Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Biyomalzeme Bilimi İçin Üniversite-Sanayi İşbirliği Şart

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Biyomalzeme ve Doku Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi-Mükemmeliyet Merkezi (BIOMATEN) çalıştayında biyomalzeme bilimindeki yeni gelişmeler ve üniversite-sanayi işbirliği olanakları ele alındı.
Ostim Editör
03 Nisan 2013 10:12

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Biyomalzeme ve Doku Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi-Mükemmeliyet Merkezi (BIOMATEN) çalıştayında biyomalzeme bilimindeki yeni gelişmeler ve üniversite-sanayi işbirliği olanakları ele alındı.

ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen çalıştaya National Taiwan University’den Prof. Dr. Feng-Hue Lin, GATA’dan Doç. Dr. Üzeyir Erdem ve Prof. Dr. Cemil Yıldız, Kırıkkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Semih Keskil, Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. Utkan Demirci, ODTÜ Teknokent Üniversite-Sanayi İşbirliği Direktörü Tolga Özpolat, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ile çok sayıda akademisyen ve kurum temsilcisi katıldı.

OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi önemli
İki gün süren programın açılış konuşması ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar tarafından yapıldı. Acar, tıp alanında son yıllarda ki atılımların önemli bir kısmımın malzemede, biyolojide ve elektronikte yaşandığını belirtti. Acar, BIOMATEN’in ciddi bir altyapıya sahip olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin kurumlar arası işbirliğinden kazançlı çıkacağına işaret eden Rektör Acar, bir araya gelerek ortak bir vizyon; bu vizyona yönelik olarak akıl ve gayretlerin birleştiği ortamların gerekliliğini vurguladı. Acar, “Bu çalışmaya katılan yerel endüstrinin, sivil toplum kuruluşlarının ve OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesinin aramızda olması önemli. Ümit ediyorum hem Türkiye hem Ankara hem de katılımcı kuruluşlar için bir dönüm noktası olacak. Ben, OSTİM kümelenmesinin temsil ettiği potansiyeli görüyorum. Sayın Başkana da bu inisiyatife verdiği destekten dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

“16 milyar Dolar’ın yüzde 90’ı yurtdışına gidiyor”
‘Biyomalzeme Alanında Yeni Açılımlar’ konulu panelde görüşlerini aktaran OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM’de medikal alanında üretim yapan 70’e yakın firma bulunduğunu anımsattı. Medikal dışındaki sektörel bazda kümelenmeleri de anlatan Aydın, Batı’da bu faaliyetlerin üretimde büyük rol oynadığını söyledi. Küme çalışmalarında üniversite-sanayi işbirliğinin gerekliliğine temas eden Aydın, “Tüm tarafları aynı masaya oturtabilirsek buradan güzel sonuçlar çıkabiliyor. Şu anda Sağlık Bakanlığı bu tip ürünler ve malzemeler için bir kanun değişikliği yaptı. Bunun arkasında küme çalışmalarının büyük bir rolü var. Türkiye’nin sağlık harcamalarına ayırdığı kaynak 16 milyar Dolar, savunmanın 4 milyar Dolar. Sağlık alanında alımların yüzde 90’a yakını yurtdışından temin ediliyor. Burada yerli katkı payının artırılması için ne yapabiliriz? Hepimize görevler düşüyor. Ankara’da 16 üniversite, 8 teknokent var. Hastane sayısı çok fazla. İyi bir üretim altyapısı var. Bunlara rağmen ürünleri neden yurtdışından alıyoruz? Bu sorunun cevabını maalesef üretemedik.” dedi.
Bu noktada biyomateryallerin çok önemli bir yerli olduğunu belirten Aydın, yeni ürünlerin ticarileşmesi anlamında OSTİM’in en hızlı cevap verebilecek bir yapıya sahip olduğunu dile getirdi. Aydın, “BIOMATEN’in yapısında üniversite-sanayi işbirliği var. Sanayiciler tek başına sorunlarını konuştuğu zaman, bu yeterli olmuyor. Akademisyenleri ve sanayicileri birbirleriyle ne kadar fazla etkileşimli hale getirebilirsek bunda iyi sonuçlar çıkabileceğine inanıyorum.” diye konuştu.

“Patent almadan makale yayınlamayın”
ODTÜ Teknokent Üniversite-Sanayi İşbirliği Direktörü Tolga Özpolat, üniversitede üretilen bilginin sanayiye taşınmasında Teknoloji Transfer Ofislerinin işlevlerine değindi. Bugüne kadar 45 buluşa 93 patent alındığını bunlardan bir tanesinin ticarileştiğini, 4’ü içinse çalışmaların sürdüğü bilgisini veren Özpolat, araştırmacıların patent almadan makale yayınlamamaları uyarsısında bulundu.

18 Mart tarihinde gerçekleşen toplantıda National Taiwan University’den Prof. Dr. Feng-Hue Lin ‘Biyomateryal ve Doku Mühendisliğinde Asya-Pasifik Bölgesindeki Gelişmeler’, GATA’dan; Doç. Dr. Üzeyir Erdem ‘Oftalmolojide Biyomalzeme Kullanımında Yeni Yönelimler’, Prof. Dr. Cemil Yıldız ‘Ortopedi ve Travmatoloji Alanında Kullanılan Biyomalzemelerde Yeni Yönelimler’, Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. Utkan Demirci ‘Biyomalzeme Alalnında Kuzey Amerika ve Avrupa Ülkelerindeki Yönelimler’, Kırıkkale Üniversitesi’nden Pof. Dr. Semih Keskil ‘Nöroşirürjide Kullanılan Biyomalzemelerde Yeni Yönelimler’ başlıklı sunumlar yaptı.

Programa, 2006 yılında AIDS hastalığı üzerine yaptığı başarılı çalışmalarla biyoteknoloji alanında dünyayı değiştirecek olan ilk 35 bilim adamı arasında gösterilen Prof. Dr. Utkan Demirci de bir sunumla katıldı.

National Taiwan University’den Prof. Dr. Feng-Hue Lin, 2015’te Asya-Pasifik bölgesinde ülkeler bazında medikal cihaz pazar büyüklüğünün 140 milyar Dolar olarak tahmin edildiğini, Çin’in bu rakamın %69.5’ini oluşturacağını anlattı. Lin, Çin’in yerli üreticilerini koruma adına “In China For China” söylemiyle ticari ilişkilerini yönlendirdiğini kaydetti.

 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.