Yarım asırdır güvenle üretiyor
1962 yılında, Ankara’da inşaat makina ve ekipmanlarını üretmek amacı ile kurulan ONİŞ Makine, 1997 yılında yeniden yapılandırılıp Oniş İnşaat Makinaları Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti olarak sektöre hizmete devam ediyor. Firma, inşaat makineleri ve ekipmanları üretimi alanında yarım asırlık iş deneyimi ile yurt içi ve yurt dışında yanınızda olmayı sürdürüyor.
Oniş İnşaat Makinaları Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. yeni çağın gereklilikleri ve inşaat sektörünün ihtiyaçlarına cevap verebilmek için, fonksiyonel ve dayanıklı inşaat makina ve ekipmanlarıyla, müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutmayı temel prensibi olarak benimseyerek sektöre hizmet etmeyi sürdürüyor. Sürekli kalite, dayanıklı ekipmanlar parolası ile yenilikleri takip eden Oniş İnşaat Makinaları Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. bayi ağını geliştirerek, müşterilerine daha iyi ve hızlı hizmet verme politikasını devam ettiriyor.
Ürünleri arasında betoniyer, demir kesme bükme makineleri, derz ve asfalt kesme makineleri, mermer ve bims kesme makineleri, japon arabası, kompaktör, perdah makinesi, vibratör ve vinçler bulunan firmanın Genel Müdürü Cenap Mert, sektördeki rekabet şartları sebebiyle fiyatların çok fazla düşmesinden şikâyetçi. “Bazı ürünlerde bırakın kâr etmeyi, zarar bile ediyoruz” diyen Mert, inşaat işlerinin TOKİ tekeline geçmesi ile birlikte yap-sat müteahhitlerinin iş yapamamasından dolayı müşteri sayılarının da oldukça azaldığını dile getiriyor.
Azalan işler sebebiyle firmalarının tam kapasiteyle çalışamadığını da söyleyen Mert, “Tam kapasite çalıştığımız zaman 45-50 kişi çalıştırmamız gerekirken şuan firmamızda 19 eleman çalışmakta. Ayrıca vasıflı eleman ve ara eleman sorunu da yaşamaktayız” dedi.
Firma olarak hedeflerinin ürün yelpazelerini genişletmek olduğunu söyleyen Mert, yurt dışı pazarlarda da çalıştıklarını fakat kriz öncesi 100,000 $ olan ihracatlarının kriz sonrası 25,000 $ 'a kadar düştüğünü dile getirdi. Ülke ekonomisinin de sıkıntılı günler geçirdiğini söyleyen Mert şöyle konuştu; “İthalat bu şekilde devam ederse üretim durma noktasına gelebilir. Türkiye gün geçtikçe tüketim toplumu olma yolundadır. Bunu önlemek için üretimi ve ihracatı arttırıp ithalatı düşürmek gerekir. Devletin bu duruma biran önce müdahale etmesi gerekiyor. Ayrıca ihracat yolunda attığımız adımlar sonrasında vergi daireleri gün geçtikçe bürokrasiyi arttırmakta ve işleyişi ağırlaştırmaktadır. Biz ve bizim gibi firmaların vergi dairesinde karşılaştığı sorunların sadeleşme yoluna gidilerek çözümlenmesi gerekir.”