Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Yerli ve Milli Ventilatöre 31 Milyon Dolarlık Sipariş

Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. (USHAŞ), yerli ve milli ventilatör cihazı üretimi için ASELSAN’la 31 milyon dolarlık sözleşme imzaladı.
Ostim Editör
10 Haziran 2020 12:40

COVID-19 sürecinde ASELSAN, BAYKAR, ARÇELİK, BIOSYS iş birliği OSTİM ve pek çok Organize Sanayi Bölgesi’ndeki KOBİ’lerin katkılarıyla kısa sürede üretilen COVID-19’un tedavisinde kullanıma sunulan yerli ve milli ventilatör cihazına ilgi giderek artıyor.

T.C. Sağlık Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olarak, özel sektör dinamizmini kamu gücü ile buluşturarak Türkiye’yi dünyanın önde gelen katma değerli sağlık hizmeti sağlayıcılarından biri haline getirmek üzere faaliyet gösteren USHAŞ, ASELSAN’la yerli ve milli ventilatör cihazı üretimi için ASELSAN ile anlaştı.

31 milyon dolarlık sözleşme

ASELSAN’dan yapılan açıklamada, ventilatör cihazının seri üretimine yönelik çalışmaya başlandığı USHAŞ ile ventilatör üretimi için 31 milyon dolarlık sözleşme imzalandığı bildirildi.

Dünyayı etkisi altına alan COVID-19 virüsü salgını ile mücadelede kullanılan en önemli tıbbi cihazlardan birinin yoğum bakım mekanik ventilatör cihazı olduğu vurgulanan açıklamada, “COVID-19 salgınını takiben tüm dünyada çok yoğun bir şekilde ventilatör ihtiyacı ortaya çıktı. Bununla birlikte cihazlarda kullanılan birçok bileşen için dünya genelinde oluşan talep kısa sürede karşılanamayacak düzeye yükseldi. Ülkelerin kendi ihtiyaçlarına öncelik verecek şekilde ventilatör cihazları ve kritik bileşenleri için ihracat yasağı ya da ihracat izni zorunluluğu gibi kısıtlamaları devreye sokmasıyla birlikte, cihazlar ve kritik bileşenleri yurtdışından tedarik edilemez hale geldi.

Böyle bir ortamda, ASELSAN, BAYKAR, ARÇELİK ve BIOSYS firmaları yerli ventilatör cihazının ülkemize kazandırılması için iş birliği yaparak yoğun çaba harcadı. ASELSAN, BIOSYS firmasının prototip seviyedeki cihazının donanım ve yazılım tasarımının birkaç hafta içinde iyileştirilmesine ve üretilebilir seviyeye ulaştırılmasına büyük katkı sağlayarak yurtdışından tedarik edilemeyen kritik bileşenlerin yerli olarak tasarlanıp üretilmesini gerçekleştirdi.” bilgisine yer verildi.

Sağlıkta da yerli ve milli teknoloji

Şirket’ten yapılan açıklamada, yaşam destek cihazları başta olmak üzere medikal görüntüleme ve tanı cihazları konusunda Türkiye’nin ithalat bağımlılığını asgari düzeye indirmek ve faaliyet gösterdiği tüm alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da yerli ve milli teknolojileri hayata geçirmek için çalışmaya devam edildiği kaydedildi.

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.