Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

“D-8, Mevcut Düzene Karşı Kuvvetli Bir Tezdir”

D-8 Gelişen Ülkeler Teşkilatı’nın 9. Zirvesi İstanbul’da gerçekleştirildi.
Ostim Editör
06 Kasım 2017 15:57

D-8 Gelişen Ülkeler Teşkilatı’nın 9. Zirvesi İstanbul’da gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “D-8 belli ülkeleri, belli kesimleri, belli gelir gruplarını kollayan statükoya karşı bir itirazın eseridir, böyle kuruldu. D-8 adaletsizliği, haksızlığı, hukuksuzluğu sistemleştiren mevcut düzene karşı aynı zamanda önemli bir teklif, kuvvetli bir tezdir.” dedi.
Bütün insanlığa huzur, barış ve saadet getirecek “Yeni Bir Dünya” tanımı ve arayışına dair cesur bir girişim ve samimi bir oluşum olan D-8, 15 Haziran 1997’de 8 ülkenin Devlet Başkanlarının İstanbul’da bir araya gelerek imzaladıkları anlaşma ile kuruldu.

Aydınlığa açılan kapı
54. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın liderliğinde meydana gelen, kazanan-kaybeden dengesizliği üzerine kurulmuş olumsuz rekabet kurallarını reddederek, tüm insanlığa, barış, diyalog, adalet, eşitlik, işbirliği, hak ve özgürlük vurgusuyla kapsayıcı bir şekilde herkesin kazandığı bir tasarım sunan D-8, 20. yılını geride bıraktı.

Erbakan, bu birlikteliğin önemini, “D-8’ler, 20. yüzyılın en önemli olaylarından birisi ve 20. yüzyılın 21. yüzyıla en kıymetli bir hediyesidir. Yine D-8’lerin kurulması baştan sona harplerle ve çatılmalarla geçen 20. asrın sonunda, aydınlığa açılan bir kapı gibidir.” ifadeleriyle anlatırken, Teşkilatın vizyonu bilhassa günümüzün endişe verici gelişmelerin çözümü noktasından bakıldığında işlevini daha çok hissettiriyor.

“Statükoya karşı bir itirazın eseridir”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Teşkilatın 9. Zirvesi vesilesiyle, örgütün 20. yıl dönümünü bir kardeşlik atmosferi içinde kutladıklarını belirterek, zirvede aynı zamanda geçen 20 yılın muhasebesini yaptıklarını söyledi. Erdoğan, şu hususların altını çizdi: “D-8 üyesi ülkeler olarak geleceğimizi birkaç uluslararası kuruluşun ve aktörün insafına bırakamayız. Artık belli güçlerin, belli ülkelerin gündem belirlediği, diğer yüzlerce ülkenin de intiba ettiği bir dünyada yaşamıyoruz. Bizler dünyanın irili-ufaklı tüm ülkelerinin eşit şekilde söz sahibi olduğu, küresel refaha ortak olduğu, insanlığın geleceğine beraberce yön verdiği bir düzenin savunucularıyız. Biz dünyada adalet arıyoruz, birilerinin sürekli olarak ‘ben ne diyorsam o’ diyeceği bir dünya değil. ‘Ben güçlüyüm, öyleyse haklıyım’ diyenlerin egemen olduğu bir dünyayı asla istemiyoruz. ‘Haklıyım, öyleyse güçlüyüm’ diyenlerin hâkim olduğu bir dünya istiyoruz. D-8 belli ülkeleri, belli kesimleri, belli gelir gruplarını kollayan statükoya karşı bir itirazın eseridir, böyle kuruldu. D-8 adaletsizliği, haksızlığı, hukuksuzluğu sistemleştiren mevcut düzene karşı aynı zamanda önemli bir teklif, kuvvetli bir tezdir.”

