Almanya’ya Daha Fazla İhracat Potansiyeli Var
OSTİM OSB Dış Ticaret Koordinatörlüğü, online olarak düzenlediği Dış Ticaret Buluşmaları serisine Almanya ile devam etti. T.C. Hannover Ticaret Ataşesi Nilüfer Sandallı, COVID-19 Öncesi ve Sonrası Dış Ticaret seminerinde çarpıcı bilgiler verdi ve firmalara önerilerde bulundu.
Salgının Alman ekonomisine etkileri ve ülkenin hayata geçirdiği ekonomik tedbirleri anlatan Sandallı, Almanya’nın, Türkiye’nin ihracatında ilk sırada yer alırken ithalatında da Çin’den sonra ikinci sırada geldiğini belirtti. Nilüfer Sandallı, ülkenin her yıl cari işlemler dengesinde fazla verdiğini, bunun da özellikle ABD tarafından dünya kamuoyunda eleştirildiğini kaydetti.
“Almanya’nın dış ticaretinden aldığımız pay az”
2019 yılında Almanya’nın ihracatının 1.3 trilyon avro ithalatının da 1.1 trilyon avro olarak gerçekleştiği aktaran Sandallı, “Bu kadar büyük hacimli ithalat ve ihracat yapan Almanya’nın dış ticaretinden aldığımız pay çok az. İhracatlarında 15. ithalatlarında 16. sıradayız. Çok daha iyisi olabiliriz potansiyelimiz var. Bu pazarda varız ama ya farklı ürünlerde girmeliyiz ya da mevcut ürünlerin ihracatını artırmalıyız.” dedi.
COVID-19 salgınıyla tüm dünyada olduğu gibi Almanya’da da arz ve talebin etkilendiğine işaret eden Nilüfer Sandallı, ülkenin ithalatında ve ihracatında gerilemenin başladığını söyledi.
Almanya’nın ithalatında Çin, Hollanda, ABD, Fransa ve Polonya’nın ilk sıralarda geldiğini belirten Hannover Ticaret Ataşesi, “Polonya Almanya’ya göre daha ucuz iş gücüyle birçok malın üretim ve montajını yapıyor. Bu anlamda Polonya, Türkiye için bir rakip.” bilgisini verdi.
“Sektör ve eyalet tespiti yapın”
Almanya’nın çok bilindik ve ulaşılır olmasına rağmen iş yapmanın kolay olmadığı bir ülke olduğu uyarısını yapan deneyimli Ticaret Müşaviri şu bilgileri paylaştı: “Ülke eyalet sistemi ile yönetiliyor ve 16 eyaletten oluşuyor. Her eyaletin kendi başbakanı ve ekonomi bakanı var. Her eyaletin ekonomisini ayrıca incelemek gerekiyor. Her eyaletin birçok Avrupa ülkesinden fazla ithalat ve ihracatı var. Almanya’nın içinde ilgilendiğiniz sektörün hangi eyalette öne çıktığını tespit ederseniz büyük havuzda nokta atışı denilen çerçeveyi çizmiş olursunuz.”
Almanya’ya ihracat fırsatlarında sektörlere göre bilgiler veren Nilüfer Sandallı, yenilenebilir enerjiye özellikle de rüzgar enerji sistemlerine büyük önem verildiğini anlattı. Rüzgar enerjisi sektöründe iki Alman firması Ewe ve Enercon’un birleştiğini belirten Sandallı, “Enercon’un Türkiye’de de kuruluşu var. Yaklaşık 20 senedir İzmir’de de faaliyet gösteriyor. Ülkemizde rüzgar türbini kurulmasına yönelik projeleri var. Bu projelerde bazı parçaları Türkiye’den tedarik ediyorlar.” dedi.
Drone kullanımı için mevzuat hazırlanıyor
Havacılık sektörünün sunduğu fırsatları da anlatan Nilüfer Sandallı, Airbus’ın Bremen’deki fabrikasının yanında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.’nin (TUSAŞ) de bir tesisi olduğunu, Airbus’ın Çin’de ürettirdiği kanatların denetim ve kontrolünün TUSAŞ tarafından yapıldığı bilgisini verdi.
Ülkede, Drone Eylem Planı hazırlandığını dile getiren Sandallı, drone kullanımının günlük hayatta yaygınlaştırılmak istenildiğini bunun içinde sadece Almanya için değil Avrupa Birliği için de mevzuat hazırlığı girişimi başlatıldığına dikkat çekti.
COVID-19 salgını döneminde sektörlere verilen teşviklerle ülke ekonomisinin 2021 yılında pozitife döneceği beklentisini dile getiren Nilüfer Sandallı, Lufthansa’nın Airbus’tan 120 adet uçak alma şartıyla devlet desteği aldığı bilgisini paylaştı.
“Sektörel fuarlara katılmaya devam edin”
Türkiye’de verilen sağlık hizmetlerinin kalitesine değinen Sandallı, sağlık turizmi için Almanya’nın Türkiye’ye kaynak olabileceğini vurguladı.
Almanların geleneksel fuar alanı ve düzenine alışık olduğunu aktaran Nilüfer Sandallı, sanal fuarcılığa devam edilmesinin yanında OSTİM’li firmalara Almanya özelinde her sektörde lider olan fuarlara katılmaya devam etmelerini tavsiye etti.
Ülkede şirket satın almanın mümkün olduğunu ancak uzun bir süreç istediğini vurgulayan Sandallı, Almanya’da bir depo, ofis gibi adrese sahip olmanın şirket satın almalarda avantaj sağladığını söyledi.
COVID-19 sürecinde İtalya ve İspanya’nın yaşadığı durumdan dolayı Almanya’nın üretim zincirinde büyük sıkıntılara yol açtığını kaydeden Nilüfer Sandallı, sorunun çözümü için Aşağı Saksonya Eyaleti Ekonomi Bakanlığı’nca Tedarik Zinciri Merkezi kurulduğu bilgisini verdi.
“Almanya OSTİM için önemli bir pazar ve çözüm ortağı”
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, KOBİ’lerin ihracatına yönelik destekleri için T.C. Ticaret Bakanlığı’na teşekkür etti. Aydın, “Almanya, OSTİM için, Ankara için ve Türkiye için çok önemli bir pazar ve çözüm ortağı.” dedi.
Türkiye’de üretilen makinelerin tamamlanması için Almanya’nın önemli bir tedarik merkezi olduğunu dile getiren Aydın, Almanya için de Türkiye’nin önemli bir tedarik merkezi konumunda olduğunu vurguladı.
Almanya ile ilişkilerde COVID-19 salgını sonrası için proaktif hareket edilerek çok fazla iş fırsatı çıkabileceğine işaret eden Aydın, “OSTİM’li firmalarımızın, kümelenmelerimizin ve Ankaralı firmaların iş birliği için yoğun çaba harcıyoruz. Salgın sonrasında Almanya’nın tedarik sisteminde bölgemizin ve Ankara’nın önemli bir yer alacağını düşünüyorum.” görüşünü paylaştı.