Yaşamımızın her anı, zamanın küçücük parçalarından oluşur. Her anı amacına uygun olarak değerlendirilmiş zaman, başarının ve mutluluğun anahtarıdır. Zamanında tecelli etmeyen adalet, önlenemeyen haksızlıklar Zamanında yapılmayan toplantılar, alınamayan kararlar Zamanında gerçekleşmeyen randevular, yapılmayan görüşmeler Zamanında ödenmeyen hak edişler, bitirilmeyen işler Zamanında gelmeyen alacak, ödenmeyen borçlar Zamanında ödenmeyen çekler ve senetler, bozulan piyasa düzeni Zamanında müdahale edilmeyen yangınlar, büyüyen felaketler Zamanında atılmayan tohumlar, biçilmeyen ekinler Zamanında yapılmayan uyarı Zamanında edilmeyen nasihat Zamanında verilmeyen terbiye Zamanında yapılmayan dini görevler Zamanında yapılmayan ödev Zamanında yapılmayan ziyaret Zamanında yapılmayan iade i ziyaret Zamanında verilmeyen tepki Zamanında yapılmayan övgü Zamanında yapılmayan hizmet Zamanında yapılmayan her çeşit iş Başarısızlığa, geri kalmaya, felaketlere, üzüntüye, moral bozukluğuna, mahcubiyete, yenilgiye, zarar etmeye ve pişman olmaya neden olur. Bu zor ve sonuçları vahim durumlara düşmemek için zamanın değerini bilip ve zamanı çok iyi kullanmak gerekir. İlim, bilim ve teknolojide başarılı olanlar ve dünyaya yön verenler zamanı çok iyi kullanarak bu başarıları elde etmişlerdir. Zamanın değerini, önemini bilmeyen ve zamanı iyi kullanamayanlar ise hep yanılmışlar, pişman olmuşlar ve her zaman kaybetmişlerdir, zamanın önemi ile ilgili çok etkili atasözleri ve deyimleri faydalı olur ümidiyle hatırlatmak istiyorum.
- Ahmaklar zamanı nasıl öldüreceğini, akıllılar ise nasıl kazanacağını düşünür. (ALAİN)
- Zamanlarını en kötü şekilde kullananlar, en çok zamanın kısalığından şikayet eder.(LA BRUYERE)
- Mutluluk başarıya, başarı ise zamanı değerlendirmeye bağlıdır.(SENECA)
Bir yılın değerini öğrenmek istiyorsan, onu sınavda başarısız olmuş bir öğrenciye sor. Bir ayın değerini öğrenmek istiyorsan, onu erken doğum yapmış bir anneye sor. Bir haftanın değerini öğrenmek istiyorsan, onu haftalık bir gazetenin editörüne sor. Bir saatin değerini öğrenmek istiyorsan, onu sevdiğini bekleyen bir aşığa sor. Bir dakikanın değerini öğrenmek istiyorsan, onu treni kaçıran birine sor.
Bir saniyenin değerini öğrenmek istiyorsan, onu bir kazadan son anda kurtulmuş birine sor. Bir salisenin değerini öğrenmek istiyorsan, onu olimpiyatlarda gümüş madalya kazanan bir sporcuya sor.
- Hayatınızı seviyorsanız zamanınızı boşa harcamayınız, çünkü zaman hayatın kendisidir. (BENJAMİN FRANKLİN)
- Zamanın kime dost, kime düşman olacağı bilinmez. (SHAKESPEARE)
İslam, zamanı sonsuzluk olarak anlar ve ifade eder. Kuran ayetleriyle ve hadislerle insanın yaşadığı hayatın her anından hesaba çekileceği, kendisine verilen zamanı, hayat sermayesini nasıl harcadığından sorguya çekileceği, zamanını boşa harcayan ve değerlendiremeyen insanın pişman olacağı belirtilmiştir. İlk pişmanlık ölüm halinde, ikincisi ise ahirette olacaktır. Zaman kavramının önemini ve değerini, insana verilmiş nimetlerin en büyüğü olduğunu ALLAH’ın(CC) Kuran ı Kerim’in bazı ayetlerinde zamana yemin etmesinden de anlıyoruz. Asr suresinde ALLAH(CC) zamana yemin eder. ZAMAN; hiçbir şeyle mukayese edilemeyecek kadar çok değerli bir servet, ve çok dikkat edilerek kullanılması gereken çok önemli bir sermayedir.