Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

Kalitede Kalibrasyon Zorunluluk

Ankara Kalibrasyon Laboratuvar Müdürü Emrah Ulupınar, “Gıda sektöründen, ilaç sektörüne, otomotiv sektöründen, enerji, imalat, savunma sanayiinde kullanılan tüm ölçüm aletleri kalibrasyon işlemine tabi olmak zorundadır. Kalibrasyon tüm kalite sistemlerinin olmazsa olmazıdır.” dedi.
Ostim Editör
31 Mart 2020 21:30

İmalat sanayi, gıda, medikal, otomotiv, savunma gibi hayatın her alanında kullanılan ürün ve hizmetlerin, üretim ve kullanım aşamalarında gerekli ölçümleri yapan aletlerin, güvenilir ve doğru değerleri vermesi ve standartları sağlaması için belli aralıklarla kalibrasyon işleminin yapılması gerekiyor.

Bu işlem, Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen laboratuvarlarda gerçekleştiriliyor. Türkiye’de 140’a yakın kalibrasyon laboratuvarı bulunurken Ankara’da TÜRKAK tarafından akredite edilen 7 aktif kalibrasyon laboratuvarı hizmet veriyor. Bunlardan biri de OSTİM’de faaliyet gösteren Ankara Kalibrasyon Laboratuvarı.

2012’de sektör ihtiyaçlarını dikkate alarak daha doğru ve güvenilir kalibrasyon hizmeti vermek amacıyla; fizik, makine ve bilgisayar mühendisi üç ortak tarafından OSTİM’de kurulan firma, otomotivden, savunma sanayiine, gıdadan ilaç sektörü ve imalat sanayine pek çok alanda test, kalibrasyon ve sertifikalandırma hizmeti veriyor.

TÜRKAK tarafından 9 ana kalemde akredite olan Ankara Kalibrasyon; elektriksel, boyut, sıcaklık, basınç, hacim, kütle, terazi, kuvvet ve sertlik başlıklarında kalibrasyon ve doğrulama çalışmaları gerçekleştiriyor.

Tüm ölçü aletleri kalibrasyona tabi

Ankara Kalibrasyon Laboratuvarı’nın ortağı ve Müdürü, makine mühendisi Emrah Ulupınar, sektörün ihtiyaçlarına göre günden güne kapsamlarını genişlettiklerini belirtti. 5’i mühendis olmak üzere 10 çalışanla sektöre hizmet verdiklerini dile getiren Ulupınar, kalibrasyonun önemi ve gelecek hedeflerini anlattı.

Ulupınar, kalibrasyonun bütün sektörlerde yapılmasının zorunluluğuna dikkat çekerek, “Gıda sektöründen, ilaç sektörüne, otomotiv sektöründen, enerji, imalat, savunma sanayiinde kullanılan tüm ölçüm aletleri kalibrasyon işlemine tabi olmak zorundadır. Kalibrasyon tüm kalite sistemlerinde olmazsa olmazıdır.” dedi.

Çalıştıkları sektörler hakkında bilgi veren Ulupınar, şunları söyledi: “Ankara’da savunma sanayiinin gelişmesiyle birlikte öncelikle savunma sanayiine, ikinci sırada özellikle medikal, tıbbi cihaz ve ilaç sanayi hizmet verdiğimiz sektörlerin başında geliyor. Ankara’daki ilaç fabrikalarının büyük çoğunluğuna kalibrasyon hizmetini biz veriyoruz. Fabrikalarda laboratuvarda bulunan terazileri, sıcaklık ölçer cihazları, devir ölçen santrifüj ve soğuk odalarının kalibrasyon işlemlerini yapıyoruz.

Kalibrasyonsuz üretim riskli

Kalibrasyon laboratuvarlarının TÜRKAK’tan akredite olması ve TS EN ISO/IEC 17025 standardına göre kalibrasyon yapması gerektiğine değinen genç mühendis, şöyle devam etti: “Kalite sistemimiz, TS EN ISO/IEC 17025:2017    2019 yılında revizyon oldu. Bütün dünya bu standarda göre kalibrasyon işlemi yapıyor. Doğru ölçüm aletiyle ölçülmeyen, herhangi bir imalatta kullanılan parça yanlış üretilmiş olabilir. Burada önemli olan kalibrasyonlu bir cihazla yaptığınız işin kontrol işlemidir. Kalibrasyon burada sizin ölçüm aletinizin doğruluğunu tayin eden bir garantördür.”

Kalibrasyonsuz cihazlarla yapılan ölçümlerin maddi, manevi kayıplara yol açabileceğini ve insan hayatına yönelik riskler oluşturabileceğini vurgulayan Emrah Ulupınar, “İlaçlara enjekte edilen faydalı veya zararlı maddenin kalibrasyonsuz bir ölçüm aletiyle yapılan ölçümle biraz fazla ya da eksik girmesinin hayati tehlikeye varan boyutları olabilir.” uyarısında bulunuyor.

OSTİM avantaj sağlıyor

Laboratuvarı OSTİM’de kurmalarının nedenlerine de değinen Emrah Ulupınar, “Sadece Ankara değil tüm Türkiye ve yakın ülkelerde de OSTİM’in ismi belli. OSTİM, üretimin kalbi. Üretimin kalbinde bulunmanın bize avantajı, Sincan ASO 1. OSB’de Başkent ve Anadolu OSB’ler de olan firmaların çoğu OSTİM’den büyüyerek giden firmalar. Bize bu bir avantaj sağlıyor. Sürekli oralardan geliş gidişler oluyor böylelikle onlar bize yakınlaşmış oluyor. OSTİM bir merkez oluyor. Destek aldığımız çok sayıda firma OSTİM’de.” dedi.

Tüm başlıklarda kalibrasyon hedefleniyor

Şirketin kısa, orta ve uzun vadedeki hedeflerini de paylaşan Ulupınar, kısa vadede laboratuvarın kapsamını yüzde 40 oranında artırarak ölçüm kapsamını geliştirmek istediklerini kaydetti. Savunma sanayii ve otomotiv sektöründe kalibrasyon hizmetlerini genişletmek adına Ankara’da ilk olarak tam otomatik tork sistemini laboratuvarlarına koyacaklarını kaydeden Ulupınar, “Biz 9 ana kalemden akrediteyiz. TÜRKAK’ın beyan ettiği 26 ana kalem var bunların hepsini bünyemize alabilmeyi, kapasitemizi geliştirerek daha fazla personel istihdam etmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

OSTiMTECH’DEN BEKLENTİMİZ VAR”

OSTİM Teknik Üniversitesi (OSTiMTECH) ile temas halinde olduklarını da vurgulayan Emrah Ulupınar, “Eğitim planı aynı Avrupa’daki mühendislik eğitim planı gibi. Biz de destek verme teklifinde bulunduk. Öğrencileri bize gönderebilirler. Onlara burada da eğitim verir, koçluk, hamilik yaparız. Bir mühendisin kesinlikle kalibrasyon ve üretimden anlaması gerekiyor. Öğrencileri sadece sınıfta tutmak değil, zaman zaman sahaya göndererek üretime kazandırmak gerekiyor. Mühendislik eğitimi bu şekilde olmalı. OSTiMTECH’den beklentimiz var. Hedeflerini eğer hayata geçirirlerse o şekilde güzel nesiller yetiştirilirse Türkiye sanayisinde patlama olur.” görüşünü paylaştı. 

İlgili Görseller
İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.