Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Savunma ve Havacılık KOBİ’lerle Büyüyor

ICDDA 2014 kapsamında 34 ülkeden 250 firma, 4.800 ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi.
Ostim Editör
12 Kasım 2014 13:30

Savunma ve havacılık sektörlerinin dünya çapındaki dev firmaları, Türk firmalarıyla tanışmak ve ikili iş görüşmeleri gerçekleştirmek için “Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri” (ICDDA 2014) kapsamında ikinci kez Ankara’daydı. Aralarında Thales, TAI, ASELSAN, Rolls Royce gibi ulusal ve uluslararası markaların yer aldığı etkinlikte; 34 ülkeden 250 firma, 4.800 ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. 1.800 kişinin katıldığı ICDDA 2014’e ilişkin değerlendirmelerde KOBİ’lere verilen önemin altı çizilerek, sektörel büyümeye olan katkıları vurgulandı.

Başkent, uluslararası bir organizasyona daha kapılarını açtı. İlki 2013 yılında yapılan “Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri”nin (ICDDA 2014) ikincisi 14-16 Ekim 2014 tarihleri arasında ATO Congresium’da gerçekleştirildi. T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın desteği, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın himayeleri, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi’nin (OSSA) ev sahipliğinde düzenlenen ICDDA 2014, yerli savunma sanayinin kabiliyetlerini dünya devlerine bir kez daha gösterdi.

Etkinliğin açılışına Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, OSSA Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Ertuğ, TSK Güçlendirme Vakfı Genel Müdür Vekili Fikri Gönültaş ile çok sayıda kamu ve özel sektör temsilcisi katıldı.

“Ankara ve Türkiye için önemli”
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ICDDA 2014’ün açılışında yaptığı konuşmada, OSSA’nın Ankara ve Türkiye için önemli bir kümelenme olduğunu dile getirdi. Aydın, Ankara’nın bu alandaki gücüne her geçen gün güç kattığını, OSTİM KOBİ’lerinin bu sektörde gücünün ardında Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın (SSM) verdiği desteğin büyük payı olduğunu belirtti. Orhan Aydın, “Biz KOBİ’lerden oluşan bir sanayi bölgesiyiz. Her alanda ve sektörde faaliyet gösteren KOBİ’lerimize; işbirliği ve güçbirliği organizasyonları ile büyük işleri yapabilme yeteneği, katma değeri yüksek ürünler üretme, üniversite-sanayi işbirliği ve uluslararası rekabetçilik kazandırmaya çalışıyoruz. Bu anlamda yapmış olduğumuz en önemli faaliyetlerden biri kümelenmeler.” dedi.

“Oldukça memnunuz”
Etkinliğin onur konuğu olarak kürsüye gelen Fransız Havacılık Savunma ve Güvenlik Endüstrisi Uluslararası Komisyonu Başkanı Emeric D’Arcimoles, Fransa savunma sanayisinin, Türk firmalarının yoğun katılımı olan bu organizasyondan çok memnun olduğunu söyledi. Sektöre iş yapmanın, diğer sanayi kollarını da kapsayabilen bir disiplinle iş yapmak anlamını taşıdığına işaret eden D’Arcimoles, “Türk-Fransız ilişkileri oldukça derindir, bu program vesilesiyle de birçok firma birbirini tanımış oldu. Zaten zengin olan ilişkiler daha da gelişti.” diye konuştu.

“Yan sanayiyle birlikte büyüyoruz”
TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, şirketlerinin yan sanayiyle birlikte büyüdüğünü vurguladı. Dörtkaşlı, yurtdışında bir iş paketine talip olduklarında, kendi kapasitelerinden öte yüzde 45’i OSSA mensubu olan 85 tane iş ortağının yeteneğine, tedarik gücüne güvenerek görüşmeleri gerçekleştirdiklerini anımsattı. Dörtkaşlı, “Yan sanayimiz ile birlikte doğru işler yaptığımıza ve büyüdüğümüze inanıyoruz. 2002 ile 2012 arasında başta Boeing ve Airbus olmak üzere bizim yan sanayide paylaştığımız işin 3’te 2’si sivil havacılık işidir. Dolayısıyla sivil havacılıktan iş almak ve iş yaptırmak önemli.” görüşünü paylaştı.

