Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Tescil Korumasına Sahipmiş İzlenimi Yaratmak…

Fikirler korunmaz. Ne zaman ki fikir bir ürün haline gelir tasarım olur, marka olur, buluş olur, o zaman koruma yöntemleri devreye girer
Ostim Editör
12 Şubat 2015 14:28

Fikirler korunmaz. Ne zaman ki fikir bir ürün haline gelir tasarım olur, marka olur, buluş olur, o zaman koruma yöntemleri devreye girer ve belgeli olarak koruma altına alınabilir duruma gelir.

Peki, bir ürün koruma altına alınmadığı ve tescil belgesi sahibi olmadığı halde, öyleymiş izlenimi yaratmak, hele ki bunu yazılı olarak ürün üzerinde göstermek doğru mudur? Bunu yaptığımızda başımıza neler gelir?

Bir örnekle bu durumu izah edelim. Bir işletme sahibi, işletmesini diğer benzer işletmelerden ayırt edilmesini sağlayacak bir isim bulur. Bu, olması gereken en önemli kurumsal ilk adımdır. Buraya kadar bir yanlış bulunmamaktadır. Ancak, bulduğu ismin başkaları tarafından kullanıldığını araştırmaksızın ve bunun için bir isim tescili yani marka tescili için gerekli işlemleri yapmaktan masraf çıkar endişesiyle kaçınarak, kullanmaya başlar. Bununla da yetinmez, bir marka tesciline sahip izlenimi vermek amacıyla, işletmesini ifade eden markasının ya da logosunun üzerine tescilli markayı ifade eden “®” işaretini koyar ve bu şekliyle de kullanmaya başlar.

İlk zamanlar fark edilmez bu durum. Ancak, markayı daha önce kullanan ve bir marka tesciline sahip olan başka bir hak sahibi ortaya çıkar. Başkasına ait markayı kulllanmanın yanısıra tescilli olmadığı halde tescilliymiş izlenimi yaratmak işletme sahibinin başına büyük sıkıntılar getirir. Markadan doğan tüm hakları asıl hak sahibine teslim etmesiyle birlikte, yüklü bir tazminatın da ödenmesiyle karşı karşıya kalacak, sektördeki itibarı da zedelenecektir.

Aynı durum, tasarım ve patentler için de geçerlidir. Kendi adına tescilli olmayan bir tasarımı ya da patent içeren teknik bir ürünü, kazanç elde etmek maksadıyla, piyasada hak sahibi gibi gözükerek, üretimi, satışı, pazarlaması vb. girişimlerde bulunmak, bir başka işletmenin kullanımı engellemek amacıyla, kendi adına tescilli olmayan tasarımı tasarım tesciline, teknik ürünü ise, patent korumasına sahipmiş gibi gösterek, üçüncü kişilere karşı caydırıcı hale getirmek bir suçtur.

Peki bu duruma düşmemek için nasıl bir yol izlemeli ve önlem almalıyız?

Bunun için yapılması gereken tek şey; korunması istenilen markanın, tasarımın, buluşun, öncelikle, başkaları tarafından kullanılıp kullanılmadığının ve tescile sahip olup olmadığının tespit edilmesidir. Bu noktada, konusunda uzman pek çok vekil ve danışmanlık firmaları hizmet vermektedir. İlk aşama sağlıklı aşıldıktan sonar elbette zaman kaybetmeden, markanın, tasarımın ve buluşun tescilli koruması için gerekli işlemlerin başlatılması olacaktır.

                                                                                                                                    Pelin Gezeryel
                                                                                                                     Marka ve Patent Vekili-Bilirkişi

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.