Avrasya Kapısı Azerbaycan ve Gürcistan’la Açıldı
OSTİM ENERJİK 2. URGE Projesi yurt dışı pazarlama faaliyeti kapsamında 11 üye firmanın katılımıyla Azerbaycan ve Gürcistan’da ihracat ve iş birliği fırsatlarını inceledi.
Küme heyeti, Bakü’de Azerbaycan Sahibkarlar (İşverenler) Teşkilatları Milli Konfederasyonu, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te de Business Union Georgian Employer’s Association iş birliğinde, ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. 81 firmanın katılımıyla düzenlenen OSTİM heyeti, 165 ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Kurum ziyaretlerinde küme üyelerinin yüz yüze görüştüğü firmalarla birlikte ikili iş görüşmesi sayısı 200’e yaklaştı.
5 milyar dolar ticaret hacmi
Heyet, programın ilk durağı olan Azerbaycan’da Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral ve Ticaret Müşaviri Ahmet Ataker ile görüşerek Azerbaycan’ın yatırım fırsatları, yasal düzenlemeleri, ekonomik ve siyasi yapısı hakkında bilgi aldı.
Erkan Özoral, Azerbaycan ile Türkiye arasında Tercihli Ticaret Anlaşması imzalanacağını bununla 5 milyar dolarlık ticaret hacmi ve Türk mallarının Azerbaycan pazarına girişinin sağlanmasının hedeflendiğini anlattı.
Küçük tesislerde daha çok potansiyel var
Gürcistan’ın Başkenti Tiflis’te Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan ve Ticaret Müşaviri Ahmet Cüneyt Darçın ile görüşen küme üyeleri, yenilenebilir enerji ve çevre teknolojileri alanında Gürcistan’ın potansiyeli ile ilgili bilgi aldı.
Büyükelçi Fatma Ceren Yazgan, Gürcistan’da Hidroelektrik santralleri ve Biokütle santrallerinin önemli olduğunu belirtti. Büyük tesislerden ziyade küçük tesislerde daha çok potansiyel olduğunu vurgulayan Yazgan, “Güneş ve mikro HES alanında Gürcistan’a yönelmiş uluslararası fonlar mevcut bunlardan fayda sağlanabilir.” tavsiyesinde bulundu.
Gürcü ve Türk İş Adamları Derneği GÜRTİAD, Gürcistan Ticaret ve Sanayi Odası, Gürcistan Devlet İhale Ajansı gibi kurumlarla görüşen OSTİM ENERJİK heyeti, bu kurum ve kuruluşların sahip oldukları firma ağlarına erişme imkanı buldu. Heyet ayrıca Gürcistan’da yatırım yapma konusunda fikir edindi.
Yenilenebilir enerji potansiyelleri
Azerbaycan
Azerbaycan’da yenilenebilir enerji kaynaklarının potansiyeli 25.000 MW’tan fazla. Ülkenin güneş enerjisine bağlı potansiyeli 5.000 MW. Diğer kaynaklardan üretim potansiyeli ise rüzgar için 4.500 MW, biokütle için 1.500 MW, jeotermal enerji için 800 MW ve küçük hidroelektrik santraller için 350 MW olduğu tahmin ediliyor.
Gürcistan
Gürcistan yenilenebilir enerji potansiyelinin sadece yüzde 25’ini kullanıyor. Hidroelektrik, rüzgar, güneş, biokütle ve jeotermal enerjide kullanılmayan büyük bir potansiyelden söz ediliyor. Enerji üretim potansiyelinin küçük hidroelektrik santraller için 15.000 MW, rüzgar için 1,500 MW, güneş için 500 MW, biokütle için 1,700 MW, orta-düşük sıcaklıkta 200-250 m3’lük jeotermal enerji potansiyeli olduğu tahmin ediliyor.