Türkiye'de her şehre bir bilim merkezi
ABD'de temaslarda bulunan Bakan Nihat Ergün, hükümetin 2023 vizyonuna 'her şehre bir bilim merkezi' hedefini eklediklerini belirtti. Sanayiciler için, bilim merkezlerine yaptıkları her katkıyı vergiden düşebilecekleri destek modelleri geliştireceklerini kaydeden Ergün, "Bilim merkezleri sanayi şirketlerinin teknoloji fidanlığı olacak" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 'Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılına kadar Türkiye'nin bütün şehirlerinde Bilim Merkezleri olacak. Bunu 2023 vizyonumuza ekliyoruz' dedi. Bir dizi temaslar için ABD'de bulunan Bakan Ergün, ziyaretinin ikinci ve üçüncü gününde, Hollywood'da bulunan Universal Stüdyoları ile, San Francisco'daki Exploratorium Bilim Merkezi'ni ziyaret ederek, incelemelerde bulundu. Ergün, hızlı bir şekilde Türkiye'nin 81 ilinde bilim merkezlerinin kurulmasını sağlayacaklarını, 3-4 yıl içinde büyükşehirlerde, 10 yıl içinde de Türkiye'nin bütün şehirlerinde bilim merkezlerinin ortaya çıkacağını anlattı.
Türk mucitler yetişecek
Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılına kadar Türkiye'nin bütün şehirlerinde 'Bilim merkezlerinin' olacağını belirterek, bu hedefi 2023 vizyonuna eklediklerini kaydetti. Ergün, “Bilim merkezleri sanayi şirketlerinin teknoloji fidanlığı, bu bilim merkezlerindeki çocukların hepsi gelecekte teknoloji firmalarının, teknoloji geliştirmede altyapısını oluşturacaklar" dedi. Ergün, “Aslında teknoloji firmalarının en önemli yatırım alanlarından birisi bu bilim merkezleri. Intel'in CEO'su Paul Otellini 16 yaşında San Francisco'daki bilim merkezinde çalışmış. Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey de bu merkezin yönetiminde” diye konuştu.
Ar-Ge yapana vergi desteği
Şu anda organize sanayi bölgelerinde meslek liselerinin, yüksek okullarının, fakültelerin kurulması için çalışmalar yaptıklarını bildiren Ergün, bu çerçevede Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nin de (TAYSAD) bir vakıf üniversitesi kuracağını anlattı. Ergün, sanayicilerin, kaynaklarının bir kısmını Ar-Ge'ye ayırdıklarında hükümet olarak teşvikler verdiklerini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ar-Ge harcamalarını vergiden muaf tutuyoruz. Sanayiciler için, bilim merkezlerine yaptıkları her katkıyı da vergiden düşebilecekleri destek modelleri geliştireceğiz.”
TÜBİTAK'ın kaygısı ticari değil
TÜBİTAK'ın temel bilim araştırmalarına kesinlikle devam edeceğini ifade eden Ergün, TÜBİTAK'ın araştırmasını yapıp, ticarileştirmediği ürünler olduğunu söyledi. Bakan Ergün, örnek olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Güneydoğu Anadolu'daki sınır birliklerini ziyaretinde tadına baktığı üç yıl boyunca bozulmayan yemekleri göstererek, 'TÜBİTAK, bu alanda üç yıl boyunca araştırma yapmış. Dolma gibi üç yıl boyunca bozulmayacak yemekler geliştirmiş. Ancak sanayiye aktaramamış. Rafta kalmış. Asker de şimdi ithalini kullanıyor. Bunların rafta kalmaması gerekiyor' diye konuştu. Böyle ürünlerin afet zamanlarında da kullanılabileceğine dikkati çeken Ergün 'TÜBİTAK'ın teknoloji transfer etmesi gerekir. Bazı enstitüler yapılan araştırmaların transfer merkezi olarak kullanılacak' diye konuştu.
İzmit'e yerli Hollywood
Nihat Ergün, Los Angeles temaslarında dünyanın en büyük film endüstrisi Hollywood tesislerini yerinde inceleyerek, Türkiye'nin kendi Hollywood stüdyolarını kurmak için çalışmalar yaptığını belirtti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından eski SEKA arazisi olarak bilinen alanda bin 500 dönümlük film stüdyolarının kurulmaya başlandığını aktaran Ergün, 'Filmlerin tamamı Hollywood'da stüdyoda çekildi. Bizse o filmlerde bambaşka bir dünya görüyoruz. Bir endüstri ortaya çıkarmışlar. Türk dizilerinin çok fazla ülkede izleniyor olması bizi de hareketlendirdi. Kocaeli'nde kurulan stüdyolarda TRT ile Osmanlı dizisi çekiyorlar' diye konuştu. Ergün, Kocaeli'nde stüdyoların yanı sıra dekor ve kostümleri yapan merkezlerin de olacağını ve buraların zamanla turizm merkezi haline geleceğini söyledi.