Airbus ve Boeing’in büyüme hızının yüzde 6.1, TAI olarak Boeing ve Airbus’tan aldıkları işin 2002-2012 döneminde yıllık ortalama büyüme miktarının ise yüzde 23.8 olduğunu bildiren TAI Genel Müdürü, “Sivil havacılık sektöründeki büyümenin 4 katı kadar bizim o şirketlerdeki işimiz büyümüş. Biz ve bu salonda bulunan değerli iş ortaklarımız, yabancı müşterilerimizi tatmin edecek rekabet gücünde, kalite seviyesinde ve teslimat performansında iyi iş çıkartmaya başladık. Bunu daha da artırmaya çalışmak bizim vazifemizdir. Bunları yaparken de en büyük güvencemiz iş ortaklarımız, yardımcı sanayimiz ve iş dostlarımızdır.” ifadelerini kullandı.

“Ankara yüksek teknolojiye odaklandı”
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, savunma ve havacılık sanayinde faaliyet gösteren firmaların TAI ve SSM öncülüğünde kendilerini geliştirdiklerini vurguladı. Türkiye ekonomisinde son 10 yılda görülen gelişmeyle beraber, sanayide de ciddi bir gelişme yaşandığını aktaran Özdebir, savunma sanayinin odağının Ankara olmasının, Başkent’in sanayisinde orta üstü ve yüksek teknolojide odaklanmaya fırsat sağladığına dikkat çekti.

ASO Başkanı şu hususların altını çizdi: “Devletimizin destekleriyle Ankara’da şu anda savunma havacılık ve uzay kümelenmesinin merkezini oluşturacak bir organize sanayi bölgesi kurulacak. Savunma ve havacılık sanayinde faaliyet gösteren firmalarımızın TAI ve SSM öncülüğünde kabiliyetlerini her geçen gün daha da artırdıklarına inanıyorum. Artık bize gönderilen hazır resimlerden üretim yapmaktan çıkıp, yavaş yavaş ortak tasarıma doğru firmalarımızın yönelebileceğini ve bu kabiliyetleri olduğunu seziyorum. Yabancı konuklarımıza Türkiye’nin ve özellikle Ankara’nın potansiyelini keşfetmelerini teklif ediyorum.”

“En fazla teknoloji üreten sektör”
Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, konuşmasında sektörün finansal ve Ar-Ge gücüne işaret etti. Sektör KOBİ’lerinin global seviyede üretim yapar hale geldiğini anlatan Demir, “Sanayimiz bugün 1.000’den fazla şirketimizin, KOBİ’lerimizin, araştırma kuruluşlarımızın ve üniversitelerimizin katılımını sağlayan, Türkiye’nin bütün beyin ve üretim gücünü seferber eden bir yapıya dönüşmüş ve 5 milyar doları aşkın üretim gücüyle, bir buçuk milyar dolar ihracat kapasitesine ulaşmış, yıllık 1 milyar dolar civarında ürün ve teknoloji geliştirme harcamasıyla Türkiye’nin en fazla Ar-Ge ve teknoloji üretimi yapan sektörü olmuştur.” dedi.

Globalleşen dünyada her alanda olduğu gibi savunma sanayii ve havacılık alanında da çeşitli işbirliklerinin olduğunu aktaran SSM Müsteşarı, “Ancak savunma üzerinde ülkelerin kendi özgün ürünlerine ve bağımsızlıklarına ne kadar önem verdiğini lütfen kaçırmamalıyız. Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri’ni, ana yüklenici konumundaki firmaların Türkiye’de sağlam ve ekonomik tedarik zinciri geliştirmek üzere yaptığı çalışmalar için önemli görüyorum.” diye konuştu.

 2016 İHRACAT HEDEFİ 2 MİLYAR DOLAR
SSM Daire Başkanı Bilal Aktaş, ICDDA 2014’teki sunumunda Müsteşarlığın organizasyon yapısını ve çalışmalarını anlattı. Aktaş, Kurumun satın alma süreçlerine, yer aldıkları kompleks projelere değindi, yurtiçi firmaların yurtdışı firmalarla yapacakları işbirliklerinde söz konusu ürün üzerindeki fikri ve sınai mülkiyet haklarının önemini vurguladı. Bu kapsamda üniversitelerden ve kümelenmelerden de beklentilerinin olduğunu ifade eden Bilal Aktaş, Türkiye savunma sanayiinin Ar-Ge harcamalarının yıllık 1 milyar ABD dolara yaklaştığını ve sektörün 2016 yılı ihracat hedefinin 2 milyar ABD doları olduğunu anlattı.

