Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Sanayiyi Koşturacak Güç: Kamu ve Üniversite

İŞİM Genel Kurulu’nda bürokrasi ve akademisyenlere mesaj verildi.
Ostim Editör
08 Ocak 2016 10:41

OSTİM İş ve İnşaat Makineleri Kümelenmesi (İŞİM), 3. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı yaptı. Kamu ve özel sektör temsilcilerinin de yer aldığı toplantıda, sektör A’dan Z’ye masaya yatırıldı. Genel Kurul’da yapılan konuşmalarda kümelenmenin altı bir kez daha çizildi.

Kamunun ve üniversitenin katkısının yetersiz olduğunu vurgulayan sektör temsilcileri Türk sanayisinin koşar adıma geçmesi için gerekli gücün kamu ve üniversitelerden geleceği belirtildi. Toplantının ardından, İŞİM’in yeni dönem Yönetim ve Denetim Kurulları için seçim yapıldı.

İŞİM, gerçekleştirdiği rekabetçilik ve ihracat projeleriyle üyelerinin gelişimine katkı sağlıyor. 3. Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştiren küme kuruluşundan itibaren gerçekleştirdiği faaliyetleriyle, ulusal ve uluslararası alanda sektörün temsilcisi konumunda.

Kamu ve özel sektör kuruluşlarından üst düzey temsilcilerin ilgi gösterdiği toplantıya; ?Yenimahalle? Belediye Başkanı Fethi Yaşar, İller Bankası Genel Müdürü Mehmet Turgut Dedeoğlu, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Pazarlama Dairesi Başkanı İsmet Keskin, ?Hidromek? Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Bozkurt, İş Makinaları Mühendisleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Duran Karaçay, Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu (OSİAD) Başkanı Başkanı Ahmet Kurt ve küme üyesi firmaların temsilcileri katıldı. Program başlangıcında Küme Koordinatörü Fevzi Gökalp katılımcılara kümenin 3 yıllık dönemde gerçekleştirdiği faaliyetleri sundu.

Kümelenme, sanayileşmenin omurgası
İŞİM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, ‘En Akılcı Kalkınma Modeli Kümelenme’ isimli bir sunum yaptı. Güvenç, ‘Küme nedir?’ ve ‘Dünyada neler oluyor?’ sorularıyla kümelenmenin önemini anlattı. Kümelenmenin, ülke sanayileşmesinin ana omurgasını oluşturduğunu bildiren İŞİM Başkanı, “Bugün dünyada ekonomik bakımdan ilk 10’da bulunan ülkelerin sanayileşmesinin ve teknolojilerinin yüksek düzeye gelmesinin arkasındaki ana sebep kümelenme politikasıdır.” dedi.

Ülkenin sanayileşmesini ve cari açığı azaltmayı düşünmeyen grupları yığın olarak niteleyen Güvenç, “Cari açığı nasıl sıfırlarız diye düşünen gruplara küme diyoruz.” görüşünü paylaştı. Kamunun ve üniversitenin katkısının yetersiz olduğunu dile getiren Ziya Burhanettin Güvenç, “Devlet katma değeri yüksek ürün üretmek istiyorsa, bunun çıkabileceği tek yer kümedir. Kümeden çıkan ürün kopyalanamaz. Ürünlerin çeşitliliği de kümeden çıkar.” mesajını verdi.

“Mevzuat keşfedilmeli”
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, bölgede yürütülen küme çalışmalarının, firmaları geliştirdiğini ve sorunlarına çözümler ürettiğini ifade etti. OSTİM olarak Ankara’nın, Türkiye’nin ve dünyanın sorunlarının çözülmesi için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Aydın, “Bir araya geldiğimiz zaman sorunlarımıza çözümler üretebiliriz düşüncesiyle biz, firmalarımızı bir araya getirip tanıştırıyoruz. Bu yolculukta böyle başladı. OSTİM’de uğraştığımız sadece iş makineleri değil. Savunma ve havacılık, medikal, enerji, kauçuk ve raylı sistemler olmak üzere birçok başlıkta bu faaliyetleri sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Orhan Aydın, Türkiye’de kamunun yerli üretimi tercihi konusunda; Dünya Ticaret Örgütü, Avrupa Birliği, Rekabetçilik Kanunu gibi mevzuatlarla suni sınırlara maruz kaldığını savundu. Dünyada pek çok ülkenin kendi ürünlerini tercih etme noktasında serbest ticaret kanunu kullanarak mevzuatı aştığını belirten Aydın, “Oturup ders çalışmamız, dünyayı tasarlayanların önümüze koyduğu engelleri keşfetmemiz gerekiyor. Bu sorunları bireysel olarak çözmemiz mümkün değil. Bu nedenle kümelenerek bir araya gelmeliyiz.” yorumunu yaptı.

“Bütün sektörler kümelenmeli”
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, üretimin önemine temas etti. Satışın da üretim kadar önemli olduğuna değinen Yaşar, “En güzel şekilde üretseniz bile o malı satamıyorsanız, o sektörün yaşama şansı yok.” uyarısında bulundu.

