Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

“Markalaşmayı Yaygınlaştıracağız”

OSTİM Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Bakan Zeybekci, 2015 önceliklerinin ilk sırasına “Katma değeri yüksek üretim yapmak, ihracat birim kilogram fiyatımızı artırmak” hedefini koydu.
Ostim Editör
12 Şubat 2015 10:47

T.C. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2014’ün zorluklarla dolu bir yıl olarak geride kaldığını belirterek, küresel ekonomideki durum dikkate alındığında, Türk ekonomisinin büyüme ortalamasının son derece önemli olduğunu belirtti.

OSTİM Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Bakan Zeybekci, 2015 önceliklerinin ilk sırasına “Katma değeri yüksek üretim yapmak, ihracat birim kilogram fiyatımızı artırmak” hedefini koydu. Zeybekci, “İhracata dönük üretimi, Ar-Ge’yi, inovasyonu ve markalaşmayı tüm ülkeye yaymak için çalışmalarımızı devam ettireceğiz.” dedi.

Nihat Zeybekci, 2014 yılının küresel ekonomi açısından oldukça durgun ve siyasi karışıklıklarla dolu bir yıl olduğunu söyledi. Tüm bunlara rağmen Türkiye’nin hem ekonomik hem de siyasi bakımdan oldukça iyi performans gösterdiğini ve istikrarlı bir tablo çizdiğini ifade eden Zeybekci, “2014’ün ilk yarısında %3,3 büyüyen Türkiye ekonomisi yılın 3. çeyreğinde ise %1,7 büyüme kaydetti. Sabit fiyatlarla GSYH rakamlarına bakıldığında, Türkiye ekonomisi son 20 çeyrek boyunca büyümüş olup, büyüme ortalaması %5,6 olarak gerçekleşmiştir. Küresel ekonomideki durum dikkate alındığında Türkiye ekonomisinin bu denli büyümesinin son derece önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi.

“Cari açıkta iyileşme görülüyor”
Ödemeler dengesi rakamlarına bakıldığında cari açıkta belirgin iyileşmenin göze çarptığını anlatan Bakan Zeybekci, şu bilgileri aktardı: “Cari açık ilk 11 ayda geçen senenin aynı dönemine göre %31,7 geriledi ve 56,7 milyar dolardan 38,7 milyar dolara düştü. 2014 yılı ihracatımız geçen yıla göre %4,0 artışla 157,8 milyar dolar, ithalat ise %3,7 azalışla 242,3 milyar dolar olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise %65,1 olmuştur. Bildiğiniz üzere, Haziran ayından bu yana petrol fiyatlarındaki düşüş %60 seviyesine yaklaşmış durumda. Petrol fiyatlarındaki düşüşün, ithalatının dörtte biri enerji faturası olan ülkemize, hem ithalatımızın ucuzlaması hem de ihracatçımızın yükünün hafiflemesi yoluyla önemli avantajlar yaratacağı açık. Bu durum cari dengemize de olumlu yansıyacaktır.”

“Petrol fiyatlarının düşmesi cari açığa olumlu yansır”
Bakanlık tarafından yapılan bir çalışmada; 2015 yılında petrol fiyatlarının 2014 yılına göre %25 daha düşük seviyede (yaklaşık olarak 74 dolar) olması halinde, bu durumun 2015 için OVP’de öngörülen, cari açığa 13 milyar dolar düşürücü etkisi olabileceğinin görüldüğünü vurguladı.

Nihat Zeybekci, “Aynı dönemde, petrol fiyatlarının %50 daha düşük seviyede (yaklaşık olarak 60 dolar) gerçekleşmesi halinde, bu durum, 2015 için Orta Vadeli Program’da (OVP) öngörülen, cari açığımızda yaklaşık 21,5 milyar dolar düşürücü etki yaratabilir. Ayrıca Avro/Dolar paritesinde 1 puanlık gerilemenin ihracatımıza yıllık 550 milyon dolar, ithalatımıza ise 615 milyon dolar azaltıcı etkisi olmaktadır. Geçen yıla göre 20 puan gerileyen parite şu anda 1,12 seviyelerinde, bu durumun ihracatımızda 10-11 milyar dolar gibi ciddi bir gerileyemeye yol açacağını öngörüyoruz.” diye konuştu.

Zeybekci şöyle devam etti: “2015-2017 dönemini kapsayan mevcut OVP’de 2015 yılı için büyüme hedefimiz %4 olarak belirlendi. İşsizlik ve enflasyon oranı hedeflerimiz ise sırasıyla %9,6 ve %6,3. 2015-2017 yıllarını kapsayan OVP’de 2014 yılı için cari açık/GSYH oranının %5,7 seviyesinde olması hedeflenmekte ise de yılsonunda bunun da altında bir oran görebileceğimizi düşünüyorum. 2015 yılı için ise söz konusu oranı %5,4 olarak belirlenmiş durumda. 2015 yılında küresel talepteki iyileşmenin ve Avro Bölgesi’nde ve ABD’de gerçekleşecek olan toparlanmanın ekonomimize olumlu etki etmesini bekliyoruz. Ayrıca bilindiği üzere ilerleyen dönemde ABD faiz artışı sürecine girecek ve bunun neticesinde gelişmekte olan piyasalara olan fon girişlerinde düşüş görülmeye başlanacak. FED yaptığı son toplantısında faiz artırımı için “makul süre’’ ifadesini kullanmış faiz artırım sürecinde sabırlı davranılacağını belirtmiştir. Bu elbette Türkiye ekonomisi için olumlu bir durumdur. Buna ek olarak Avrupa ve Japonya’nın uygulayacağı genişlemeci politikalar, bu bölgelerdeki talebi canlandırıcı etki yapacak ve özellikle en büyük ihraç pazarımız olan AB’ye ihracat potansiyelimiz yükselecektir.”

Katma değerli üretim ve markalaşma
Öncelikli hedeflerini; “Katma değeri yüksek üretim yapmak, ihracat birim kilogram fiyatımızı artırmak, cari açığımızı düşürmek ve ülkemize daha fazla doğrudan yabancı yatırım çekmek.” şeklinde sıralayan Bakan Zeybekci, ihracata dönük üretimi, Ar-Ge’yi, inovasyonu ve markalaşmayı tüm ülkeye yaymak için çalışmaları devam ettireceklerini bildirdi.

Nihat Zeybekçi, 2015 değerlendirmesinde şu görüşlere yer verdi: “Bakanlık olarak, sanayicimizi ve ihracatçımızı yatırımlar ve istihdam konusunda teşvik etmeyi sürdüreceğiz. Ayrıca, iş adamlarımıza ihracat odaklı düşünmelerini, Ar-Ge ve inovasyon kapasitelerini artırmaya odaklanmaları için gerekli desteği vermeye devam edeceğiz. 2014 yılı ülkemiz açısından etrafındaki ateş çemberine, küresel belirsizliklere ve jeopolitik risklere rağmen olumlu ekonomik performans gösterdiğimiz bir yıl oldu. 2015 yılının da ekonomimiz için 2023 hedeflerine bir adım daha yaklaştığımız, büyümenin ivme kazandığı, ihracat artışının devam ettiği, yeni ekonomik başarılara imza atacağımız bir yıl olmasını temenni ediyorum.”

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.