Borsacı KOBİ'ye 100 bin lira hibe
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, KOBİ'lerin borsaya açılırken yapacakları masrafların, 100 bin liraya kadar olan kısmını KOSGEB'in karşılayacağını bildirdi. Ergün, bağımsız denetim yaptırmak isteyen KOBİ'lerin de 10 bin Türk Lirasına kadar geri ödemesiz şekilde destekleneceğini söyledi.
OSTİM Çıraklık Eğitim Vakfı Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen "KOBİ'ler İçin Alternatif Finansman İmkânı: KOBİ’ler Borsaya Açılıyor" konulu bilgilendirme toplantısına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, SPK Başkanı Vedat Akgiray, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, İMKB Başkan Yardımcısı Aydın Seyhan, ASO Başkanı Nurettin Özdebir ve OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın katıldı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, toplantıda yaptığı konuşmada KOSGEB tarafından, KOBİ'lere verilecek yeni destekler konusunda bilgiler veren Ergün, borsaya açılmak isteyen KOBİ'ler için özel bir destek programını devreye aldıkların bildirdi. Bu program kapsamında, KOSGEB aracılığı ile borsaya açılacak KOBİ'lerin yapacakları masrafların, 100 bin liraya kadar olan kısmının karşılanacağını belirten Ergün, bunun ise KOBİ'ler için çok önemli bir fırsat olduğunu kaydetti. Ergün, söz konusu imkânla KOBİ'lerin borsaya açılma maliyetlerini ciddi oranda düşürdüklerini bildirdi. KOBİ'lerin bu maliyetlerinin onda 1 e kadar indirildiğini belirten Bakan Ergün, "Başka bir firma 10 lira masraf ediyorsa, bir KOBİ 1 lira masraf edecek. O 1 liranın da büyük bir bölümünü KOSGEB vasıtasıyla biz karşılamış olacağız'' dedi.
Ayrıca Bağımsız Denetim Desteği adı altında bir başka programı da devreye aldıklarını anlatan Bakan Ergün, bu program kapsamında bağımsız denetim yaptırmak isteyen KOBİ’lere KOSGEB aracılığıyla 10 bin Türk Lirasına kadar geri ödemesiz destek sağlanacağını açıkladı. Bu desteğin ise KOBİ'lerin borsaya girip girmemeleriyle ilgisi bulunmadığını belirten Ergün, şunları kaydetti: "Borsaya girmek istemeyebilirsin. Daha şartların müsait değildir. Henüz kafanda olgunlaşmamıştır. Ama ben bir bağımsız denetim kuruluşunun denetiminden geçeyim. Şöyle bir check up yaptırayım kendime. Ben nasıl bir firmayım bir göreyim. Hem ben kendimi tanıyayım hem başkası tanısın diyebilirsiniz. Bunun için de destek programımız hazır.”
Bağımız denetim yaptırmak isteyen firmaların kurumsallaşması, şeffaflaşması, yönetim kabiliyetinin gelişmesi, kendisini iyi tanıması ve nerede eksiklikleri olduğunu görmesi için böyle bir destek vereceklerini belirten Ergün, söz konusu 10 bin liralık desteğin tamamının ise hibe şeklinde gerçekleştirileceğini kaydetti. Ergün, KOBİ'lerin bağımsız denetim için yapacağı masrafın da belki 10 bin lira belki de bunun biraz üzerinde olacağını söyledi.
KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan da, "Gelişen İşletmeler Piyasası pazarında yer alacak KOBİ'lerimizin halka arz maliyetlerini geri ödemesiz bir şekilde desteklemek üzere 7'inci destek programımız 'Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ Destek Programı'nı oluşturmuş ve uygulamaya almış bulunmaktayız" dedi. Bu program ile; KOBİ'lerin halka açılma sürecinde piyasa danışmanı danışmanlık hizmet bedeli, bağımsız denetim hizmet bedeli, SPK kurul kaydına alma ücreti, İMKB Gelişen İşletmeler Piyasası Listesi'ne kabul ücreti, Merkezi Kayıt Kuruluşu masrafı ve aracı kuruluşa ödenecek aracılık komisyonu giderlerinde, KOSGEB tarafından geri ödemesiz olarak toplam 100 bin liraya kadar destek sağlanacağını açıkladı.
OSTİM Başkanı Orhan Aydın ise, KOBİ'lerin ekonominin önemli bir parçası olduğunu vurgulayarak bu toplantının bir KOBİ kenti olan OSTİM'de yapılmasının önemine işaret etti. Aydın, “Türkiye ekonomisinde KOBİ’lerin yeri çok büyüktür. Ekonomimizin büyümesi ve küresel anlamda rekabet edebilir hale gelmesi için KOBİ desteklerini arttırmamız şart. Bu sebeple KOSGEB’in KOBİ’lere yönelik bu yeni destek programının en büyük destekçisiyiz” dedi.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise, "Sermaye Piyasalarından istifade etmenin önü açıldı. Bu fırsatı iyi değerlendirmek lazım. Talep yönünden sıkıntı olmayacağına eminim" şeklinde konuştu.