Global Türk beyni tek havuzda toplanıyor!
Türkiye, dünyanın dört bir yanına dağılmış Türk bilim adamlarının envanterini çıkarıyor.
Dünyadaki tüm bilim adamlarına artık havuzdan ulaşılabilecek. Bilim ve ileri teknolojiye dayalı yatırımlara hız vererek ekonomiyi daha hızlı büyütmeyi hedefleyen Türkiye, dünyanın dört bir yanına dağılmış Türk bilim adamlarının envanterini çıkarıyor. Bugün gazetesinin haberine göre bu amaçla dünya ölçeğinde "Bilim insanları havuzu" oluşturulacak.
3 ayaklı proje
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün başlattığı çalışma 3 koldan yürütülecek. Çalışmanın ilk ayağını Bilim İnsanları Havuzu oluştururken, bu çalışma Bilim Ataşeleri ile Bilim ve Teknoloji Konseyi yoluyla desteklenecek. Ayrıca yılda bir kez Bilim İnsanları Kurultayı toplanacak. Proje Dışişleri Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülecek. Bakan Ergün'ün verdiği bilgilere göre, bilim adamı havuzunda, Türk vatandaşı olup yurtdışında yaşayan doktora ve yüksek lisans öğrencileri ile akademisyenler yer alacak.
Havuz sayesinde, yurtdışındaki üniversitelerdeki araştırmacı ve akademisyenlerin sayısı, bunların hangi ülkelerde neler yaptıkları, hangi projeler üzerinde çalıştıkları gibi konularda ayrıntılı bir veri tabanı oluşacak. Proje için bilim adamlarına çağrıda bulunan Bakan Ergün, "Yurtdışındaki bütün bilim insanlarımızı, Bakanlığımız veri tabanına kaydolmaya ve bu ailenin bir parçası olmaya davet ediyoruz" dedi.
Bilim ataşeleri
Projenin ikinci ayağını oluşturan bilim ataşeleri, yurtdışındaki büyükelçilikler bünyesinde faaliyet gösterecek. İlk etapta bilim ve teknoloji potansiyeli yüksek, Türk bilim insanları ve girişimcilerin yoğun olarak yaşadığı şehirlere 'bilim elçileri' atanacak. Bu çerçevede ilk ataşeler ABD'de San Francisco ve Boston ile Japonya ve Almanya'ya atanacak. San Francisco'da 'bilişim', Boston'da 'biyoteknoloji', 'yeşil teknolojiler', 'sağlık' ve 'enerji' gibi alanlarda kümelenmeler olduğu, bu 4 ataşeye daha sonra yeni ataşelerin ilave edileceği belirtildi. Ayrıca bulundukları bölgede ve üniversitelerde teknoloji yatırımcılarına yönelik temsil, tanıtma ve ağyapı ilişkileri geliştirmek amacıyla gönüllülük esasıyla çalışan "fahri bilim ve teknoloji temsilcileri" de atanacak.
Her şey yerli teknoloji için
Bakan Ergün bu çalışmayla bilim insanları arasında güçlü bir ağ oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Proje Türkiye'ye iki yönüyle katkı sağlayacak. Çalışma bir yandan tersine beyin göçünün yolunu açarken diğer yandan Türkiye'deki özel sektörün teknolojik yatırımları için gerekli insan gücüne kolay ulaşmasını, dolayısıyla yeni buluşlara hız vermesini sağlayacak. Bilim insanlarının desteğiyle teknolojik yatırımların hız kazanacağı ve Türkiye'nin teknoloji üreten ülkeler ligine yükselebileceği ifade ediliyor.