Adres :
100. Yıl Bulvarı No:101/A, 06374 OSTİM/Ankara-TÜRKİYE Telefon : 0 312 385 50 90 Faks : 0312 354 58 98 E-Posta : korhan@ostim.org.tr

‘Teknolojide Cesaretli Olmak Tüm Gençlerimize Işık Olacaktır’

Altay Yazılım Savunma, 20 yılı aşkın süredir uluslararası standartlarda, askeri ve sivil, müşteriye özgü, bilgi teknolojileri çözümleri sunuyor. Yurt içi ve yurt dışında pek çok yazılım ve simülasyon projeleri yürüten OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) üyesi şirket, 2004 yılında, Türkiye’nin ilk savunma yazılımı ihracatını Norveç’e gerçekleştirdi. Öncelikli çalışma alanları arasında Endüstri 4.0 uygulamaları ve Büyük Veri Analitiği konularının geldiğini söyleyen CEO Baki Şensoy, “Teknolojide cesaretli olmak, gücünü insan kaynağından almak; hem ülkemizde hizmet verecek tüm sektör çalışanlarına hem de girişimci olmak isteyen tüm gençlerimize ışık olacaktır.” diyor.
Ostim Editör
16 Eylül 2020 11:15

Kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz?

Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümü mezunuyum. İlerleyen dönemde ABD’de Sistem Mühendisliği okudum. Ayrıca, İşletme alanında Yüksek Lisans (MBA) derecesi aldım. Meslek hayatıma, işyerlerinde bilgisayarların yeni yeni kullanıma girdiği bir dönemde başladım. Mesleki yaşamımda 30 yılı geride bırakmış bulunmaktayım. Uzun süre çalıştığım ASELSAN’da farklı görevler üstlendim. Altay’da çalışmaya ise 2017 yılında başladım. Halen yöneticilik görevimi büyük bir heyecanla sürdürüyorum.

Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) ve Türk Elektronik Sanayicileri Derneği (TESİD) Yönetim Kurullarında hizmet verdim. OSTİM yönetimi tarafından yürütülen bazı çalışmalara katkı sunma fırsatı için davet edildim. Katkı sunmaya çalıştığım bu güzide yapının yükselmesinde az da olsa emek harcama fırsatı buldum. OSTİM ile tanışıklığım 90’lı yıllara uzanmakta. OSTİM’in değerli yöneticileri ve gelişimine önderlik yapan girişimcileri her zaman dikkatle ve büyük bir gururla izlemekteyim.

Altay Yazılım ne zaman kuruldu? Hangi alanlarda faaliyet göstermektedir?

Altay Kollektif; 1957 yılında Türkiye’de müşterilerine danışmanlık, alan uzmanlığı ve teknik çözüm hizmetleri sunan ilk firmalardan birisi olarak kuruldu. Ülkemiz pazarında varlık gösterdiğimiz 63 yıllık dönem içerisinde hem savunma sektörü hem de özel sektörün ihtiyaçları doğrultusunda birçok yazılım ve simülasyon projesini başarıyla yürüttük ve müşterilerimize anahtar teslim çözümler sunduk. Bu doğrultuda, müşterilerimiz arasında ülkemiz savunma sektöründe faaliyet gösteren pek çok kamu kurum ve kuruluşları ve önde gelen özel şirketler yer alıyor.

Uzmanlık alanlarımızın başında; Kurumsal Kaynak Yönetim ve Planlama Sistemleri, Taktik Sistemler, Komuta Kontrol Sistemleri, Simülasyon Sistemleri ve Test Sistemlerini sıralayabilirim. Komuta-Kontrol, Taktik Sistemler ve Kurumsal yazılımlarda bugüne kadar 60’dan fazla ürünü, müşterilerimizin hizmetine sunduk. 1998 yılında özellikle yazılım alanında aktif rol oynamaya başladık; 20 yılı aşkın süredir uluslararası standartlarda, askeri ve sivil, müşteriye özgü, bilgi teknolojileri çözümleri sunuyoruz. Bu alanda gelişen teknolojilerimiz ve artan teknik bilgi birikimimizle sadece ülkemizde değil, yurt dışında da pek çok proje yürütmekteyiz. Bu amaç doğrultusunda 2004 yılında, Türkiye’nin ilk savunma yazılımı ihracatını Norveç’e gerçekleştirmiş olan firmamızın ihraç ettiği ürünler, halen pek çok NATO ülkesi dahil 21 ülkenin silahlı kuvvetlerinde başarıyla hizmet vermektedir.

