Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

KOBİ'lere Finans Kaynağı: Girişim Sermayedarları

OSTİM Teknoloji A.S., KOBİ’lerin girişim sermayesi finansmanında banka kredileri dışında faydalanabilecekleri alternatif imkanlar ve yöntemler hakkında “KOBİ’ler için Alternatif Sermaye Finansmanı Kaynakları” konulu panel düzenledi.
Ostim Editör
12 Ocak 2015 14:13

OSTİM Teknoloji A.S., KOBİ’lerin girişim sermayesi finansmanında banka kredileri dışında faydalanabilecekleri alternatif imkanlar ve yöntemler hakkında “KOBİ’ler için Alternatif Sermaye Finansmanı Kaynakları” konulu panel düzenledi.

Yatırımlarını ve projelerini geliştirmek ve şirketlerini büyütmek isteyen KOBİ’lerin ihtiyaç duydukları sermaye finansmanına ulaşmada, banka kredileri dışında bir diğer kaynak da girişim sermayesi şirketleri. Bu şirketler, büyüme potansiyeli olan KOBİ’lere, hisselerine ortak olarak finansal destek sunuyor. Hedeflenen büyümeye ulaşan şirketlerde girişim sermayedarları hisselerini satarak şirketten ayrılıyor. Ayrıca girişim sermayesi şirketleri ortak oldukları şirketlere finans desteğinin yanı sıra kurumsallaşma adına birikimlerini de sunuyor.

Girişim sermayesi hakkında imkan, fırsat ve deneyimlerin aktarıldığı Gözde Girişim Direktörü Tayfun Özkan’ın moderatörlüğündeki panelde; Borsa İstanbul Özel Pazar Müdürü Recep Bildik, İslam Kalkınma Bankası’ndan ICD Uzmanı Ali Camlıoğlu, TOBB Girişim Sermayesi Sektör Meclisi Başkanı Göktekin Dinçerler, Doğuş-SK Genel Müdürü Kayrıl Karabeyoğlu, Pera Capıtal Genel Müdürü Kerim Yalman, RHEA Genel Müdürü Seda Önen ve İş Girişim Genel Müdürü Murat Özgen konuştu.

“Kaliteli iş yapıyorlar”
Etkinliğin ev sahibi OSTİM Teknoloji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sedat Çelikdoğan, büyüme potansiyeli olan firmaları bankalara göndermek yerine ortak olacak girişim sermayedarlarıyla
buluşturmayı hedeflediklerini vurguladı. Çelikdoğan, Türkiye’de girişim sermayedarlarının başarılı projelere ortak olarak şirketi geliştirdikten sonra hisselerini satıp çıktıklarını kaydetti. OSTİM’deki KOBİ’lerin kaliteli iş yaptığını belirten Sedat Çelikdoğan, “KOBİ’lerimiz büyümeye aday.” dedi.

KOBİ’leri kurumsallaştırıyor
BIST Özel Pazar Müdürü Recep Bildik, Özel Pazar’ın şirketlere halka açılmadan finansman, ortak olduğu şirketteki payını artırmak isteyen şirket ortaklarına likidite, yatırımcılara ise yaptıkları yatırımları likidite edebilecek alıcıları bulma olanağı sağladığını söyledi. Borsada halka açılmanın KOBİ’ler için çeşitli yükümlülükler getirdiğine işaret eden Recep Bildik, “Burada sermaye arayan KOBİ’lerle yatırımcıları buluşturuyoruz. En önemli özelliği sermaye piyasası kanununa tabi olmaması. Gelecek şirketlerin halka açık olmaması gerekiyor. Bu sayede sermaye piyasası kanununa tabi olmuyoruz, o yüklerle KOBİ’leri meşgul etmiyoruz ve halka açılmalarına, kurumsallaşmalarına imkan sağlamış oluyoruz. Girişim sermayesi yatırım ortaklıkları, girişim sermayesi yatırım fonları büyüme potansiyeli olan KOBİ’lere ortaklık yaparak hem sermaye sağlıyorlar hem de büyümeleri için yol gösteriyorlar.” ifadelerini kullandı.

