Enerjide yerlileşme için dev protokol
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının azaltılmasına yönelik Ar-Ge faaliyetlerinin yürütülmesine ilişkin protokol imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bu protokoller ve çerçevesinde yapılacak yatırımlar ile yalnızca rüzgârla alakalı karar verilmiş ve lisansa bağlanmış minimum 15 milyar dolarlık ithalatın önünü kesmiş olacağız" dedi. TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak ise, en az yüzde 20 yerlilik artışı beklediklerini dile getirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında işbirliği protokolü imzalandı. Toplantıda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen 54 milyar dolar civarında enerji ithalatının yüzde 65'inin ulaşım sektöründe kullanıldığına dikkat çekerek bugün 16 milyon civarına gelen ulaşım araçlarının petrol ve ürünleri alanında enerji sektöründe daha fazla tüketim sağladığını bildirdi. Teknolojik yapıların kurulmasının ve Ar-Ge faaliyetlerinin yürütülmesinin enerji sektörünü oldukça fazla ilgilendirdiğini ifade eden Yıldız, rüzgar santralini örnek vererek "Rüzgar santralinde türbin ve jeneratörünü yapamıyor iseniz yatırımlarınızı ithal kaynaklardan yapmak durumunda kalıyorsunuz. Bunu aşmak durumundayız. Bu protokoller ve çerçevesinde yapılacak yatırımlar ile yalnızca rüzgârla alakalı karar verilmiş ve lisansa bağlanmış minimum 15 milyar dolarlık ithalatın önünü kesmiş olacağız" dedi.
Protokolle çok önemli bir adım atıldığını ifade eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ihtiyaçları karşılarken bu ihtiyaçların üretimi ve Ar-Ge'si konusunda adım atılmadığı sürece dışa bağımlılığın kırılamayacağını dile getirerek "Türkiye uzun yıllar bu hataları yaptı. İhtiyaçlarını tedarik etti. Tedarik ederken işin üretimi ile ilgili daha hızla adım atmalıydı. Potansiyelini açığa çıkarma konusunda geri kaldı" dedi.
Türkiye'nin 10 yıl önce 230 milyar dolarlık üretim gücüne sahip olduğunu söyleyen Ergün, bugün ise 800 milyar dolarlık üretim gücüne sahip olduğunu kaydederek, bu iki üretim gücünde enerji ihtiyacının aynı olmadığını dile getirdi. Türkiye'nin fert başına düşen milli gelir seviyesini 25 bin dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildiren Ergün, bunun 2 trilyonluk üretim ve 500 milyar dolar ihracat ile gerçekleştirilebileceğini dile getirdi. Ergün, "Bu üretimi enerji olmadan gerçekleştiremezsiniz" diyerek, enerji ile alakalı hangi konu varsa hepsinin değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, Ar-Ge ve üretimin burada olmazsa olmaz olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin şu anda 65 milyar doların üzerinde enerji ithalatı olduğunu belirten TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak ise ithalatın yüzde 25'inden fazlasını enerjinin oluşturduğunu kaydetti. Bu açıdan imzalanan protokolün çok önemli olduğunu ifade eden Altunbaşak, protokolün amacının yurtdışına bağımlılığı azaltmak olduğunu dile getirdi. "10 senelik bir zamanda 10'a yakın projeden bahsediyoruz. Çok kapsamlı bir protokol. Enerjinin birçok alanını kapsıyor" diyen Altunbaşak, stratejik işbirliği protokolü ile beraber en az yüzde 20 yerlilik artışı beklediklerinin altını çizdi. Altunbaşak, stratejik işbirliği çerçevesinde teknoloji transferi yapmak istediklerini kaydederek "Türkiye'de yapılmayan şeyleri yapmak istiyoruz" dedi. Altunbaşak, "Türkiye'nin geldiği teknoloji seviyesi bunun için yeterli" diye konuştu. İmzalanan protokol çerçevesinde TÜBİTAK'ın; TEİAŞ, EÜAŞ, TKİ, EPDK, YEGM, TEMSAN, MTA ve TAEK ile işbirliği gerçekleştireceği bildirildi.