Verimli Yatırım Yöntemleri Anlatıldı
OSTİM’in pilot bölge olduğu Avrupa Birliği (AB) Projesi Education Modules Deveplopment For Technical and İssues in Energy Sector Technologies (TECLENERGY), (Enerji Sektöründe Teknik ve Yasal Konularda Eğitim Modülleri Geliştirme) kapsamında Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Eğitimi düzenlendi. Eğitim sonunda katılımcılara Katılım Belgesi verildi.
Türkiye, Romanya, Macaristan ve Yunanistan’ın katılımıyla yürütülen AB Projesi TECLENERGY kapsamında OSTİM’de Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Eğitimi düzenlendi.
OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi Koordinatörü Pınar Yalman Akcengiz ve OSTİM OSB AB Proje Temsilcisi Buğra Pekuslu tarafından organize edilen eğitimde katılımcılara, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımlarında uygulanması gereken projelendirme yöntemleri ve karlılığı maksimum seviyeye çıkarmak için atılması gereken adımlar hakkında bilgiler verildi.
Eğitimde T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nden Makine Mühendisi Burhan Güldibi enerji verimliliği faaliyetleri ve teşvikler hakkında bilgi verdi. Güldibi, enerji verimliliği konusunda 5. Bölge teşviklerinin uygulandığını belirtti. Söz konusu teşvik kapsamında KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, sigorta primi işveren hissesi desteği, faiz desteği ve vergi indirimi yer alıyor.
Enerji verimliliği konusunda KOSGEB’in de KOBİ’ler için çeşitli destekleri olduğunu anlatan Burhan Güldibi bu destekleri şöyle sıraladı: Enerji Yöneticisi Eğitimi 3 bin TL, Ön Etüt 2 Bin TL, Enerji Etüdü 20 bin TL, Verimlilik Artırıcı Projeler ve Danışmanlık Hizmeti 5 Bin TL.
Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nden Mehmet Erkeç de enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımlarının mevzuat süreçleri hakkında detaylı bilgiler verdi.
OSTİM OSB AB Proje Temsilcisi Buğra Pekuslu enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji teknolojilerinin teknik tanıtımı ve uygulama için mühendislik bakış açılarını anlattı. Pekuslu ayrıca söz konusu teknolojilerin olası yatırımlarında en yüksek geri dönüş ve verim sağlayabilmek için uygulanması gereken finansal mühendisliğin metodolojisine değindi. Pekuslu, enerji verimi artışı analizinin doğru yapılmasıyla yatırımların karlılığı arasındaki ilintiye de dikkat çekti.
Diğer yandan Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Başkanı Süleyman Boşça da enerji yatırımlarının hukuki ve kamusal idari boyutunu ele aldı. Boşça projenin bu noktadaki önemine vurgu yaptı.
Eğitim sonunda katılımcılara enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji başlıklı ulusal ve uluslararası fon ve hibe programlarına başvuru sürecinde kolaylık sağlayacak, süreci hızlandıracak Katılım Belgesi verildi.