2017 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi olarak tescillenen firmamız, kalite gereksinimleri doğrultusunda da uluslararası standartlarda hizmet vermektedir. ISO 9001:2015, ISO 27001 BGYS, CMMI Olgunluk Seviye 3 kalite sertifikalarına, “Milli Gizli” ve “NATO Gizli” gizlilik dereceli Tesis Güvenlik Belgelerine, T.C. Milli Savunma Bakanlığı Askeri Yazılım Geliştirme İzin Belgesi’ne ve TAI DO-178 Tedarikçi Kalite Sistem Onay Sertifikası’na sahibiz.

Güven ve memnuniyet esaslı iş yapış biçimini ilke edinerek her geçen yıl iş kapasitemizi, bilgi birikimimizi ve çalıştığımız firma/kurum sayısını artırmakta ve geleceğe doğru emin adımlarla ilerlemekteyiz. Kurduğumuz bu güven içerisinde yıllardır hizmet verdiğimiz kurumları T.C. Milli Savunma Bakanlığı, T.C. Ticaret Bakanlığı, İŞKUR, T.C. Milli Güvenlik Kurulu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Aselsan, TAI TUSAŞ, Roketsan, Havelsan, TÜBİTAK, FNSS, Gama TURKSAT, TOBB, Kongsberg Defence Systems, Kongsberg Maritime, Kongsberg Norcontrol IT, Kongsberg Geospatial, Norveç Deniz Kuvvetleri, Güney Kore Deniz Kuvvetleri, Filipinler Kara Kuvvetleri, Telephonics, L3Harris, L3 LINK Simulations olarak sıralayabilirim.

Ülkemizde verimlilik artışıyla rekabet gücü sağlanması yönünde yapılan çalışmalar önem kazanmaktadır. Bu alanda şirketinizin sunabileceği katkılar nelerdir?

Sanayide Dijitalleşme (Endüstri 4.0) olarak adlandırılan yeni devrimle birlikte ilk tedarikçiden, son kullanıcıya kadar tüm üretim ve değer zinciri gelişmiş dijital teknolojileri kullanarak tamamen entegre hale gelmektedir. Bu teknolojilerle birlikte üretim sahasındaki tüm ekipmanın kendine özel bir internet adresi ile tanımlandığı sistem mimarisi içinde; tüm süreçlerdeki her an üretilen tüm verilerin depolandığı, kullanıcı tanımlı formüller ve algoritmalarla işlendiği, Büyük Veri Analitiği yoluyla süreç yöneticileri için anlamlı bilgi haline getirildiği ve kural bazlı senaryolarla otonom üretim süreçlerinin kurgulandığı bir akıllı üretim altyapısı oluşturulmaktadır.

Bu doğrultuda, bizim öncelikli çalışma alanlarımız arasında Endüstri 4.0 uygulamaları ve Büyük Veri Analitiği konularının yer aldığını söylemek isterim. OSTİM Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi A.Ş. ile birlikte yürüttüğümüz ve Akıllı Üretim Yönetim Sistemi (ÜRİZ) adını verdiğimiz yazılım projemiz, OSTİM’de faaliyet gösteren KOBİ ölçeğindeki firmaların tüm üretim ve kalite süreçlerinin etkin bir şekilde takip edilebilmesine, personel verimliliğinin ölçülebilmesine, üretim hattındaki ürünlerin fiziksel ve anlık izlenmesinin sağlanabilmesine ve verilen siparişlerin kalan süre ve miktar bilgilerinin takibine olanak sağlamaktadır. Bu özellikler bir yandan firmaların üretim hatlarının izlenmesine olanak tanırken diğer yandan üretimin doğru planlanmasını, üretim süreçlerinin doğru bir şekilde oluşturulmasını ve üretim hızının artmasını sağlamaktadır.

Önümüzdeki dönemde bu ürünümüzün yeteneklerini ve kullanımını hızla artırmaya yönelik çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Aynı zamanda firmaların bu ürün sayesinde gelişimlerini daha sağlıklı sürdürdüklerini görme imkanı sağlayacağımızı düşünmekteyiz. Bu sayede, birçok firmadan taleplerin artarak gelmeye devam edeceğini ve projemizin daha da olgunlaşarak OSTİM Sanal Fabrika çatısı altında firmalara daha iyi hizmet vereceğini planlıyoruz.