Gelişme potansiyeli olan erken aşama şirketlere yönelik belirli teşvikler verildiğini hatırlatan Recep Bildik, Hazine Müsteşarlığı’ndan sertifikalı melek yatırımcılara bir şirkete, girişime yaptıkları yatırımın 1 milyon liraya kadar olan kısmını başka bir gelirinden doğan vergisinden düşme hakkı tanındığını hatırlattı.

Özel Pazar’a üye olma koşullar hakkında da bilgi veren Bildik, halka açık olmayan anonim ve limite şirketlerle faaliyetine yeni başlamış kuruluşunun üzerinden 6 ay geçmiş girişimci şirketler ve en fazla 5 yaşında olan şirketlerin haricinde de aktif büyüklüğü 5 milyon liraya ulaşan 2 yıllık şirketlerin pazara üye olabileceği bilgisini verdi.

1 milyon iş
İslam Kalkınma Bankası Özel Sektörü destekleme birimi ICD, (İslamic Corporation For The Development Of The Private Sector) Uzmanı Ali Camlıoğlu, birimin 1999 yılında kurulduğunu belirtti. Birimin üye ülkelerde özel sektörün gelişmesi için direk yatırımlar, sermaye finansmanları kısa dönem, orta dönem ve uzun dönemli finansmanlar sağladığını dile getiren Camlıoğlu, “2020’ye kadar üye ülkelerimizde 1 milyon adet iş yaratmaya doğrudan ya da dolaylı olarak destek olmaya çalışıyoruz.” dedi.

Panelden Notlar
Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Girisim Sermayesi Sektör Meclisi Baskanı Göktekin Dinçerler, girisim sermayedarlarının, sermaye artırımı yoluyla ya da hisse satısı yoluyla sirketlere ortak oldugunu belirtti.
Dinçerler, bireysel ortak olmakla bir fon’u ortak almanın aynı anlama geldigini ancak fon’un daha kurumsal bir yapı olduguna isaret etti.

İş Girisim Genel Müdürü Murat Özel, is girisim sermayesi olarak büyümeyi finanse etmek istediklerini vurguladı. Sirketlerin 10-15 yıl içerisinde gelebilecekleri seviyeye 3-5 yıl içerisinde getirmeye çalıstıklarını aktaran Özel, bilgi birikimlerini de sirketlere getirdiklerini söyledi.

Dogus-SK Genel Müdürü Kayrıl Karabeyoglu, Türkiye’de 100 milyon dolarlık bir fon yönettiklerini anlattı.
Gayrimenkul ve enerji üretimi sektörleri haricinde genel olarak tüm sektörlerle ilgilendiklerini dile getiren Karabeyoglu, “Bizim için birinci öncelik sirketin hissedarlarıyla aynı vizyona sahip olmak ve karsılıklı güven unsuru. Çünkü biz kurumsal yapılarız. Karsımızda da olabildigince kurumsal yapılar görmek istiyoruz.” dedi.

RHEA Girisim Sermayesi Yatırım Ortaklıgı A.S. Genel Müdürü Seda Önen, sirketlerinin toplamda 70 milyonu asan bir portföy yatırımı olduğunu dile getirdi. Yatırımlarını saglık ve teknoloji alanlarına odakladıklarına deginen Önen, “Yatırım yaptığımız tüm sirketlerde Türkiye’ye yenilik getirmesi, fikir olarak hem içinde bir yenilik barındırması hem de Türkiye’nin ihtiyacı olan bir alanda olmasına dikkat ediyoruz.” seklinde konustu.

Pera Capital Partners Kurucusu ve Yönetici Ortagı Kerim Yalman, 60 milyonluk fon büyüklügüyle 5-15 milyon euro’luk yatırımlar yaptıklarını belirtti. Karlılıgını koruyarak büyüyebilen her türlü isle ilgilendiklerini vurgulayan Yalman, üretim ve ticaret sirketlerine agırlık vermeye niyetli olduklarını aktardı.

Gözde Girisim Direktörü Tayfun Özkan, sirket olarak sabit bir fon büyüklüklerinin olmadıgını belirtti. Kaynakları efektif kullanmak adına genellikle 30 milyon doların üzerinde yatırımlar yaptıklarına dikkat çeken Özkan, “Kredi limitleri kısıtlı olan sirketlerin limitlerini açmak konusunda ciddi katkılarımız oluyor.” dedi.
 

HABERE AİT GÖRSELLER İÇİN TIKLAYINIZ

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.