Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Kadın akademisyenlere desteğe ABD’den ödül

Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dengiz ABD’den ödülle döndü.
Ostim Editör
29 Aralık 2011 00:00

Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dengiz ABD’den ödülle döndü.
Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Berna DENGİZ, INFORMS (Institute for Operations Research and Management Science) 2011 konferansından, kadın akademisyen ve sektörde çalışanların ilerlemesine yaptığı destekler nedeniyle verilen ödülle döndü. ABD’de Yöneylem Araştırması ve Yönetim Bilimi alanında çalışan akademisyen ve sektör çalışanlarının bir üst kuruluşu olan INFORMS içinde yer alan WORMS (Yöneylem Araştırması ve İşletme Biliminde Kadınlar) topluluğu tarafından, bu alandan çalışan başarılı kadın akademisyenlere, özellikle kadın akademisyenlerin akademik gelişimlerine katkılarından ötürü verilen bu ödül (WORMS 2011 AWARDS) ilk kez ABD dışında bir akademisyene verildi.
Bu ödülle onurlandırılan Prof. Dr. Berna Dengiz duygularını şöyle dile getirdi: “Bir Türk kadın öğretim üyesi olarak bu ödüle layık görülmekten dolayı çok mutluyum. Her yıl ABD’nin farklı bir eyaletinde düzenlenen INFORMS Konferansına farklı ülkelerin bu alanlarda çalışan akademisyen ve sektör çalışanları katılmaktadır. Bu yıl 4000’den fazla katılım vardı ve bunun %16’sını Türk akademisyenler oluşturmaktaydı. Araştırma sonuçlarımızın tartışıldığı bu ortamlar aynı zamanda uluslararası çalışma ağlarının da oluşturulmasına olanak sağlamaktadır.”
Yaklaşık 18 yıl önce kurduğu uluslararası işbirliği sonucu ABD’ den Prof. Dr. Alice Smith ile birçok ortak proje yürüttüğünü söyleyen Dengiz, projeler için bazen Türkiye’den TÜBİTAK, DPT bazen de NSF (National Science Foundation- ABD’nin TÜBİTAK benzeri bir kuruluşu) destekleri aldıklarını belirtti ve şöyle devam etti: “Bu projelerden yüksek lisans ve doktora öğrencilerimi destekledim. Onların en iyi şekilde yetişmesi için bu kaynakları kullandım. Bugüne dek yaptığım bilimsel araştırmalar, yürüttüğüm projeler, yayınlarım özellikle kadın akademisyenlerin ve öğretim elemanlarının başarılı bir işbirliği ile ortaya çıktı. Kadın akademisyenlerin akademik gelişimlerine yaptığım katkıların bu ödüle layık görülmemde önemli rolü var. Bunun dışında Türkiye’de mühendislikte kadının durumu ve varlığı ile ilgili araştırmalar da yaptım. NSF desteği alan projelerimden birisi buydu. 2008 yılında Başkent Üniversitesi ve NSF desteği ile Kadın Akademisyen Çalıştayı düzenledim. Türkiye, ABD ve Orta Doğu ülkelerinden endüstri mühendisliği alanında çalışan akademisyenleri davet ederek, kadın akademisyenlerin kariyerlerinde ilerlemesi için yaptıklarımızı ve yapabileceklerimizi tartıştık. Birçok kadın kuruluşunda çalıştım ve hala çalışmalarımı sürdürüyorum. Kadınların mühendislik alanındaki varlıkları ve kariyer gelişimleri için daha çok çalışmamız gerektiğine inanıyorum. Bana uluslararası toplantılarda bu konu ile ilgili sorulan sorulardan biri şu. Türk kadını mühendislikte ve akademik hayattaki bu konumunu nasıl elde etti? Bu soruyu ödül törenindeki konuşmamda da tekrarlayarak her zamanki cevabımı verdim ve dedim ki; en önemli etken “Atatürk’ün Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduktan hemen sonra kadınının erkekle eşit haklara sahip olması gerektiğine inanması ve bu yolda yapılması gerekenleri gecikmeden yapmış olmasıdır. İşte biz bugün buralardaysak bu politikanın sonucudur.”
 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.