“Türk sanayisi belirsizliğe rağmen büyüdü”
• Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün Türk sanayinin her türlü belirsizliğe rağmen güçlü büyümesini sürdürmeye devam ettiğini vurgulayarak, Hükümetin yatırım ortamını iyileştirerek sanayicinin önünü açmaya devam ettiğini dile getirdi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün 2011 yılı Kasım ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi. 2011 yılı Kasım ayında sanayi üretim endeksinin, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.4 arttığını vurgulayan Bakan Ergün, takvim etkisinden arındırılmış endeksin de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.2 oranında artış, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 2.5 oranında azalış gösterdiğini vurguladı. Bakan Ergün, her üç seride de 2005 yılından bu yana en yüksek Kasım ayı sanayi üretim endeksi değerlerine ulaşıldığına dikkat çekti.
“Sanayicinin finansmana erişimi kolaylaştı”
Türk sanayinin dünyada yaşanan her türlü belirsizliğe rağmen güçlü büyümesini sürdürmeye devam ettiğini dile getiren Bakan Ergün konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Hükümet olarak biz de yatırım ortamını iyileştirerek sanayicimizin önünü açmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin yaşadığı yapısal dönüşüm, piyasaların istikrara kavuşmasını sağlamış, sanayicilerimiz önünü görür hale gelmiş ve uzun vadeli yatırımlar yapmaya başlamışlardır. Sanayi üretimindeki artış, güven ve istikrar ortamı sayesinde yapılan yatırımların bir sonucudur. Bugün geldiğimiz noktada sanayicimizin finansmana erişimi kolaylaşmış, bulduğu finansmanın vadesi de uzamıştır. Yine sanayi üretimindeki bu artış rakamlarının, Türkiye açısından büyük bir sorun olarak görülen işsizlik sorununa da olumlu bir katkı verdiğini, artan istihdam oranlarından görebiliyoruz.”
“Teşvikler cari açık veren sektörlere göre planlandı”
Türkiye ekonomisindeki kırılganlıkları da yakından takip ettiklerini ve bu kırılganlıklar için çözüm ürettiklerini belirten Bakan Ergün, cari açık için aldıkları kısa vadeli tedbirlerin sonuç vermeye başladığını ifade etti. Orta ve uzun vadeli tedbirleri devreye soktuklarını dile getiren Ergün, yeni teşvik paketinin hazırlıklarını son aşamaya getirdiklerini bildirdi. Bakan Ergün, “Teşvik paketinin en önemli özelliklerinden birisi, teşviklerin cari açık veren sektörlere göre planlanması ve uzun vadede yüksek katma değerli ürünlerin üretimine dönük yapısal değişimin gerçekleştirilmesidir” dedi.
“2023 hedeflerine ulaşmak çok daha kolay olacak”
Orta Vadeli Program’da 2012 yılı için yüzde 4 gibi ılımlı bir büyüme hedefi belirlediklerini aktaran Bakan Ergün, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin yine reel sektör eliyle, üreterek büyümeye devam edeceğini düşünüyoruz. Teşvik paketi, yerli ve yabancı girişimciler için Türkiye’nin yatırım cazibesini iyiden iyiye artıracak, büyümeye de önemli bir katkı verecektir. Türkiye’de reel sektörün rekabet gücünü artırmaya yönelik çalışmalarımız da sürüyor. Geçtiğimiz günlerde, kamudan ve özel sektörden 32 farklı kurum temsilcisini bir araya getiren Girişimcilik Konseyi’ni kurduk. Konsey’in yapacağı çalışmalar, Türkiye’de girişimciliğin, özellikle yenilikçi girişimciliğin artmasına büyük katkı sağlayacaktır. Yine geçtiğimiz günlerde, önce asansör üreticilerini, ardından tıbbi cihaz üreticilerini, başta kamu olmak üzere tüm yerli üreticilerle buluşturan toplantılar yaptık. Bu toplantılarda, sektörlerin kapasiteleriyle iç piyasanın ihtiyaçlarını eşleştirmeye çalıştık. Şu hususu hep hatırlamak gerekiyor: Türkiye gibi genç ve büyük nüfusa sahip bir ülkede, firmalarımız için en büyük teşvik, iç pazarın ağırlıklı olarak yerli ürünleri talep etmesi olacaktır. Böyle bir bilinç ile hareket ettiğimiz takdirde, ülke olarak ekonomide sürdürülebilir büyümeyi yakalamak ve 2023 hedeflerine ulaşmak çok daha kolay olacaktır.”