Ankara’nın, iş ve inşaat makineleri sektöründe öteden beri çok önemli bir konumda olduğunu vurgulayan Yaşar, satış ve üretim konusunda OSTİM’in hizmet verdiğini belirtti. Yaşar, bütün sektörlerin kümelenmesi gerektiğini söyledi.

“Koşar adım için bir güç lazım”
İş Makinaları Mühendisleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Duran Karaçay, kamu ve üniversitelerden gerekli desteği alamadıklarını savundu. İki grubun, sektör içinde yer alarak sektörü desteklemesi gerektiğini dile getiren Karaçay, “Türkiye sanayisi yeni yürüyor. Koşar adım için bir güç lazım! Bu güç de, kamu ve üniversitelerden gelecek.” dedi.

Yerli üreticilere kapı açık
DMO Pazarlama Dairesi Başkanı İsmet Keskin, Kurum olarak yürüttükleri satın alma süreçleri ve tedarikler hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Keskin, kamu ihtiyaçlarının karşılanmasında; kamu yararının gözetilmesi, kaynakların etkin ve verimli kullanılması, standart ve kalitenin azami ölçüde sağlanması, şeffaflık, rekabet ve hesap verebilirlik doğrultusunda hareket edildiğini anlattı.

Keskin, 2015 yılında DMO’nun 1970 iş makinesi satın alığı bilgisini paylaştı. Keskin, “Yerli üreticilerimize kapılarımız sonuna kadar açık. İşbirliği yapmaya her zaman hazırız. Mevzuat kısıtlamaları konusunda sizlerle işbirliği yapmaktan mutluluk duyacağız.” mesajını verdi.

“Destek olmak görevimiz”
İller Bankası Genel Müdürü Mehmet Turgut Dedeoğlu, yerel yönetimlerin ihtiyaçlarının tedariğinde kredi kullandırdıklarını belirtti. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın talebi doğrultusunda belediyelerin yerli ürün kullanması ile ilgili çalışma yaptıklarını ifade eden Dedeoğlu, rekabet yasası gereği yerli üretimi teşvik edemediklerini anlattı.

Belediyeleri ithal ürünleri tercih etmemekle eleştiren Dedeoğlu, “Bize bir belediye talepte bulunduğunda teklifimiz yerli ürün oluyor. Ancak belediyelerin tercihini etkileyemiyoruz. OSTİM’de iş makinalarında çok güzel işler yapılıyor, bunları anlatmamız lazım. Ürünleriniz DMO kataloglarında olmalı size destek olmak bizim görevimiz.” dedi.

Konuşmaların ardından başlayan genel kurul başladı. Kurulu yönetecek divan heyeti Adem Arıcı, Mehmet Akif Irkılata ve Kenan Döker’den oluştu. Faaliyet ve denetim kurulu raporlarını İŞİM Kümesi koordinatörü Fevzi Gökalp okudu. Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu faaliyetlerinin ibra edilmesinin ardından yeni dönem için Yönetim Ve Denetim Kurulu Üyeliklerine seçim yapıldı.

REKABETÇİLİĞİN PÜF NOKTALARI

Sektör Vizyoneri olarak genel kurula davet edilen Hidromek Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Bozkurt, İŞİM üyelerine rekabetçiliğin püf noktalarını anlattı. “Kendi işimi kurmak çocukluk hayalimdi.” diyen Bozkurt, 1977 yılında kendi iş yerini açtığını, 1989 yılında da yerli tasarım ilk iş makinasını yaptıklarını belirtti.

1999 yılında yurtdışına açılma kararı verdiklerini aktaran Bozkurt, 2013 yılında da greyder üretmeye karar verdiklerini ve Tayland’da greyder tesisini satın alarak üretime geçtiklerini vurguladı.

Sektörün duayeni, rekabetçiliğin püf noktalarını şöyle sıraladı: “Ürünün performansı yüksek, kaliteli, dayanıklı ve ergonomik olmalı. Fiyat, teslimat süresi, satış sonrası hizmetler, ulusal ve uluslararası normlara uygunluğuyla rekabetçi olmalı.”

İş ahlakı ilkelerini benimsediklerini vurgulayan Bozkurt, “Uzun süreli iş ilişkilerine önem veriyoruz. Eğitim için yatırım yaptık. 17 yıldır üniversitelerle işbirliğimiz devam ediyor.” dedi.

İŞİM 3. Olağan Genel Kurulu’nun ardından yönetim ve denetim kurulu şu isimlerden oluştu: YÖNETİM KURULU: Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, Necati Dayı (Pi Makine), Raşit Özgül (SANKO), Orhan Aydın (OSTİM), Mehmet Kaybal (MEKA), Mehmet Arslan (Hidrolift), Yıldıray Erzurum (Karke), Halide Rasim (Rasim Makine), Esra Elmadağlı Yaşar (Seçkin Makine), Burcu Erdoğan Kaya (Er Makine), Osman Başayar (Başayar Makine), İbrahim Demirtaş (Pınar İş Makineleri), Ayşe Beltan (SET-A Makine), Ömer Faruk Yılmaz (Paragon).

DENETİM KURULU: Hüseyin Kıral (Alimar Makine) , Yeliz Özkaraoğlu (Özkara Hidrolik), Suat Çiftçi (Teknikon)

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.