Dijital dönüşümü tamamlamak isteyen işletmeler ve özellikle OSTİM’de faaliyet gösteren firmalar, konuyla ilgili çalışmalarımıza büyük ilgi göstermektedir. Bu doğrultuda dijital dönüşüm ekibimiz ile ürün ailesine dönüşecek bir yapının temellerini atmak için OSTİM yönetiminin ve OSTİM Teknik Üniversitesi’nin yer aldığı yoğun çalışmalar yapmaktayız.

Yurt içi ve yurt dışı projelerinizden örnekler verebilir misiniz?

Firma olarak hem yurt içinde hem de yurt dışında pek çok yazılım ve simülasyon projeleri yürütmekteyiz. Ülkemizde oldukça fazla sayıda kamu kurum ve kuruluşlarına, savunma sanayiinde faaliyet gösteren firmalara ve özel sektöre anahtar teslim çözümler sunmaktayız.

TOBB için yaptığımız projelerden biri olan Ticaret Borsaları Bilgi Sistemi projemiz, bir yılı aşkın süredir kullanımdadır. Yanı sıra, işletmelerin tüm yaşam döngüsü işlemlerinin tek noktadan yapılabilmesini hedefleyen ve Ticaret Bakanlığımız ile yürütülen Perakende Bilgi Sistemi projemize yönelik çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir. Milli Güvenlik Kurulu ile ülkemizin mal ve hizmet ihtiyaçlarına yönelik planlamanın yapılmasını sağlayan Seferberlik Kaynak Planlama Sistemi Yazılım projemizin ilk ve ikinci fazını başarıyla teslim etmiş bulunmaktayız.

Norveç merkezli bir firma olan Kongsberg Defence ve Aerospace firması ile yazılım ve simülatör alanlarında uzun yıllardır yakın çalışmalar sürdürmekteyiz. Bu kapsamda, Kongsberg ile HAWK XXI İletişim Planlama Simülatörü projesini yürütmüş olup, halihazırda Yüzey Takip Jeneratörü Simülasyon projemizde birlikte çalışmalarımız devam etmektedir. Geçmiş yıllarda NATO Hava Savunma Sistemleri için Link Eğitim Simülatörü; ASELSAN firması ile A100 Gece Görüş Gözlükleri Projesi için Bilgisayar Tabanlı Eğitim Simülatörü; Ürdün Hava Kuvvetleri için Savaş Uçağı Kokpit Simülatörü; ROKETSAN için Lançer Yönetim Simülatörü ve Silah Yönetim Simülatörü gibi önemli çalışmalara imza attık.

Şirketinizi sektöründe öne çıkaran yönleri nelerdir?

Kurulduğumuz yıl olan 1957’den beri, ülkemizde pek çok konjonktür ve aktör değişikliğinin yaşandığı göz önüne alındığında; bugün sektörde bulunduğumuz konum itibarıyla Altay’ın her dönemde varlığını sürdürebilmiş olmasının gücünü yalnız kendi kaynakları, bilgisi ve tecrübesinden aldığını açıkça göstermektedir.

Günümüzde yazılım, simülasyon ve savunma sektörü her geçen gün değişen, yeni ihtiyaçlar ve fırsatlar doğuran dinamik bir pazar konumundadır. Altay Yazılım Savunma, değişen bu ihtiyaçları karşılayabilmek ve ürün ve hizmet çeşitliliğini sağlayabilmek adına pazardaki ihtiyaçlara hızlı cevap verebilecek sistem çözümleri oluşturmak için çalışmaktadır. Yüksek deneyime sahip ve özelleşmiş yetenekleri olan ekibimizle müşterilerimizin ihtiyaçlarına uygun bir şekilde cevap verebilmek için yazılım, simülasyon ve sistem çözümleri konusundaki tecrübemizi her geçen gün artırarak faaliyetlerimize devam etmekteyiz. Güvenilir ve yetenekli bir çözüm ortağı arayanlara Altay olarak kapımızın sonuna kadar açık olduğunu da içtenlikle belirtmek isteriz.

OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) üyeliği Altay Yazılım’a neler kazandırdı. Öte yandan siz kurumsal olarak OSSA’ya neler kattığınızı düşünüyorsunuz?

