Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

“TTK’da kantarın topuzu kaçmış”

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile ilgili yapılan bilgilendirme toplantısında kanunun olumsuz yönlerini vurguladı. Kişileri bazı konulara teşvik etmek için yapılan değişikliklerin fazla zorlayıcı olduğunu vurgulayan Özdebir, bu durumu “Kantarın topuzu biraz kaçırılmış” diyerek eleştirdi.
Ostim Editör
14 Şubat 2012 00:00

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile ilgili yapılan bilgilendirme toplantısında kanunun olumsuz yönlerini vurguladı. Kişileri bazı konulara teşvik etmek için yapılan değişikliklerin fazla zorlayıcı olduğunu vurgulayan Özdebir, bu durumu “Kantarın topuzu biraz kaçırılmış” diyerek eleştirdi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, ASO tarafından OSTİM Çıraklık Eğitim Vakfı'nda 4'üncüsü düzenlenen ''Yeni Türk Ticaret Kanunu'' seminerinde yaptığı konuşmada, eski kanunun, gelişen ticaret şekli ve dünya şartları karşısında yetersiz kaldığını söyledi. Özdebir, 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili, ''Bu zamana kadar devlet, bizi kurumsallaşmaya, şirketleşmeye teşvik etti. Şimdi getirilen birtakım kısıtlamalarla da insanları tekrar düşünmeye zorluyor. 'Ben anonim şirketten veya limited şirketten tekrar şahıs firmasına dönsem bütün bunlardan kurtuluyorum' diye de değerlendirenler var'' dedi.

Yeni kanunla iş yapma şekillerinin çok değişeceğini belirten Özdebir, yeni kanunun avantajları olduğu gibi kendileri açısından sıkıntı olabilecek unsurlar da olduğunu ifade etti. Söz konusu unsurlar arasında yer alan bazı şirket bilgilerinin internet sitesinden yayımlanması konusuna da değinen Özdebir, ''Firmalarımızın yüzde 96'sı 10 kişi ve daha az çalışandan meydana geliyor. İşletmelerimiz son derece küçük. Bu işletmelerin kendi ortaklarının almış olduğu paralar, yöneticilerine vermiş olduğu ücretlerin web sayfasında yayınlanması ileride gerek rakipleri tarafından gerekse yabancı sermaye ile yapılan pazarlıklar sırasında olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Her şeyin uluorta gözükmesi, hem insanların eleman transferinin çoğalması açısından, hem firmaların piyasadaki prestijleri açısından bir takım sıkıntılar doğuracağı açık'' dedi.

Kanunun ortaklar cari hesabı konusunda da sıkıntılı olduğunu anlatan Özdebir, ''Şunu da itiraf etmemiz lazım ki bu zamana kadar devlet bizi kurumsallaşmaya, şirketleşmeye teşvik etti. Şimdi getirilen birtakım kısıtlamalarla da insanları tekrar düşünmeye zorluyor. 'Ben anonim şirketten veya limited şirketten tekrar şahıs firmasına dönsem bütün bunlardan kurtuluyorum' diye de değerlendirenler var. Bu arada bir denge oluşması lazım'' ifadesini kullandı.

Yeni kanunda ortakların şirketten para alamadığı gibi para da veremediğini kaydeden Özdebir, kanunda buna karşın şirket müdürlerinin ortaklardan daha imtiyazlı konumda olduğunu ileri sürdü.
Ülkemizde şirketin kasasıyla patronun cebinin servetle sermayenin karıştırıldığını belirten Özdebir, bu alanda şirketleri disipline sokmaya çalışmanın doğru olduğunu fakat biraz abartılı kurallar koyulduğunu söyledi. Özdebir şöyle devam etti: “İşler biraz iyi gidince o şirketin birikimlerini patron şahsi ihtiyaçları için, araba almak ev almak gibi değerlendiriyor. Bunlar da şirketin varlıklarının erimesine sebep oluyor. Aslında bu kanunu yapanların hedeflerinden biri de bu tüp kullanımların önüne geçmek suretiyle şirket yapılarının daha güçlenmesini teşvik etmek hatta zorlamaktır. Ama burada kantarın topuzu biraz kaçırılmış durumda. Çünkü işletmelerimizin çoğu 10 kişiden az eleman çalıştıran firmalar. Bu yapı içindeki şirketleşmeyi, kurumsallaşmayı teşvik etmek için de bazı yerlerde bazı şeylere göz yumulması, görmezden gelinmesi gerekebilir.”

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.