“Ortak Tasarıma Sahip Araçlar Üretilecektir”
T.C. Ticaret Bakanlığı Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Belarus Ticaret ve Sanayi Odası’nın organizasyonuyla düzenlenen Türkiye-Belarus İş Forumu, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve Belarus Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Igor Lyaşenko’nu katılımıyla gerçekleştirildi. Forum kapsamında Türkiye ve Belarus’lu iş adamları ikili iş görüşmeleri de gerçekleştirdi.
İş Forumuna, Belarus’tan bakanlıklardan ve çeşitli kamu kurumlarından temsilciler ile ülkenin önde gelen sanayi işletmelerinin yetkilileri ve özel sektör temsilcileri katıldı.
“Özel sektör iş birliği çok önemli”
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Belarus ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini ifade etti. Belarus Karma Ekonomik Komisyonu 10. Dönem Başkanlığını da yürüttüğünü ifade eden Pakdemirli, 2018 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 632 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirtti.
Ticaret hacminin beklentilerin altında kaldığına dikkati çeken Bakan Pakdemirli, “Sayın Cumhurbaşkanlarımız hedefi belirledi. Hedef, 1 milyar dolar ticaret hacmi. Bu hedefe ulaşmak için hem mevcut potansiyelimizi artırmamız hem de yeni iş birliği alanları belirlememiz gerekiyor. Biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız. İş dünyasına da önemli görevler düşüyor. İkili ticaret ve yatırım ilişkilerinin artırılmasında özel sektörler arasındaki iş birliğinin çok önemli olduğuna inanıyorum.” dedi.
Ortak tasarım araçlar üretilebilir
Belarus Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Igor Lyaşenko, her iki ülkenin iş adamlarına da daha etkin çalışmalar yapmaları için çağrıda bulundu. Belarus’ta Türk sermayeli 143 şirket olduğunu ve 1 milyar dolara yakın bir yatırım yaptıklarını belirten Lyaşenko, ticaret alanlarının çeşitlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye şartlarına uygun ticari araç ürettiklerini belirten Belarus Devlet Adamı, inşaat, madencilik gibi alanlarda kullanılabilecek makinelerinin uluslararası standartlara uygun üretildiğini anlattı.
Tarımda kullanılan araç ve ekipman üretimleri hakkında da bilgi veren Lyaşenko, “Türkiye’ye uygun olacak tasarımlar üzerinde çalışılıyor. Bundan sonraki aşamada ortak tasarımlara sahip olan araçlar da mutlaka üretilecektir. Türk yatırımcıları için Belarus Cumhuriyetinde özel imtiyazlara sahip sanayi bölgelerinde alanlar ayırabiliriz.” dedi.
Konuşmaların ardından, Türkiye ve Belarus kurumları ve firmaları arasında iş birliği sözleşmeleri imzalandı.