Savunma ve havacılık sektörlerinde mal ya da hizmet üreten KOBİ’lerin iş gücünü artırmak, ihracat yapabilir ve pazarda rekabet edebilir hâle getirmek için çalışan OSSA; sektör paydaşlarını ve KOBİ’leri bir araya getirerek firmaların birbirleriyle rahatlıkla bilgi alışverişinde bulunabilmelerini sağlıyor. Sektörel dinamiklere hakim olabilmemize yardımcı oluyor, uluslararası pazarlara açılma konusunda destek amacıyla düzenlenen fuar ve organizasyon çalışmalarında rehberlik ediyor.

OSSA’nın firmamıza ve sektörde faaliyet gösteren pek çok firmaya sunduğu değerli katkılarının yanı sıra; şirketimiz de gerek uluslararası pazardaki rekabetçi konumu gerekse yurt içindeki dinamik gücü itibariyle kümelenmeye değer katarak OSSA’nın hedeflerine hizmet etmeye çalışmaktadır.

OSTİM Teknik Üniversitesi ile ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz? Altay Yazılım, kurumdan neler bekliyor? Şirket olarak üniversite ile kurumsal iş birliklerine gitmeyi düşünüyor musunuz? Öğrenciler, Altay Yazılım’dan en çok hangi alanlarda yararlanabilirler?

OSTİM Teknik Üniversitesi öğrencilerine verdiği eğitim ile; ülkemizin istihdam, sektörel ve bölgesel kalkınma gibi pek çok dinamiğini ele alan bir üniversite özelliği taşımaktadır. İş dünyası, sanayi sektörü ve toplumla iş birliği modeli içerisinde araştırma faaliyetlerini yürüten, ülkemiz sanayi sektörünün üniversitesi olma yolunda ilerleyen OSTİM Teknik Üniversitesi’nin Türkiye’de ve dünyada ticari ve iktisadi politikaların oluşumuna ve uygulanmasına öncülük eden, küreselleşmenin hızına, teknolojik gelişmelere kolayca adapte olabilen, alanında özgün projeler ve ürünler üreterek ülke ve bölge kalkınmasında önemli rol oynayacağını düşünmekteyiz.

OSTİM Teknik üniversitesi ile iş birliği yapmanın, istihdam yetkinliğimizi artıracağını değerlendiriyoruz. Bu şekilde hareket etmenin de doğal olarak şirket politikamıza büyük katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Yazılım sektöründe atılan her adımın, yapılan ve takip edilen her yeniliğin sektörel ve küresel rekabette büyük önem taşıdığını biliyoruz. Bu bilinçle hareket ediyor ve iş birliği yaptığımız tüm projelerimizde inovasyonun ve teknolojinin tüm yeniliklerinden faydalanıyoruz. Kurumumuzun da öncülük ettiği ve rol aldığı bu teknolojik sektörel yolculuğunda, tüm OSTİM Teknik Üniversitesi öğrencilerinin, tecrübeli ekiplerimizden faydalanabileceklerini düşünmekteyiz.

Teknolojide cesaretli olmak, gücünü insan kaynağından almak; hem ülkemizde hizmet verecek tüm sektör çalışanlarına hem de girişimci olmak isteyen tüm gençlerimize ışık olacaktır.

Size göre OSTİM gibi yapılar Türk sanayisine neler kazandırıyor? Bölgenin, ülkemize olan etkilerini hangi yönlerle anlatırsınız?

Başkentin öncü sanayi bölgelerinden biri olan OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’nin, üretim ortamında, bölge işletmelerinin ihtiyaç duyabileceği her türlü hizmeti tek adımda, hızlı ve kaliteli bir şekilde sunuyor olmasını Türk sanayisinin gelişimi açısından oldukça olumlu değerlendiriyorum. Zaman içinde artarak ilerleyen üretim tecrübesi ve yenilikçi çalışmalarıyla uluslararası bir marka olma yolunda aday olan OSTİM’in milli ve rekabetçi çözümler üretme konusunda öncü olacağına inanıyorum.

Firmamız ile birlikte yürütülen Endüstri 4.0 projemizin OSTİM bünyesinde yaygınlaşması ile beraber OSTİM Teknik Üniversitesi ile birlikte bu hizmeti sunma, geliştirme ve devam ettirme anlamında etkin bir şekilde çalışacağımızı düşünüyoruz. Endüstri 4.0 projesi ile birlikte adımları atılmış olan OSTİM Sanal Fabrikası, Türk Sanayisini daha da geliştirerek dünya üzerinde aranan sanayilerden biri olmasına olanak sağlayacaktır.

İlgili Görseller
İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.