Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Kalkınma ajanslarına yeni roller verilecek

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kalkınma ajanslarına yeni teşvik sistemi içinde yeni roller vereceklerini açıkladı. Kalkınma ajanslarının yeni teşvik sistemi çerçevesinde teşvik belgesi düzenleyeceğini bildiren Bakan Yılmaz, ayrıca ajansların bölgedeki teşvik sistemini yatırımcılara tanıtacaklarını, sahada olup biteni izleyeceklerini söyledi.
Ostim Editör
23 Haziran 2012 00:00

• Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kalkınma ajanslarına yeni teşvik sistemi içinde yeni roller vereceklerini açıkladı. Kalkınma ajanslarının yeni teşvik sistemi çerçevesinde teşvik belgesi düzenleyeceğini bildiren Bakan Yılmaz, ayrıca ajansların bölgedeki teşvik sistemini yatırımcılara tanıtacaklarını, sahada olup biteni izleyeceklerini söyledi.
 

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin (EMD) yeni yönetimini kabul etti. Bakan Yılmaz, kabulde yaptığı konuşmada, makro politikalar kadar, mikro politikaların da önemine dikkat çekti. Sahada olup bitenlerle ilgilenmek gerektiğini vurgulayan Bakan Yılmaz, “Sahada gerçekleşen bir takım somut işleri takip etmek, işletmelerin nasıl geliştiğini görmek, işgücünün niteliğini artırıcı programlar uygulamak, bölgesel gelişmede, belli yörelerde bir takım gelişmeler sağlamak gerekiyor. Bu işin mikro ekonomi tarafı. Makro ekonomik ile mikro ekonominin birleşmesiyle birçok şey oluyor. Makro ekonomi dediğiniz zaman istikrar sağlıyorsunuz, hakikaten uygun ortam oluşuyor. Ama bu uygun ortamı nasıl değerlendireceğiniz, bu mikro müdahalelerle oluyor. Anadolu’ya yayılan müdahalelerle oluyor” diye konuştu.

“Kalkınma ajanslarına 20 bine yakın proje geldi”

Bu konuda ellerinde geçmişe göre çok fazla enstrüman bulunduğunu söyleyen Bakan Yılmaz, en önemlisinin kalkınma ajansları olduğunu kaydetti. Kalkınma ajanslarına 20 bine yakın proje geldiğine dikkat çeken Bakan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: “4 binden daha fazla hibe desteği sağlamışız. Bunlar daha küçük ölçekli projeler. Bundan daha da önemlisi bana göre, 70 binden fazla insana ulaşıp, bu işleri anlatmışız. Proje nasıl yapılır, proje nedir anlatmışız. Projecilik kültürünü yaymışız. 4 binden fazla projenin desteklenmesinin ötesinde 20 bin tane projenin hazırlanmasına başlı başına vesile olmak önemli bir iş. Şimdi bu sayı 100 bine ulaşmıştır. İnsana ulaşmak ve bilgilendirmeyi yapmak, projecilik konusunda az da olsa kapasite genişletmek önemli. Bunlar kurumlarla oluyor. Ajanslar o yönden, proje kültürünü yaygınlaştırıyor. Diyelim ki, iyi bir proje hazırlıyor ancak ajansın bütçesi yetmediği zaman, gidip başka bir yerden alabilir. Yeter ki proje olsun. Proje stokumuz olsun. KOSGEB ayrı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kırsal kalkınma fonları ayrı, İŞKUR’un meslek kursları ayrı bir proje kanalı. TÜBİTAK’ın Ar-Ge destekleri var. Hepsi de proje gerektiren işler. Bu arada biz projeyi fikirle karıştırıyoruz. Fikirden projeye geçiş emek, analiz gerektiriyor. Bir fikri projeyi geliştirme yeteneği kazanıyor insanlarımız. Bu yeteneği topluma, Anadolu’ya kazandırmak önemli. Bu yeteneği Mardin’de, Hakkari’de sağlamak, Trakya’dan Kars’a her tarafta bunu yapmak çok önemli. Bu bir süreç tabii. 1 yılda her şey olacak diye beklememek lazım. Önemli olan kurumsal yapı. Bazı işler bir defalık işlerdir. Kurumsal yapıları iyi kurduğunuzda çok iyi sonuç elde edilir, her yıl faydalar elde edilir” şeklinde konuştu.

“Ajanslara yeni teşvik sisteminde 3 işlem yükledik”

Kalkınma ajanslarının gerçekten önemli işler yaptığının altını çizen Bakan Yılmaz, özellikle yeni teşvik sistemiyle çok daha aktif hale geleceklerini bildirdi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’la bu konuda görüşmeler yaptıklarını aktaran Bakan Yılmaz, “Ajansları yeni sistemde daha etkili kullanabileceğiz. Ajanslara 3 işlem yükledik. Bunlardan ilki teşvik belgesi düzenleme, ikincisi tanıtmak, yani yatırımcılara, bölgelerindeki teşviki anlatacaklar ve tanıtacaklar. Bir de izleme görevleri olacak. Zaten sahada oldukları için yatırımların gerçekleşmesini takip edecekler. Bu üç konuda inşallah yeni teşvik sistemi içinde ajanslarımıza yeni görevler vereceğiz” dedi.

“Ajanslar taahhütlerin kapatılmasında da rol alabilirler”

Taahhütlerin kapatılması konusunda ajansların rolünün sorulması üzerine ise Bakan Yılmaz şu açıklamalarda bulundu: “Doğrusu bu detayı konuşmadık. Ama orada da bir rol alabilirler diye düşünüyorum. Nihai olarak Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü’nün otoritesi altında, burayla irtibatlı şekilde bu işler de yapılabilir diye düşünüyorum. Kars’ta bir proje var diyelim; buradan bir uzmanınız gidecek. Uzmanın gitmesi, gelmesi bile büyük mesele. Orada hazır bir kurum var. Dil bilen, projeciliği bilen çok iyi bir kadromuz var. Bu kadronun görevlerini yeni işler vererek geliştiriyoruz.”

 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.