Yerlileştirmede Beşinci Buluşma
ARUS, yerli üretim iş birliği çalışmaları kapsamında ‘Kent İçi Raylı Sistem İşletmecileriyle Yerlileştirme İş Birliği’ günü düzenledi. Etkinlikte 12 şehirde faaliyet gösteren raylı sistem işletmecileri, kullanmakta oldukları araçlar ve tedarik yöntemleriyle ilgili 100’ün üzerinde ARUS üyesine bilgi vererek ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.
Organizasyonla, raylı sistem işletmecilerinin gereksinim duyduğu araç, gereç, yedek parça ve onarım ihtiyaçlarının yerli ve milli imkânlar ile karşılanması, yerli üreticilerle iş birliklerinin artırılması ve ithal edilen veya bakımı yapılan ürünlerin yurt içi imkanlarla karşılanması hedeflendi.
ARUS Koordinatörü Dr. İlhami Pektaş, yerli ve milli üretim ile 2035 yılına kadar ihtiyaç duyulan raylı sistem araçlarını ve alt yapısını yapabilecek güçte olduklarını söyledi.
500 km raylı sistem ağı
Türkiye Raylı Sistem İşletmecileri Derneği (TÜRSİD) Başkanı Feyzullah Gündoğdu, yakın gelecekte 12 şehrin dışında 10 şehirde daha raylı sistem kullanılmaya başlanacağını belirtti.
Sektörün ortak problemlerinin enerji maliyetleri olduğunu dile getiren Gündoğdu, kalifiye elemanın az olması ve yedek parça temini konusunda da problemler yaşadıklarını anlattı. Araç çeşitliliğinin getirdiği sorunlara dikkat çeken TÜRSİD Başkanı, yedek parça tedarikinde yurt dışına bağımlılığın devam ettiğini vurguladı.
12 Büyükşehir Belediyesinin raylı sistem işletmecilerinin TÜRSİD üyesi olduğunu belirten Gündoğdu, “Üyelerimizin toplamda 500 km ye kadar raylı sistem ağı var. 9 bine yakın personel çalıştırıyorlar. Günlük ortalama 3 milyon yolcu taşıyoruz.” dedi.
Raylı sistem araçlarını en iyi kullanıcılarının bildiğini dile getiren, yerli üretim çalışmalarında işletmeci firmaların bilgi birikimlerini üreticilere aktarmalarının önemli olduğunu kaydeden raylı sistem işletmecileri olarak yerli üreticilerden beklentilerini sıraladı. Gündoğdu, “Emniyetli olsun, elde edilebilir olsun, sistem çalışmaya her zaman hazır olmalı, çok güvenli olmalı, bakım yapılabilir olması lazım. Günlük 3 milyon yolcuya hizmet veriyoruz. Yapacağımız ürünlerin arıza sıklığı çok aza indirmemiz lazım. Yolcu taahhütlerini artı eksi 1 dakikaları konuşuyoruz.
Yapacağımız ürünleri uluslararası standartlara göre yapıp ihracat ta yapılabilir. Satış sonrası hizmet çok önemli, satış sonrası hizmeti sorunsuz almalıyız. Önerimiz, yerlileştirme için özel teşvik uygulanabilir, ihale öncesinde işletmeciler ürün geliştirme sürecinde işin içinde olursa daha sağlıklı ürünler ortaya çıkabilir.” değerlendirmelerini yaptı.
“Tabana yayılan sanayileşme istiyoruz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı SİP Daire Başkanı Hande Ünal, SİP ihalelerinde sanayileşme ve teknoloji katılım bölümlerini Bakanlık olarak yürüttüklerini anlattı. SİP ile sürdürülen ihalelerde yerlileştirme çalışmaları hakkında da bilgi veren Ünal, “Ne kadarlık yerlilik talep edilmeli bunu biz belirliyoruz. Süreci takip ediyoruz. İdarelerden ciddi bir iş yükü alıyoruz.” dedi.
Üretim süreçlerinde sanayileşmenin önemine dikkat çeken Ünal, “Ana yüklenici, tüm üretimi kendisi yapmayacak, alt yüklenicilere de iş verecek biz bu şekilde tabana yayılan bir sanayileşme istiyoruz. Yerli malı belgesini kullanmıyoruz, bizim yerli malı tanımımız ürünün faturalanması sürecine kadar bütün süreçlerde Türkiye’de oluşan katma değeri tespit ediyoruz.” bilgisini verdi.
“Şans verin destek olun”
Ankara Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, üretimin önemine dikkat çekti. Özdebir, “Ülke olarak pek çok şeyi yapabiliriz. Bizim belediyelerimizin referansı da bölge ülkelerde karar verme süreçlerinde önemli referanslar oluşturuyor. Yabancı tercih ettiğimizde ülke kaynaklarını yurt dışına transfer etmiş oluyoruz. Birbirimize inanır, güvenirsek başaramayacağımız şey yoktur. Bize şans versinler, destek olsunlar.” mesajını verdi.
Etkinlikte, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı SİP Daire Başkanlığı kendisine ayrılan bölümde katılımcıların sorularını yanıtladı.
Etkinliğe katılan işletmeciler şu şekilde: Ankara-EGO A.Ş., Kayseri Ulaşım A.Ş., Metro İstanbul A.Ş., Eskişehir-ESTRAM A.Ş., Konya Büyükşehir Belediyesi, İzmir Metro A.Ş., Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Ulaşımpark A.Ş., Samsun-SAMULAŞ A.Ş., Adana Büyükşehir Belediyesi, Bursa-BURULAŞ A.Ş. ve Malatya Belediyesi MOTAŞ Genel Müdürlüğü.