Tacikistan’da Kalitenin Karşılığı: Türk Malı
OSTİM, üyelerinin ihracatını artırmak için pek çok proje ve çalışmayı aynı anda sürdürüyor. Bu çalışmalardan biri de; OSTİM OSB Dış Ticaret Koordinatörlüğü tarafından yürütülen Dış Ticaret Buluşmaları; COVID-19 Öncesi ve Sonrası Dış Ticaret Seminerleri.
Seminerlerde T.C. Ticaret Bakanlığı’nın hedef ülkelerdeki ticaret müşavirleri OSTİM’li sanayicilere görev yaptıkları ülkelerdeki ticari fırsatları anlatıyor.
“Tacikistan az tanınıyor”
Tacikistan Duşanbe Ticaret Müşaviri Muhammed Emrah Soğancı da online seminerde ülke hakkındaki ticaret fırsatlarını anlattı.
Tacikistan’ın, Türkiye’de az tanınan bir ülke olduğunu belirten Muhammed Emrah Soğancı, 2019 verileriyle ülkenin 9,2 milyon nüfusunun yüzde 74’ününkırsal kesimde yaşadığını ve 880 dolar kişi başı milli geliri olduğunu aktardı.
Ülkedeki hidroelektrik santralinin yoğunluğuna işaret eden Soğancı, Tacikistan’ın önemli bir elektrik ihracatçısı olduğunu söyledi. Hidroelektrik enerji potansiyeliyle birlikte ülkenin en önemli projesinin 3.4 milyar dolar değerindeki Rogun Barajı Projesi olduğu bilgisini veren Soğancı, Rogun Barajında üç nükleer santral kapasitesine eşit olacak, 3.600 MW elektrik üretilmesinin planlandığını anlattı.
“Kaliteliyse Türk malıdır”
Ülkenin ihracatında birinci sırayı Türkiye’nin aldığını dile getiren Muhammed Emrah Soğancı, “Genel manada Tackistan’ın 4. en büyük dış ticaret partneriyiz. 2019 verilerine göre. COVID-19 süreci Türkiye -Tacikistan arası ekonomik ilişikleri çok fazla etkilemedi. Tacikistan’da bir mal kaliteliyse Türk malıdır anlayışı var, bu anlamda olumlu bir imaj var, vatandaşlarının ayrı bir yaklaşımı var. Ekonomisinin ithalata dayalı olması Türkiye için iyi bir fırsat. Yatırım teşvikleri ve pazarın yatırıma aç olması da iyi bir fırsat yatırımcılar için.” bilgilerini verdi.
Yabancı yatırımcıların Tacikistan’da devlet garantisi altında olduğunu aktaran deneyimli ticaret müşaviri, ülkede son 10 yılda Türkiye’den 200 milyon dolarlık yatırım yapıldığını 80 Türk firmasının ülkede aktif olarak faaliyet gösterdiğini belirtti.
İş ve inşaat makineleri ithalatı artıyor
OSTİM’in ana sektörlerinin ihracat fırsatlarını da detaylı bir şekilde anlatan Muhammed Emrah Soğancı, Başkent Duşanbe’de inşaat sektörünün hızlı bir şekilde geliştiğini eski binaların yıkılarak yeni binaların yapıldığını iş ve inşaat makineleri ithalatının arttığı bilgisini paylaştı.
Tacikistan’da teknolojiye çok fazla ihtiyaç duyulduğunu aktaran Soğancı, ülkede 5 tane mobil telekomünikasyon şirketinin faaliyet gösterdiğini bu şirketlerinin yatırımlarının da haberleşme teknoloji sektörüne fırsatlar oluşturduğunu kaydetti.
Soğancı, savunma ve silah sistemlerinde modernizasyona ihtiyaç duyulduğunu, Türk savunma şirketlerinin Tacikistan’da yer edinebileceğine inandığını ifade etti.
Türk doktorların yönetiminde bir tıp merkezi ve laboratuvar açılmasının söz konusu olduğunu vurgulayan ticaret müşaviri, “Tacikistan’da medikal anlamda yapılması gereken öne önemli yatırımların başında hastane geliyor.” dedi.
İhracatın artırılması için öneriler
Duşanbe Ticaret Müşaviri Muhammed Emrah Soğancı, Tacikistan’a ihracatın artırılması için şu önerileri sıraladı:
- Sanal/klasik ticaret heyeti programları organize edilmesi.
- Fuarlara katılım, Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nın düzenlenmesi.
- Ülke ve tanıtım sektörüne ağırlık verilmesi.
- Taşımacılıkta uygulanmakta olan geçiş belgesi kota uygulamasına son verilmesi.
- Bir Türk bankasının ülkede faaliyete geçmesi
- Türk ve Tacik bankalar arasında muhbir hesap ilişkileri kurulması.
- Ticaret/lojistik merkezlerinin oluşturulması.
- Türkiye ve Tacikistan’ın ortak sanayi bölgesi kurması.
- Otomotiv ana/yan sanayi, inşaat malzemeleri, elektrikli makine ve cihazlar, sanayi/tarım makineleri, medikal, ilaç, tekstil-hazır giyim sektörleri öncelikli sektörler. Savunma sanayii alanında iş birliğinin güçlendirilmesi, bilgi güvenliğinden donanıma, yazılımdan elektronik sanayi ürünlerine, bilgi ve iletişim teknolojilerinde ortak projeler geliştirilmesi.
- Kamu ve uluslararası kuruluşlarının ihalelerinin takibi.
- Karayolu, enerji ve maden başta olmak üzere altyapı yatırımları, müteahhitlik projelerinde yer alınması.
- Teknik müşavirlik ve mühendislik hizmetleri dahil inşaat sektöründeki Türk firmalarının varlığının güçlendirilmesi.