SEKTÖRÜN BÜYÜKLERİ BAŞKENT’E AKIN ETTİ
34 ülkeden, 120’Sİ yerli olmak üzere toplam 250 firmanın katıldığı, 4.000’e yakın ikili iş görüşmesinin yapıldığı Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri, Türkiye’de sektöründe ilk olmasıyla dikkat çekiyor. Organizasyonda Thales, TAI, ASELSAN, Rolls Royce, FNSS gibi her biri kendi alanlarında önemli yer tutan firmaların yanı sıra KOBİ’ler yer aldı. Türkiye’de Savunma alanında ilki 2013 yılında 6-8 Mart tarihlerinde gerçekleşen etkinlik, her iki yılda bir Ekim ayında Ankara’da düzenlenecek. Üçüncü etkinliğin tarihi ise 11-13 Ekim 2016.

Organizasyonun açılış gününde “Türkiye’de Endüstri Katılımı ve Offset Panoraması” ile “Türkiye’de Uluslararası İşbirliği Tecrübesi ve Tedarik Zinciri” konulu konferanslarda Savuma Sanayii Müsteşarlığı, TAI, Boeing, Airbus, BAE Systems, Lockheed Martin, Honeywell, Rolls Royce, GIFAS, KAI, ThysenKrupp, Eaton konuşmacı olarak yer aldı. Davetli ve katılımcılar, 2. ve 3. günlerde ikili iş görüşmeleri yapma fırsatı yakaladılar. ICDDA’14’te ayrıca orijinal ekipman üreticilerinin satın alma süreçleri ve tedarik zinciri politikaları üzerine 19 adet çalıştay düzenlendi.

TRT AVAZ CANLI YAYINLA DUYURDU
Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri etkinliğine haberleri ile geniş yer ayıran TRT, açılış gününde canlı yayın gerçekleştirdi. TAI Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ve OSSA Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Ertuğ, TRT’nin deneyimli Savunma Muhabiri Teoman Korkmaz’ın sorularını yanıtladılar. Dörtkaşlı, Aydın ve Ertuğ “Avrasya Raporu” isimli programın canlı yayınında, KOBİ’leri ve etkinliğin önemini anlattılar.

GÖRÜŞLER
Arif Köksal
Yardımcı Sanayi
Operasyonları Müdürü
TAI

Kurum olarak bu etkinliğin çok değerli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de savunma ve havacılık konusunda yardımcı sanayilere en çok iş veren, yurt içindeki yardımcı sanayi kapsamındaki 100’e yakın firmaya 70 milyon dolara yakın bir ödeme yapan bir şirketiz. Burada hem yerli hem de yabancı tedarikçiler ana müşteri ile hepsini aynı anda görme imkanımız oluyor. Ana üreticilerin, ürün sahibi firmaların tedarik politikaları ve sektörle ilgili projeksiyonlarını görmek ve ona göre uzun vadeli planlarımızı yapmak açısından bizim için ciddi bir kazanç. Türkiye’deki tedarikçilerimizin kurumsal ve altyapı bağlamında uluslararası standartları yakalaması için de bir burası bir fırsat oluyor. Herkes bir önceki etkinlikte öğrendikleriyle beraber, hangi konuda kime gideceğini çalışmış durumda. Dolayısıyla daha çok fayda çıkacak bir organizasyon olarak değerlendiriyorum.

İlhami Tanyolu
Tedarik ve Sanayileşme Başkanı
TAI

OSSA’nın yaptığı bu uygulamayı gerekli buluyorum. Çünkü savunma sanayii firmalarımızı geliştirmenin en önemli kurallarını biz belirlemedik, dünya bunu belirlemiş. Yerli sanayi firmalarımızın, dünyanın bunu nasıl yaptığını, aradığı kriterleri, sertifikasyon ihtiyaçlarını, aranılan
özellikleri görmesi ve anlaması, bu global ortamda nasıl bir firma olunursa yardımcı sanayii sanayinin yerlileştirilmesine katkıda bulunulurun cevabını öğrenmenin en güzel yolu bu tür organizasyonlardır. OSSA’nın bu faaliyetleri firmalarımız çok gereklidir ve çok büyük bir öğretidir.

