ÇESAN’ın hedefi dünya markası olmak
ÇESAN Satış ve Pazarlama Direktörü Aygün Karamanoğlu, Sektörde 26 yılı aşkın iş tecrübesine sahip olan ÇESAN’ın, Asfalt Plenti üretimi konusunda rakiplerine göre en büyük artısının, üretimin tamamını kendi tesislerinde gerçekleştirmesi olduğunu belirtiyor.
Ostim OSB’de kurulu Çesan firmasının Çevre Sağlığı Satış Yönetmeni Aygün K. Karamanoğlu, ÇESAN olarak teknolojik donanım ve üretim kapasitesine yaptıkları yatırımlarla dünya markası olmayı hedeflediklerini söyledi. 1995 yılında asfalt plenti tesisleri imalatına başladıklarını belirten Karamanoğlu, “Dünyada ve Türkiye’deki iş hacminde yaşanan yoğun gelişmeler ve talepler karşısında, Kasım 2006’da 24 000 m²’lik tesislerimize taşındık. Bu tesislerde dünyada ilk defa üretilen 300 t/sa kapasiteli mobil asfalt plenti üretimini gerçekleştirdik. Yine Türkiye ve dünyada ilklerinden olan 450 t/sa kapasiteli asfalt plenti üretimini ÇESAN olarak gerçekleştirdik” dedi.
Ankara’yı Avrupa’nın asfalt plenti üretim merkezi haline getirdik…
Şirket vizyonunu ‘Dünya markası olmak’ diye özetleyen Karamanoğlu, pazarı ve yenilikleri çok sıkı takip ederek hedefledikleri noktayı her yıl bir adım daha ileri götürdüklerini belirtti. Ayrıca Karamanoğlu, 2011 yılının ilk yarısında belirledikleri satış hedefinin oldukça üstüne çıktıklarını ve artık ‘Ankara’yı Avrupa’nın asfalt plenti üretim merkezi haline getirdiklerini’ ifade etmekten gurur duyduğunu belirtti.
%100 yerli üretim, müşteri memnuniyeti…
Sektörde 26 yılı aşkın iş tecrübesine sahip olan ÇESAN, Asfalt Plenti tesisi üretimi konusunda rakiplerine göre en büyük artılarının, üretimlerinin tamamını kendi tesislerinde gerçekleştirmesinin olduğunu belirtiyor. Bunun yanı sıra geniş bir yedek parça stoğuna sahip olarak müşteri memnuniyeti için en önemli unsurlardan biri olan hızlı yedek parça servisini de başarı ile yerine getirdiklerini ve %100 müşteri memnuniyetini sağladıklarını gözler önüne seriyor.
Karamanoğlu, Sektörde yeniliklerin öncüsü ve %100 Türk üretimi olan ÇESAN’ın, Azerbaycan, Bulgaristan, Kazakistan, Türkmenistan, Suudi Arabistan, Irak, Cezayir, Tunus, Nijerya, Katar, Sudan, Libya’da başarı ile çalışan plentlerinin yanı sıra, Rusya, Umman, Cezayir, Tunus, Fas, Nijerya, Romanya ve Polonya’daki temsilcilikleriyle Dünya’nın her köşesinde var olduğunu, en hızlı ve en kaliteli hizmeti verme konusunda iddialı olduğunu vurguladı.
Karamanoğlu ayrıca ; “Ürün yelpazesi içinde yer alan asfalt plentleri göz önüne alındığında ilk vurgulanan saatlik üretim miktarlarıdır. ÇESAN; asfalt plentlerinde taahhüt ettiği kapasiteyi, zaman-üretim ve verimlilik esasına dayalı her tesisinde eksiksiz yerine getirirken; kendisi için önemini her zaman vurguladığı asgari bakım ve onarım maliyetleri ile uzun yıllar verimli hizmet vermeyi amaç edinmiş. “ olduğunu ekledi.
En önemli sorun yassı çelik piyasası
Asfalt plenti üretim sektöründe yaşanan en önemli problemlerin basında yoğun kullanılan hammadde olan yassı çelik piyasasındaki sorun olduğunu söyleyen Karamanoğlu, “Problemin detayına girmek gerekirse; Türkiye’de toplam çelik üretiminin %80’i uzun ürünler %20’si ise yassı ürünlere yöneliktir. Üretim çeşitleri arasındaki bu dengesizlikten dolayı; yassı çelik talebini karşılamak için ithal ürüne başvurmaktadır. Bu durumda üretimde daha çok kullanılan yassı çelik fiyatında ve tedariğinde sorunlar oluşmasına sebep olmaktadır” dedi.
Karamanoğlu sektördeki rekabetçilik durumları için de şunları söyledi: “Son yıllarda sektörün gelişimi göz önüne alındığında rekabet koşulları büyük değişim göstermektedir. Asfalt plenti sektöründe; yurtdışı üreticilerin yurtiçi pazara girişleri hızlanmış durumdadır. Bu girişler hem yerel üretim; hem de tedarikçi boyutunda gerçekleşmektedir. Burada belirtilmesi gereken önemli bir rekabet unsuru atlamamak gerekir, tedarikçi ile sağlanan asfalt plentleri yüksek maliyetleri ve servis yedek parça süreçleri ile negatif bir giriş yapmaktadırlar. Ayrıca son yıllarda Türkiye’de yol yapımlarına önem verilmesi sektörün gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Bu yol yapım süreçleri mevcut müşteri kitlesini arttırarak pazarın genişlemesini sağlamasının yanı sıra yıllardır yol müteahhitliği yapan firmaların pazarlık gücünü arttırmaktadır. Bu bilgiler ışığında rekabet koşulları hem yerli üreticiler, hem de tedarikçiler açısından sertleşeceğini öngörmek yanlış olmaz.”