI üyesi oldu
2010 yılında InnoTrans fuarında imzalanan iş birliği anlaşması ile 9 Avrupa ülkesinde faaliyet gösteren 11 demiryolu kümelenmesi ile kurulan Avrupa Demiryolları Kümelenmeleri Birliği’ne (European Railway Clusters Initiative “ERCI”), üyelik başvurusunda bulunan ARUS, burada yapılan sunum ve toplantıdan sonra, ERCI’ye üyeliği kabul edildi. Sektöründe dünyanın en büyük B2B ağ yapılanmasına sahip ERCI ile yapılacak iş birlikleri, ARUS üyelerinin yurtdışına açılmaları, teknolojik gelişmelerin anlatılması ve ihracatın artırılması için büyük bir fırsat sağlayacak.
ARUS heyeti programın son gününde Almanya’daki muhtemel iş fırsatlarını değerlendirmek ve ticari ilişkileri artırmak amacıyla Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası’ nı ziyaret etti. Toplantıda, Almanya’da Türk iş adamlarının iş birliklerini geliştirmesi, Almanya’da firma satın alma konusu, Kümelenme ve ARUS üyelerinin odaya kayıt olarak Almanya’daki iş fırsatlarını değerlendirmesi üzerinde duruldu.
İtalyan firmaları iş birliği için Ankara’ya gelecek
ARUS, İtalya Hükümetinin davetiyle, İtalya’da Bologna Bölgesi Sanayiciler Birliği tarafından organize edilen Farete International Busıness Forum 2018 etkinliğine katıldı. ARUS, etkinlikte üyeleri; Era Elektronik, Kardemir, Tüdemsaş ve Atalar Makine ile Türkiye’yi temsil etti.
Otomotiv, makine, raylı sistemler, yedek parça, paketleme gibi sektörlerin yer aldığı etkinlik, 800 katılımcı ve 17000 ziyaretçiyi ağırladı.
ARUS üyeleri, fuarda İtalyan sanayici ve iş adamlarıyla verimli iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Etkinliğe katılan İtalyan otomotiv ve raylı sistem firmalarıyla ARUS üyeleri arasında Ankara’da iş birliği toplantısı yapılması için görüş birliğine varıldı.