KOBİ’lerin 2015 Yol Haritası
Türkiye ekonomisinin ‘temel taşı’ olan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) için yeni yıl hareketli geçecek gibi görünüyor. 2015 yılı için hedeflenen yüzde 4’lük büyüme artışının itici gücü yine KOBİ’ler olacak. Türkiye’nin 1 Aralık 2014’te devraldığı G20 Dönem Başkanlığı dönemindeki başlıklardan birini de ‘KOBİ’lerin oluşturması ekonomi yönetiminin radarının bu işletmelere çevrileceğini gösteriyor. Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99’unu, ihracatın ise yüzde 60’ını gerçekleştiren KOBİ’lerin yeni yıldaki bu ekonomik hareketliliğe hazır olmaları gerekiyor. Hazırlığın olmazsa olmazı ise finansal açıdan işletmelerin kendilerini daha fazla güçlendirmeleri.
Kuzey Irak pazarındaki hızlı artış, İran ile 1 Ocak 2015’te başlayan Tercihli Ticaret Anlaşması ve Rusya’ya yönelik ambargolar Türkiye’deki işletmeler için yeni müşterilerin habercisi olabilir. Ancak burada önemli olan KOBİ’lerin sadece banka kanalından gelen finansmanla iş yapmalarından ziyade kendi özkaynaklarını güçlendirmeleri. Maalesef Türkiye’de bazı işletme patronlarının ‘lüks yaşam’ açmazından kurtulamadıklarını da söylememiz gerekiyor. Elde edilen kazançların sermayeye eklenmesi yerine lüks araç ve villa alımında kullanılması işletmeleri finansman açısından zorda bırakabiliyor.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verileri de KOBİ’lerin işletmelerini büyütmek için finansmanı bankalardan aldıklarını gösteriyor. KOBİ kredileri 317 milyar TL’ye çıkarken bunda orta büyüklükteki işletmeler 129 milyar lira ile en büyük payı almış durumda. Küçük işletmelerin kredi tutarı 105 milyar TL, mikro işletmelerin hacmi ise 82 milyar lira. KOBİ kredileri Eylül 2014 itibarıyla yıllık bazda 317 milyara çıktı. 2013 yılsonunda 271 milyar TL seviyesine ulaşan nakdi KOBİ kredileri 9 aylık sürede yüzde 17 büyümüş. Resmi rakamlara göre geçen yıl bankalardan kredi kullanan KOBİ sayısı 2,7 milyon seviyesinde iken bu yıl Eylül ayı itibarıyla yüzde 10’luk bir artışla bu rakam 3 milyon sınırına yaklaştı. Ancak tahsili gecikmiş alacakların toplam kredilere oranı yüzde 3 düzeyinde iken bu oranın KOBİ’lerde yüzde 3,4 olması dikkat edilmesi gereken bir konu.
KOBİ’ler borsa yolunda
Türkiye ekonomisinin lokomotifini oluşturan istihdam deposu KOBİ’lerin bankaların yanı sıra sermaye piyasalarının diğer araçlarından da faydalanması gerekiyor. Bu kapsamda Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) önemli bir çalışması olduğu müjdesini buradan vermek istiyorum. Borsa İstanbul ve diğer sermaye piyasalarına yeni oyuncu kazandırmak için Anadolu hareketi başlıyor. İş dünyası örgütleri ile birlikte yürütülecek çalışmalarda 81 ilde Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler dahil olmak üzere firmaların sermaye piyasalarından yararlanması hedefleniyor.
G20’de KOBİ vurgusu
Dünyanın en önemli platformlarından biri olan G20’de Türkiye’nin dönem başkanlığı geçen ay başında başlarken, bir yıl süreyle dünya ekonomisinin yüzde 85’i olan ülkelerin dönem başkanı olan Türkiye tarafından 11 konu başlığı belirlendi. Küresel ölçekte işgücü verimliliğini artıracak çalışmalar yapacak olan Türkiye’nin dönem başkanlığında işsizlikle mücadelede KOBİ’lerin sorunlarına özel önem verilecek.
Ercan Baysal
Gazeteci-Yazar