Başkent’in Üçüncüsü Oldu
Proted Protez Ortez ve Rehabilitasyon Ltd. Şti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi olarak tescillendi. Sağlık sektöründe Ankara’daki üçüncü Ar-Ge Merkezi olan firma, 10 projesinin 3’ünü de tamamladı. Proted Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Şahin, “Ar-Ge merkezi olmak bizim hayalimizdi. Zaten bir Ar-Ge merkezinde yapılması gereken çalışmaları biz bir şekilde yapıyorduk.” dedi.
Özel sektör Ar-Ge merkezleri; Ar-Ge, teknoloji ve insan kaynaklarına yapılan yatırımların, teknolojik gelişmişlik, yüksek rekabet gücü ve yüksek refah seviyesi olarak geri döndüğü anlayışıyla hazırlanan 5746 sayılı Kanun kapsamında kurularak faaliyet gösteriyor.
OSTİM Medikal Sanayi Kümelenmesi üyesi Proted de, bir buçuk yıla yakın bir çalışmasının ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi olarak tescillendi. Merkez’de ithal gelen protez ve ortezlerin yerlileştirilmesine yönelik Ar-Ge çalışmaları da yapılıyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Merkezleri 2018 Şubat ayı istatistiklerine göre, Proted, sağlık sektöründe Ankara’da üçüncü Ar-Ge Merkezi olurken, sektörde Türkiye genelinde de toplam 15 Ar-Ge merkezi arasına adını yazdırdı.
“Standartlarımızın yükselmesi açısından önemli”
Proted Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Şahin, kuruldukları günden beri Ar-Ge çalışmaları yaptıklarına dikkat çekti. Şahin, “Ar-Ge merkezi olmak bizim hayalimizdi. Zaten bir Ar-Ge merkezinde yapılması gereken çalışmaları biz bir şekilde yapıyorduk. Ama bunun tescillenmesi, hakikaten kendi standartlarımızın da yükselmesi açısından önemli.” dedi.
Ar-Ge merkezi çalışmalarına 2016 yılının son çeyreğinde başladıklarını anlatan Şahin, Ar-Ge merkezi olma süreçlerini şöyle ifade etti: “Devletin bu konuda teknik personel çalıştırma sınırlarını da gözden geçirince bizim yapımızın da ona uyarlanabileceğini gördük. 2017 yılının ikinci yarısına kadar, personel yapılanmamızı gözden geçirerek Ar-Ge merkezlerinin gereği olan teknik ve nitelikli personelle kadromuzu donatmış olduk.”
10’dan fazla proje
Merkezde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK’la birlikte yürütülen 10’dan fazla proje olduğunu anlatan deneyimli sanayici, 3 projenin tamamlandığını ve ürünlerin ortaya çıkmaya başladığını dile getirdi. Şahin, projelerin aynı zamanda Türkiye’de üretilmeyen ürünlerin yerlileştirmesine yönelik çalışmalar olduğunu da kaydetti.
İlhan Şahin, Ar-Ge Merkezi’nde tamamlanan ve devam etmekte olan projeler hakkında şu bilgileri verdi: “Hidrolik diz eklemi projemiz bitmek üzere, prototipi yapıldı gayet başarılı sonuçlar elde edildi. Bunu mayıs ayında Almanya’da fuarda sergileyeceğiz. Bunun yanında ampute koşucular için, hafif ve enerji depolama özelliğine sahip kompozit ayak projemiz vardı; o da tamamlandı. Mikro işlemcili el protezi numune çalışmaları bitti; yazılım çalışmaları devam ediyor. Muhtemelen bu yıl sonuna doğru tamamlanacak. İtalyan ve İspanyol ortaklarla yürüttüğümüz robotik dirsek eklemi AB projemizi de başarıyla sonuçlandırdık; Ürüne dönüştüreceğiz.”
Yeni projelerle de çalışmalarına devam ettiklerini kaydeden Şahin, çocuklar için polisentrik diz eklemi projesinin hazırlık aşamasında olduklarını, yine çocuklar için kalça eklemi projesini tamamlandıklarını ve test çalışmalarının devam ettiği bilgisini verdi.
ÜRÜN SÜRECİNİ HIZLANDIRIYOR
Son 5-6 yıldır Ar-Ge çalışması gayreti içinde olduklarını dile getiren İlhan Şahin, bu konudaki birikimlerine dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu Ar-Ge merkezinde ya da Ar-Ge çalışmalarında en temel şunu gördük. Yaptığınız çalışma bir şekilde uzun süre de geçse ürüne dönüşüyor. Önceden 6 ayda, 1 yılda bir ürün çıkartırken şimdi 6 ayda 5-6 tane ürünümüz çıkabiliyor. Ar-Ge çalışmalarımızın meyveleri bu.”
Proted Ar-Ge Merkezi’nde 26’sı mühendis 12’si tekniker olmak üzere 38 Ar-Ge personeli çalışıyor. Ar-Ge projelerinin yanında tesis yatırımlarına da devam eden firma, inşası devam eden 12 bin metrekare kapalı alana sahip üretim ve rehabilitasyon merkezini yıl sonunda devreye almayı planlıyor.