Yılmaz Küçükseyhan
Savunma Sanayii Meclis Başkanı
TOBB

Uluslararası nitelik taşıması nedeniyle, Türk savunma sanayinin gelişen teknolojik altyapısını bütün dünya firmalarına göstermesi açısından önemli bir etkinlik. Bunu; Boeing, Lockheed Martin, Honeywell gibi büyük firmalara gösterme imkanı buluyorsunuz. Onlara; “Buradaki birikimden istifade edin” diyoruz. ICDDA, bir nevi ihracatta açık bir kapıdır. Hiçbir zaman “Bizim ana yüklenicilerimiz bir kenarda dursun, yabancı ana yükleniciler gelsin bizim firmalarımızı kullansın” demiyoruz. Bunların güçlenmesi, ana firmalarımız için de güç demektir. Bu nedenle de olumlu yönde bakıyoruz. Küçük ve orta ölçekli firmalarımıza, “Büyükleri üzmeyin”, büyüklere de “Küçükleri ezmeyin” derim. Bu çok geniş bir anlam taşır. Birlikte beraber yürümeleri lazım.

Steve Sargeant
Strateji Geliştirme Başkan Yardımcısı
The Marvin Group

Daha önce ülkenize geliyordum. Eylül ayındaki ziyaretimde çeşitli firmalarla görüşmek istiyordum. Sonra bu etkinliği öğrendim ve katılımcıları inceledim; görüşmek istediğim bir çok firma buradaydı. Ben de bu fırsatı değerlendirerek buraya geldim. Şirketimiz açısından büyük firmalarla görüşmek iyi olsa da küçük ve orta büyüklükteki işletmelerle de tanışmak heyecan verici.

Birkaç firmayla tanıştıktan sonra şu kanıya vardım: Genel olarak savunma sanayindeki bir çok kolda, özel olarak da -şirketimizi ilgilendirdiği için söylüyorum kablo ve kablolama konusunda şirketimizle ortak girişim ya da global ölçekli firmalara ürün tedariği sağlayabileceklerini düşünüyorum.

Cihat Zorlutuna
Programlar Direktörü
TEI

Dünya genelinde ve Türkiye’de buna benzer birçok etkinliğe katılıyorum. Şu ana kadar gördüğüm en iyi organizasyonlardan biri. Emeği geçenleri tebrik ediyorum. Gerçekten iyi organize edilmiş; altyapısı, firma katılımları gayet güzel. Bu noktada çok ciddi bir yol alınmış. Bu,Türkiye açısından çok iyi bir gelişme. Türkiye’de özgün birçok program var. Bunlardan dolayı ciddi bir ilgi mevcut. Dolayısıyla bizim bu tip etkinliklerdeki altyapımızın da çok iyi olması lazım. Bazı konular var ki bunlar tedarikçilerle beraber yapılmak zorunda, başka bir alternatifi yok. Alt yüklenicilerimizden beklentimiz; kendi alanlarında hangi konuda en iyilerse o konuda komple tasarım, prototip imalatı, imalat yapabilecek ve bunların sertifikasyonlarını alıp, dünya üzerindeki bütün motor üreticilerine onaylanmış komponentlerini satabilecek konuma gelmeleridir.

Serdar Murat Külah
Kalite Güvence Müdürü
CETEK Makina

Yakın zamana kadar bütün malzemeyi yurtdışından temin ediyorduk. Türkiye içerisinde firmalarımızın da bu potansiyeli var. Bu yüzden OSSA’nın burada köprü olmasında fayda görüyorum. Artık iç piyasaya bağlı kalmayalım, yurtdışındaki pazarlardan da iş alalım. Yabancı firmalar, kalitesi yüksek, hassasiyet oranları istenilen ölçüde olan ve zamanında teslim edilen ürünler istiyor. Yerli sanayimiz ihracata cevap verecek potansiyele geldi. Onlar da bu potansiyeli bizde gördüler ve bize inanıyorlar. Organizasyonun şu ana kadarki çabalarını verimli buluyor, orta ve uzun vadede iş hacmimizi geliştireceğine inanıyoruz.

H. Can Avcı
İş Geliştirme Müdürü
2G Havacılık

Sektörü ve büyük firmaları daha yakından tanıma, normalde görüşme fırsatı bulamadığımız firmalarla yüz yüze görüşme imkanına sahip olduk. Türk savunma ve havacılık sektörünü atağa kalkmış olarak görüyorum. Eskiden alt yüklenicinin, alt yüklenicisi olan KOBİ’lerimiz büyümeye başladı. Alt yüklenici olan büyükler de artık başlı başına üretici haline geldi. Bu trend böyle giderse gelecekte savunma ve havacılık sanayinde söz sahibi ülkelerden biri olacağımıza inanıyorum.

HABERE AİT GÖRSELLER İÇİN TIKLAYINIZ

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.