“Biz kendimizi rahat yaşayacağız diye milyarlarca insanın emeğini, alın terini sömüremeyiz.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönem başkanlığı süresince bu önemli görevi örgütün kurucu ülkesi olarak layıkıyla yerine getireceklerini söyledi. Erdoğan, “Örgütümüzün kurulmasına öncülük eden ve D-8’in adeta fikir babası olan merhum Prof. Dr. Necmeddin Erbakan Hocamızı da bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyorum.”

6 yıldız 6 temel ilke
“Kalkınma yolundaki ülkelerin dünya ekonomisi içindeki konumlarını iyileştirmek, ticari ilişkilerini çeşitlendirmek ve ticaret alanında üye ülkelere yeni imkânlar yaratmak, uluslararası seviyede karar verme mekanizmalarına güçlü biçimde katılımlarını sağlamak ve halklarının yaşam seviyesini yükseltmek.” amaçlarını edinen D-8’lerin bayrağında yer alan 6 tane yıldız D-8'lerin temel ilkelerini sembolize ediyor. D-8'lerin bayrağında 6 temel ilkeyi sembolize eden altı yıldızın anlamları şunlar: 1. Savaş değil, barış, 2. Çatışma değil, diyalog, 3. Çifte standart değil, adalet, 4. Üstünlük değil, eşitlik 5. Sömürü değil, adil düzen, 6. Baskı ve tahakküm değil, insan hakları hürriyet ve demokrasi.

Türkiye, Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya ve Pakistan’ın oluşturduğu D-8 çalışmaları; Ticaret, Tarım ve Gıda Güvenliği, Ulaştırma, Enerji ve Madenler, Turizm, Sanayi İşbirliği olmak üzere 6 temel alanda sürdürülüyor. Ancak kuruluşuyla birlikte ortaya koyduğu hedeflere bakıldığında mevcut potansiyelini değerlendiremediği ifade ediliyor.

Prof. Dr. İbrahim Kılıçarslan ‘20. Yılında D-8’ isimli kitabında şu tespitleri paylaşıyor: “20. yılına girmiş olan D8’e baktığımızda hem ekonomik alanda hem de siyasi alanda elle tutulur herhangi bir başarı görülmemektedir. Üye ülkelerin yaşadığı iç siyasi sorunlar ve istikrarsızlıklar önündeki en önemli zorluk olarak durmaktadır. Bunun yanı sıra D-8’in ciddi bir politikasının olmayışı en önemli sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm bu olumsuzluklara rağmen ülkemiz D-8’in 6 temel işbirliği alanında kurum, kuruluş, STK ve özel sektörüyle en üst seviyede çalışmalarını sürdürmektedir.”

Kalıcı politikaya ihtiyaç var
D8 üyeleri arasında ilişkilerin canlandırılması için öneriler şöyle: 1. D-8 ülkelerinin kalıcı bir D-8 politikası olmalıdır. Hükümetlere, bürokratlara göre D-8’e olan yaklaşımlar değişmemelidir. 2. D-8 liderleri(G8,  G20 ve BRICS)  gibi her yıl toplanmalı, dünya siyasetinin ve ekonomisinin gidişatına dair makro politikalar üretmelidir. 3. D-8 çerçevesinde sektörel bazda yürütülen iş birliği çalışmalarına işlerlik kazandırmalı, toplantılarda alınan kararların uygulanması takip edilmeli ve ciddi projelere imza atılması yolunda hedefler konulmalıdır.

ÜLKELERİN KOORDİNE ETTİKLERİ İŞ BİRLİĞİ ÇALIŞMALARI*

Türkiye: Sanayi, Sağlık ve Çevre
Bangladeş: Kırsal Kalkınma
Endonezya : Yoksullukla Mücadele ve İnsan Kaynakları
İran: Bilim ve Teknoloji
Malezya: Finans, Bankacılık ve Özelleştirme
Mısır : Ticaret
Nijerya: Enerji
Pakistan: Tarım ve Balıkçılık

HABERE AİT FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.